lauantai 19. lokakuuta 2019

Syönkö itselleni Alzheimerin taudin?

Kannen alla lempeästi.
Aina kun törmään uutisiin, joissa kauhistellaan jonkin vitamiinin tai hivenaineen puutteen seurauksia, minä innostun. En siksi, että heti juoksisin apteekkiin pilleripurkkia hakemaan, vaan siksi että palan halusta tietää, mitä näissä uutisissa oikeasti on takana. Onko kyseessä tosi hätä vai mainoskikka vai kenties pelkkää ajanvietehöpinää?

Äskettäin minua ravisteli Hesarin uutinen, jossa todetaan, että

Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta.

Niin raflaavasti sanottu, että huh. Ihan alkoi pelottaa. Ryhdyin välittömästi tarkistamaan faktoja. Ehkä minullakin on folaatin puute, kun siihen viittaavia oireita itseä tarkasti tarkastellessa aina jotain löytyy ...  suun haavaumat ... kielen turvotus ... mahalaukun limakalvon surkastuminen ... maha- ja suolisto-oireet  ... ripuli ... hermostolliset oireet  .... lihasheikkous ... väsymys. - No, kyllä minua joskus väsyttää!

Tein hirveästi työtä, mutta mitään tosi selvää tietoa en nettisivuilta folaatin puutosoireista löytänyt. (Eniten oireita luettelee Tohtori Tolonen, mutta se onkin pillerien markkinointisivusto.) Seuraavaksi tarkastin ruokavalioni folaattipitoisuutta ja löysin Ruokaviraston sivuilta tiedon, että tumman vihreät kasvikset ja täysjyväviljatuotteet sisältävät folaattia ja että folaattia saa riittävästi, jos näitä tuotteita käytetään runsaasti.

Mikä on runsaasti? Nyt oli pakko klikata Finelin sivuille ja alkaa sitä selvittää, ja huomasin, ettei folaatti mikään harvinaisuus ole. Sitä löytyy monenlaisista ruoka-aineista. Tästä Finelin linkistä voit sinäkin tarkistaa omat suosikkisi, kirjoitat vain yläreunan hakulaatikkoon ruoka-aineen nimen.

Eläinkunnantuotteet, folaattia mikrogrammaa /100 sadassa grammassa:
maksapaisti 1 435 µg, maksapasteija kevyt  419 µg, maksalaatikko, teollinen 182 µg
kananmunankeltuainen 123 µ, kananmuna 58 µg
broilerin rintaleike nahkoineen 15 µg 
kirjolohifilee uunissa 9 µg 
naudan jauheliha (17%)  5 µg
maito 3-4 µg
Kesäkurpitsa, paprika, vihreä papu, folaatti n.150µg/250g
 
Kasvikunnantuotteet, folaattia mikrogrammaa /100 sadassa grammassa:
keitetty parsa 122 µg
keitetty parsakaali 79 µg
pakastepinaatti 194 µg - keitetty 159 µg
tuore lehtikaali 120 µg - paistettu 59 µg
tuore herne 59µg  - keitetty herne 46 µg
maapähkinät 110 µg , saksanpähkinät 66 µg 
keitetty vihreä papu 63 µg 
paprika 56 µg - keitetty 66 µg
keitetty kesäkurpitsa 43 µg 
herkkutatti 30 µg, suolasienet 21µg
tuore mansikka 30 µg 
kuorittu appelsiini 26 µg 
keitetty peruna, kuorittu 16 µg
kuorittu banaani 12 µg
keitetty porkkana 11 µg 
tuore metsämustikka 11 µg
mantelijuoma 1µg, kaurajuoma 2-4 µg


Päivittäinen folaatin tarve aikuisilla on 300 µg. Folaattia saa helposti monipuolisesta kasvisvoittoisesta ruoasta, mutta ongelma on siinä, että vesiliukoisena vitamiinina se ei kestä kuumentamista. Keitetyn tai paistetun ruoan folaattipitoisuus voi olla 30–50 % pienempi kuin tuoreen. Riippuu tietenkin siitä, miten keittää ja paistaa. Itse tykkään hauduttaa kasvikset ilman vettä omassa nesteessään ja miedolla lämmöllä, jolloin vitamiinihävikki on pienin.

Tämän selvitykseni perusteella minä saan folaattia riittävästi: en syö itselleni Alzheimerin tautia. Mutta se edellyttää, että syön joka päivä juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä vähintään suositusten mukaan 500g/vrk, sillä elimistön folaattivarastot kuluvat nopeasti. Niin, ja syönhän minä kananmuniakin melkein joka päivä ja maksalaatikkoakin joskus.
 ...

Huom. Hedelmällisessä iässä olevilla yli 30-vuotiailla naisilla folaatin tarve on 400 µg/vrk ja tarve lisääntyy raskauden aikana, sillä folaatti vähentää riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle. Foolihappolisän käyttöä suositellaan jo raskautta suunnitteleville sekä raskauden aikana 500 μg/vrk.


Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Fineli

Ruokavirasto
Terveyttä ruoasta, suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
...

Tällaista pohdinnassa tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊8 kommenttia:

 1. Ops, miten paljon maksassa on folaattia. Mutta en ala sitä syödä. En koskaan. Raskauksien aikana söin floaattia lisää purkista. Nyt uskon monipuoliseen kasvisruokavalioon. Mukavaa viikonloppua sinulle1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Folaatin lähteeksi riittäkin hyvin monipuolinen kasvisruoka. Pinaatti ja parsakaali sekä pavut ovat hyviä lähteitä.
   Kiitos kommentista, Marja. Lempeän kaunista rentoa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Sama uutinen pysäytti minutkin - ja totesin samoin kuin sinä, että ei ainakaan folaatin puutoksesta voi syyttää, jos Altzheimer iskee.
  Hyvää viikonloppua, Eeva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveyteen liittyvät uutiset ovat niin tätä päivää, niitä tulvii kaikkialta. Luen niitä krittiisesti, etten hurahtaisi turhaan pelkäämään. Mutta hyvähän se on, jos meitä muistutetaan siitä, mitä me ruoastakin oikeasti tarvitsemme ja mitä emme.
   Kiitos kommentista Lady of The Mess, kiva kun poikkesit. Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Tärkeää ja mielenkiintoista faktaa folaatista ja terveydestä. Kiitos! Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Erikoiset Asiantuntijat. Hyvää ja mielekästä viikkoa teillekin!

   Poista
 4. Minä syön foolihappoa purkista reumalääkkeen takia. Reumalääke otetaan kerran viikossa ja fooolihappo seuraavana aamuna. Lääkäri ei koskaan kysy, olenko syönyt reumalääkkeen, mutta kysyy aina, olenko syönyt foolihapon, hih. Ilmeisesti jotkut jättävät sen syömättä? Minä olen kiltti lapsi (lue vanhus), joka teen aina niin kuin lääkäri sanoo ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi, kiitos hyvästä täydennyksestä tähän asiaan. Foolihappo on mitä ilmeisemmin todella tärkeä vitamiini. Hyvä, että syöt sitä kiltisti :).
   Mukavaa, leppeää maanantaita sinulle!

   Poista