keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Tahtoo talvisaapikkaat

On mennyt vaikeaksi talvikenkien ostokin, en muuta sano. Olisi muotia nyt sellaiset pitkävartiset talvisaapikkaat - sanotaanko enää saapikkaat? - mutta ei niitä silti mistään löydä. Huvikseni olen kenkäkaupoissa kiertänyt, jos vaikka voisin kotikontujen kauppiailta jotain ostamalla heitäkin hengissä pitää, ennen kuin kaikki siirtyy verkkoon, mutta ei löydy.

Minulla on epäsuhta jalan koon ja pohkeen paksuudessa niin, että kaikki pitkävartiset saappaat ovat minulle liian leveitä. Taannoin kenkäkaupassa jälleen käväistyäni tajusin viimein, etteivät kenkien valmistajat enää edes yritä tehdä kenkiä kaikkiin jalkoihin ja sääriin.

On paljon edullisempaa tehdä nilkkureita, jotka käyvät pohkeisiin kuin pohkeisiin. Onpa keksitty sellainenkin kuin yhdenkoon varsiratkaisu: nahkaan on liitetty keinonahkainen jousto-osa, joka venyy.

Olen kuitenkin sitä ikäluokkaa, joka on joskus itsestäänselvästi saanut kaupasta sopivat nahkasaapikkaat ja siksi sellaisia aina vaan kaipaan. Sellaisia jalkaan istuvia, kestäviä ja pitkäikäisiä, suomalaista laatutyötä sopivalla varren pituudella ja kapeudella minullekin tehtyjä. Ehkä 1990-luvulla viimeksi sellaiset ostin.

Mutta onhan se niinkin, että nilkkureihin kuluu vähemmän nahkaa eli vähemmän kidutettuja eläimiä - ja tekonahkakenkiin vielä vähemmän. Että ehkä minun pitää osata jo luovuttaa.

Näitäkin katselin  ... 😁

  ...

Tällaista mietin tänään.

Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukava olisi, jos ehdit jonkun sanan myös kommenttia kirjoittaa  ... 😊

18 kommenttia:

 1. Täälläkin tahtoisi talvisaapikkaat, mutta minulla on toisenlainen ongelma eli jalkaterä on aika pieni mutta pohkeet sitten paksuhkot ja vasen pohje paksumpi kuin oikea. Nilkkurit ne on meikäläisenkin talvikengät, tasan ei käy onnenlahjat.Mukavaa päivänjatkoa sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se, nilkkureista löytyy ratkaisu yksilöllisiin tarpeisiin. Vaan jospa joskus löytäisi yhdet hyvät pitkävartiset vielä kerran eläissään :D - hoitaisin niitä kuin kissanpoikaa.
   Onneksi kuitenkin meillä on edes nilkkurit, Pihakeiju, päästään ulos pakkaseen.
   Mukavaa ja iloista päivää sinulle!

   Poista
 2. Talvikenkiä olen minäkin käynyt katselemassa mutta sopivia ei ole löytynyt. Olen etsinyt juuri noita nilkkureita mutta vaikka tarjontaa on paljon, mieleisiä ei ole vielä tullut vastaan. Toivottavasti löydät kivat saapikkaat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on se toinen ongelma: kenkiä tehdään niin samalla muotilla, ettei helposti löydä mieleisiä. Minä olen päätynyt siihen ratkaisuun, että olen yrittänyt sopeutua ja ostanut sitä, mitä kaupasta löytyy, ja lopulta olen tottunut niihin ostamiini. Vaikka eivät ihan omanlaiset olekaan.
   Etsintä jatkuu silti, jos joskus saisi juuri sellaiset, kuin tahtoo.
   Samaa toivon sinullekin, jos ei tänä talvena, niin ensi vuonna ... jatketaan.
   Mukavaa pirteää päivää, Kuvakehrääjä!

   Poista
 3. Tossa kuvassa on kyllä pari hienoa saapasta 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, sovitin niitä, mutta liian leveä varsi on. Kaikki sovitin, mitä kaupasta löytyi 😁. Kivoja ovat, mutta ei vaan käy minun kintuille.
   Pidän yllä toivoa, siihen asti entisillä.
   Aurinkoista päivää sinulle, Ulrika.

   Poista
 4. Erikoinen jalkaterän ja pohkeen suhde sinulla. Ehkä tyypillinen hoikille ihmisille kuten sinä. Taitaa se pikamuoti olla jo tyypillistä kenkäkaupollekin. Ostaa , ostaa. Ja vähän ajan kuluttua kenkä joutaisi roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että juuri tuosta pikamuodista on kysymys. Laatu maksaa, samoin kuin kengänvarret 😊,joita ei sitten tehdä kuin varmuudeksi leveitä.
   Mutta onneksi on sentään kengät, jonkinlaiset.
   Mukavaa päivää sinulle, Marja.

