keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Laiskan juures-kalapaistos

Lanttua, porkkanaa, valkojuurta.

Laiskalla ei ole monia vaihtoehtoja saada hyvää ja itsetehtyä terveellistä ruokaa, mutta on sentään joitain. Olen helpoista esitellyt jo pariinkin kertaan pannulla haudutetut kasvikset, mutta juures-kalapaistos vaatii sekin päästä suuren kansan tietoisuuteen.

Juurekset ovat superruokaa, jota myös IBS-vatsa hyvin sietää. Punajuurta ja sen serkkuja tosin rajoitetusti, mutta sietää kuitenkin. Pakastejuureksista saisi ruoan helpoiten, mutta koska niissä ei ole makua, käytän mieluummin tuoreita juureksia - aina kun jaksan ottaa itseäni niskasta kiinni, mikä eilen yllättäin tapahtui, joten voin nyt esitellä teillekin tämän kunnon emännän aikaansaannokseni.

Haudutetut uunijuurekset ja paneroitua seitiä.
Olin jo viikonlopulla ostanut - kokkausinspistä odottamaan - lantun sekä pussilliset porkkanoita ja valkojuurta, jotka kunnon emännän ottein nyt kuorin ja pilkoin, levittelin uunivuokaan ja lisäsin päälle oliiviöljyä, hunajaa ja suolaa ja tyrkkäsin uuniin kahteensataan asteeseen puoleksi tunniksi. Kun juurekset olivat hieman pehmenneet, siirsin niitä sivuun ja nostin viereen paneroidut jäiset pakasteseitiviipaleet - ja parikymmentä minuuttia vielä uunissa koko komeus.

Ilman panerointia kala on tietysti terveellisempää, mutta panerointi antaa kalanlihalle hyvän suojan ja herkullisen maun. Ja koska valmiiksi perattu, fileoitu ja paneroitu kala on valmista kypsennykseen ilman sotkuista touhuamista, olen luvannut itselleni, että ei haittaa, vaikka sen myötä lautasella on silloin tällöin myös maissijauhoa, sokeria, dekstroosia (joka sekin on sokeria mutta maissista valmistettu) sekä stabilointiainetta E464, joka on hydroksipropyylimetyyliselluloosa eli turvallinen emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaine.

Rainbowin seitileikkeet on valmistettu Tanskassa ja kala on pyydetty Koillis-Atlantilta vastuullisesti, jonka todistaa pakkauksen MSC-merkki.


Kastike puolestaan syntyi turkkilaisesta jogurtista ilman mausteita ja yrttejä sun muuta silppuamista vaativaa lisuketta. Sellaisenaan.

Tykkään ruotsalaisen Lindahlin, jonka omistaa ranskalainen Lactalis, Sloveniassa/Kroatiassa valmistetusta turkkilaisesta, jonka purkin kyljessä Salakis-merkki kertoo, että tässä tavoitellaan välimerellisiä perinteitä. Kansainvälistä tuotantoa siis, jonka varmistaa se, ettei purkin kuvassa oleva mieskään ole turkkilainen vaan kreikkalainen.

Niinpä en saanut selville, mistä maasta maito tähän purkkiin tulee, mikä harmittaa. Mutta suomalaisissa jogurteissa ei vain ole yhtä maukas rakenne. Ja uskon, että maitohappobakteerien laadun vuoksi on hyvä syödä välillä muutakin kuin kotimaista, mutta tämä on vain uskomus. Laktoosia saa minun jogurtissani myös olla, se ei jogurtissa aiheuta vaivaa. Ehkä maitohappobakteerit tosiaan parantavat sen pilkkoutumista niin kuin väitetään..

Tuoretta salaattia lisukkeeksi, niin täydellinen on.

Laiskalle oli tässä ateriassa jonkin verran tekemistä, kun juurekset kuorin ja pilkoin itse, mutta sehän on vain hyvä juuresten mullasta käsiin siirtyvien bakteerien vuoksi. Kypsymiseen oli niin ikään varattava aikaa, mutta sillä välin sain kivasti kellotella sohvalla ja valmistella vatsaa herkutteluun.


 ...

Tällaista mietin tänään. 
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!
Mukava olisi, jos ehdit jonkun sanan myös kommenttia kirjoittaa  ... 😊

6 kommenttia:

  1. Moi. Kuulostaa maukkaalta. Hyvää ruokahalua! Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina.
      Mukavaa päivää sinulle ja Missulle.

      Poista
  2. Minulla oli eilen melkein samanlainen menu ja sitä syödään tänäänkin nimittäin nuo uunijuurekset,en vaan saanut punajuurta kaupasta. Mun pannulla oli porkkanaa,lanttua,bataattia ja palsternakkaa,jauhelihapihvejä ja sienikastiketta. Nuo juurekset noin on meikäläisen herkkua. Kohta alan popsimaan ja sitten tuleekin asiakas. Mukavaa keskiviikkoa sinne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunijuurekset on niin helppo ja herkullinen ruoka, että nyt minäkin laitan sitä viikoittain, kun näet huomasin, että maha kestää. Sienikastike se vasta olisi tosi herkkua, mutta siitä ei ärtynyt suoli tykkää.
      Mukavaa kun käväisit, Pihakeiju. Oikein kivaa päivää sinullekin.

      Poista
  3. Erittäin hyvää ja ravitsevaa ruokaa! Kaunis annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Seikku. Ravintoarvo on tässä kohillaan. Juurekset ovat parasta kotiruokaa.
      Mukavaa päivänjatkoa!

      Poista