tiistai 19. marraskuuta 2019

Täällä sitä mennään kuin pässi narussa

Helppoa oli vielä 1970-luvulla.

Vielä kerran muutama sana digimaailman manipulointimetkuista, joihin olen niin totaalisesti kyllästynyt etten kuvata voi. Ärsytyshermoni kiristyy heti, kun istun koneeni ääreen ja ryhdyn toteuttamaan niin sanottua yksilön vapauttani lukea Internetin tarjoamasta mediasta, mitä mieleni tekee. 

Iltalehti: Parhaat rengastarjoukset.
Iltasanomat: Citymarketin uusi lelukuvasto.
Blogit.fi: SimpleSite, paras kotisivueditori.
HS: Kestäviä valintoja Vepsäläiseltä.
MTV: Etuovi.com, siellä ne kaikki asunnot on.
Twitter: Googlen verkkokurssit auttavat urakehitystäsi!
Facebook: Marimekon Solima-laukku.

Joudun kaiken aikaa torjumaan koneälyn silmieni eteen syöttämiä houkutuksia. Algoritmit alkavat ruksuttaa heti kun olen digimaailman portin aukaissut. Algoritmit touhuavat kaikkialla, ne seuraavat tykkäyksiäni, klikkauksiani ja kommentejani, ne keräävät minusta tietoa koko ajan. (Ne tietävät jopa sen, että lelujakin tulen tarvitsemaan, vaikka en ole siitä mielestäni missään maininnut.)

Verkkokaupat ja mediasivut, Facebook, Instagram, Twitter, Google, jopa Yle Areena, kaikki käyttävät algoritmejä. Kuka mitäkin varten luodakseen minun ympärilleni juuri minun arvomaailmaani ja mieltymyksiini sopivan informaatiokuplan - joka minulle siis niiden mielestä parhaiten sopii.


Jotenkin tämä touhu minua aina jaksaa ärsyttää, vaikka en ole edes helposti hurahtavaa sorttia. Minua ei saisi vaipumaan edes hypnoosiin, jota en tosin ole kokeillut, sillä minä olen jäärä.

Olen niin jääräpää, että en anna näiden markkinabisnesalgoritmien ja muidenkaan tyrkkyjen mielenrauhaani häiritä, vaikka hermotöitä se teettää. Siis pinnan venytystä tarvitsen, kun pakko minun on digimaailmaan kuitenkin sopeutua.

Onneksi sentään edes jotain voin tehdä. Nimeksi. Esimerkiksi Facebookin mainosasetuksia voin muuttaa ja olenkin jo ruksinut sieltä kaikki pois. Menin yläpalkin nuolesta asetuksiin, etsin sivun vasemmasta reunasta mainokset, josta klikkasin kaikki pois, mitä sain. Saa nähdä jakaako Facebook nyt kostoksi enää päivityksiäni ollenkaan.

Ja joka tapauksessa, vaikka en voi estää algoritmeja minua seuraamasta, voin estää itseäni menemästä niiden halpaan ja kuplaan, koska minulle on annettu järkikulta. Sen avulla saa pässi edes vähän lisää liikkumatilaa. 🌼🌼🌼


Kiva, kun vierailit blogissani. 
Rentoa päivää sinulle! 
Tule pian uudestaan.

🌼🌼🌼

Mukavaa, jos ehdit myös kommentin kirjoittaa  ... 😊

8 kommenttia:

 1. Ihana kirjotuskone , ja takana toinen musta 👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettelin kymmensormijärjestelmää tuolla ihanalla koneella ja tykkäsin siitä kovasti. On sinulla tarkka näkö, Ulrika, minä en itse enää muistanut koko tuota vanhempaa mustaa kirjoituskonetta ollenkaan :D. Oi niitä aikoja, ei ollut netti kirjoitushommia häiritsemässä.
   Kivaa illanjatkoa, kiitos kun käväisit vierailulla.