   Poista
 5. Nuo kuvan saappaat ovat minusta hyvännäköiset. Kadehdin nuorena hoikkia sääriä, enkä osannut kuvitellakaan sellaisten omistajien kohtaavan ongelmia kenkäkaupassa.
  Meikäläisellä on paksut kintut, eikä sellaisille myöskään helposti löydy sopivia kenkiä. Onneksi tarvitsee harvoin käydä sellaisissa paikoissa, joissa pitäisi olla saapikkaat (ja hame).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että nykysaappaissa on aiempaa leveämmät varret, sillä ei minulla niin hoikat pohkeet ole 😁. Ja kyllä nilkkureillakin pärjää mekonkin kanssa, ei siinä mitään, olisi ollut vain kiva pitkästä aikaa saada saapikkaat ja kunnon laatua.
   Mukavaa viikon jatkoa, Kirsti!

   Poista
 6. Saappaat nauhoilla, niin voi jokainen säätää sopiviksi. Muistan että 70-luvulla ne oli muotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just niin, sinä sen sanoit. Miksei tosiaan ole nauhallisia varsia? Ne olisivat paljon nätimmät kuin keinojoustovarret tai liian leveät varret. Ehkäpä tulevat vielä muotiin.
   Mukavaa viikon jatkoa, Mari!

   Poista
 7. Löysitpä sovitukseen kivat konjakin(?) väriset saapikkaat. Sopisivat minun nahkareppuuni! Minäkin olin nuorena myös tuollainen rimmpakinttu, mutta nykyään pohkeita riittää :/

  Harmillinen tuo kenkäasia, mutta muuten; nauti sinä solakoista sääristäsi, sellaiset olisivat niin ihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konjakki ja terracotta tai tummempi ruskea, sellaisia etsin, mutta näitä on vähän, eniten on aina mustaa. Totta puhuen, minulla ei ole rimppakinttuja, vaan kenkien varret yksinkertaisesti ovat liian leveitä. Ellei niissä sitten ole niitä jousto-osia, jotka eivät minusta näytä kauniilta. Pieni ongelmahan tämä on, mutta kertoo se siitä, miten nykyisin kengätkin ovat yhdenkoon tavaraa, jota on halvempi tuottaa kuin yksilöllisiä vaihtoehtoja.
   Hyvä puoli tässä on se, että ei tarvitse mitään ostaa ja säästyy luonto.
   Lempeää päivää sinulle, Leena.

   Poista
 8. Mulla oli nuorena hyvin hoikat sääret mutta senaikaiseksi pitkät (mutta hyvin laihat ja matalat) jalkaterät (39 - nythän nuorilla naisilla 40 ja 41 on ihan tavallinen koko). Sisarellani oli saman pituinen jalkaterä, mutta korkea ja leveä ja sääret paksut. Muistan, miten 1970-luvulla kävimme "kiusaamassa" kenkäkauppiaita ja ostamassa yhtä aikaa talvisaapikkaita. Myyjäparat yrittivät etsiä toiselle kapeita ja matalia, toiselle korkeita ja leveitä. Lopulta lattiat olivat aina täynnä saapikkaita... Sisareni yleensä lopulta löysi jotkut kengät. Minullekin kaikki olisivat tietysti mahtuneet, mutta hölskyivät jalkateristä ja säärissä oli aina parin sentin väljyys, mikä sai sääreni näyttämään vieläkin tikkumaisimmilta. Sittemmin kuntosalin jalkatreenit ja myös lihominen ovat leventäneet sääriä sen verran, että yleensä aina on jotkut saapikkaat löytyneet. Tosin vuosiin en ole käynyt kaupoilla, kun vanhoja on riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä esimerkki, Anonyymi. Tuli mieleeni, että 70-luvulla oli usein minunkin edessäni kaupan lattia levällään saapikkaita, mutta niitä tosiaan oli, mistä valita. Oli kotimaisiakin merkkejä monta. Kalliitahan ne olivat, mutta laadukkaita. Harvoin ihan täydellistä löytää, kun vain löytäisi sopivat.
   Sinä olet hoitanut kenkäsi hyvin, kun saat ne hyvin kestämään. Mutta niin on paras, jos sopivat joskus saa, pitää niistä hyvä huoli.
   Leppeää päivää sinulle!

   Poista
 9. Minulla samoin kuin sinulla, kinttu on hoikka ja saappaan varsi on aina todella liian suuri. Hameen kanssa en voisi kuvitella käyttäväni saapikkaita joissa varsi on löysä - se pitäisi olla napakka. Onneksi siihen vähän auttaa kun työntää farkkujen lahkeet kenkiin. Kokoni on 40/41 ja olen pitkä enkä siksi halua korkeita korkojakaan. Nuo kengät mitä katselit ovat kauniita ja niin lämpöisen oloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ovat saappaat, olen samaa mieltä. Harmi vain kun ei löydy sopivia varsia. Valikoima on tosi vaatimaton entisiin hyviin saapasaikoihin verrattuna. Nilkkureita sen sijaan on joka lähtöön. Mekon kanssa pidänkin niitä, ihan kivasti käy silläkin tavalla. Pitkät varret olisivat vain lämpimämmät ja helpommat, kun ei olisi niin väliä piiloon jäävästä sukkakuosista.
   Lempeää iltaa sinulle, Tuulikki.

   Poista