   Poista
 2. Täällä yksi digiblondi ihmettelee, mitä nuo algoritmit ovat. En ole huomannut - omasta blondimielestäni -, että minulla olisi paljon mainoksia netissä ja somessa. Jääräpäisyys on komea piirre persoonallisuudessa. Ihana tuo ensimmäinen kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään niistä paljon ymmärrä. Yritän kuitenkin edes jotain ja sen ainakin, että yritän olla jakamatta tietoja omista mieltymyksistäni ja mielipiteistäni verkkossa - mutta harvoin onnistun pidättäytymään somessa täysin. Mitä vähemmän linkkejä aukoo ja tykkäyksiä jakaa, sitä vähemmän jakaa myös tietoa markkinoijille algortimien hyötyyn. Sinulla on vähän mainoksia ehkä juuri sen vuoksi, että olet netissä passiivinen.
   Mukavasti sanot tuosta jääräpäisyydestä, tykkään kovasti, kiitos.
   Kivaa illanjatkoa, kiitos kun käväisit taas höpisemässä, Marja.

   Poista
 3. Näinhän se on tässä nykymaailmassa. Minä en ole ollenkaan fasessa tai missään tällaisessa mukana juuri että ei alkaisi ottamaan päähän jossain vaiheessa. Ja mitä on kuunnellut muiden juttuja fasekavereista ja mitä ne sinne päivittää. Voi pyhä jysäys sanon vaan. Ne tuntuu kertovan kaikki mahdolliset ja mahdottomat ja joka suupalan ne kuvaa etenkin jos on käynyt jossain syömässä. Minua ei voi vähempää kiinnostaa tällainen. Sentakia minä pysyn kaukana näistä.... toistaiseksi ainakin. Ja on kuule hyvä olla. No onhan niitä tosiaan muitakin kanavia mikä työntää vaikka mitä. Kaikista ei voi välttyä. Ja olisikohan se minkälaista se hypnoosi. 😁 kaikkea hyvää kuitenkin päivääsi 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet onnekas kun olet pysynyt poissa Facebookista, Nila. Minä jo melkein vihaan sitä systeemiä. Mutta olen siellä siksi, että jaan näitä blogipostauksia sitä kautta. Siksi olen myös Instagramissa. Pitää näkyä joka paikassa, jotta saa lukijoita. Ja ilman lukijoita ei ole mieltä kirjoittaa.
   Usein tulen pahalle tuulelle somessa etenkin siitä, että jään sinne koukkuun. Ne koukut siellä juuri ovat niiden algoritmien syy: ne jakavat minulle sopivan mielenkiintoisia päivityksiä, joita en voi vastustaa. Olen rajoittanut someaikaani minimiin, mutta silti joskus siellä menee liikaa aikaa. Ja ihan sama juttu verkkolehtien sivuilla. Olen heikko uutisille.
   Kiitos raikkaan tuulahduksen kommentista, on kiva kuulla, että joku vielä pysyy poissa näistä somen kiemuroista.
   Mukavaa illanjatkoa!

   Poista
 4. Minusta oli tulla tässä päivänä eräänä vainoharhainen.
  Yllättäen sain tililleni vanhoista lankapuhelinosakkeista osinkoa 1800 euroa. Hihkuin iloani ääneen miehelleni. Seuraavan kerran, kun menin lukemaan blogeja, silmilleni pomppasi asuntosijoitusmainos, jossa alkuun olisi päässyt pienellä, 1800 euron pääomalla. Sattumaako? Vai joko meitä myös kuunnellaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hyvänen aika sentään! Hurjalta kuulostaa, mutta niin minustakin on joskus tuntunut, niin kuin kerroin aiemmin siitä Moccamaster-mainoksesta. Ehkä meidän on parempi pitää koneet kiinni, kun puhutaan, tai vähintään tarkistaa mikrofonit, tai ehkä paras olla kokonaan puhumatta :D.
   On tuo aika erikoinen sattuma, Kirsti. Mutta voihan niinkin olla ... sattuuhan niitä lottovoittojakin joidenkin kohdalle.
   Kiva kun poikkesit, tämä oli oikein jännittävä lisä tähän postaukseen. Mukavaa ja l e v o l l i s t a iltaa.

   Poista