torstai 3. lokakuuta 2019

Palasaippua, pala puhdasta

Herkullista saippuaa. Niin kaunista - puhtaana ja kuivana.

Muistatteko aikaa, kun meillä oli lavuaarien reunoilla aina vain pala saippuaa, sellainen kova lipsuva saippuan pallukka, joka ajan myötä halkeili ja raidoittui liasta mustaksi? Nykyisin niitä ei enää usein näe. Joka kodissa on käytössä mieluummin se siisti ja kaunis nestesaippuapullo, Palmolivea tai Bliwiä tai jotain erityistä herkkää ja tuoksuvaa French Lavenderia.
Minun saippuapalani, jossa käyttö jo näkyy.

Myös minulla on (lähinnä koristeena olevan) palasaippuan rinnalla aina nestesaippuaa. Pääasiassa olen jo aikaa sitten siirtynyt siihen. Vaikka pitkään vastustin tätä minusta turhaa keksintöä, jossa saippua pakataan ympäristöä kuormittavaan paksuun muoviin.

Ja nyt on omatunto alkanut jälleen siihen malliin kolkuttaa, että olen valmis palaamaan entiseen. Mutta mitään mustaviiruista kikkaraa en tahdo lavuaarini reunalle lillumaan. Likainen ja märkä saippua on epähygieeninen. 

Vaikka bakteerit eivät emäksisessä saippuan pinnassa kasva, ne tykkäävät likaisesta saippua-astiasta ja siinä seisovasta vedestä. Siksi saippua ja sen astia pitää pitää puhtaina ja kuivina. Siinä on haaste, mutta se onnistuu, kun saippua huuhdotaan jokaisen käytön jälkeen, ettei sen pintaan jää likaa eikä vaahtoa, joka estää sitä kuivumasta, ja samalla huuhtaistaan myös alusta.

Ja jos kaupasta jostain sellaisen löytää, niin paras olisi valita alusta, jonka raoista vesi pääsee valumaan pois. Ja puinen. Materiaalina puu on kaikkein hygieenisin, sillä puu on antibakteerista. Käsittelemättömälle puulle tyypillisen tuoksun synnyttävä alkoholien, aldehydien ja terpeenien cocktail on tutkimusten perusteella bakteereille haitallinen. 

Saippua ei käytössä kauan näin kauniina kestä.

Entä tiesitkö, että ei nestesaippua sen paremmin saa joutua kosketuksiin veden kanssa? Jos haluat pitää sen hygieenisenä, älä lisää saippuapulloon vettä, sillä silloin myös nestesaippuan tarvitsema säilöntäaine laimenee ja saippuassa alkaa kasvaa bakteereja.

Mutta nyt me valveutuneet kuluttajat ostammekin tästä lähtien vain niitä ihanan herkullisia ja kauniita palasaippuoita. Myös aito mänty- tai kuusipuinen saippua-alusta on nyt minun etsintälistallani.

 ...

Lisätietoa palasaippuasta: 
Yle.fi. Muhiiko palasaippuassa märkäbakteerien kasvualusta? 
Norris Cosmetics Oy, Saippuan historia - saippualla on pitkät perinteet.
Lisätietoa puun antibakteerisuudesta:  
TEK Verkkolehti, Mänty on sairaalabakteerien kauhu.

...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

14 kommenttia:

 1. Palasaippua on kyllä niin nostalginen,muistatko sunligh sellaisen vihreän palan? Minulla on näitä vihreitä paloja yksityiskäytössä,omistan kaksi vanhanaikaista saunaa,pihasaunan ja rantasaunan ja nautiskelen näiden saippuoiden tuoksusta. Muille saunojille on kyllä varattu nestemäistä. Ompa mulla vierasvessassa myöskin laventelin tuoksuinen pala,koristeena,kukaan ei ole uskaltanut sitä käyttää, eikä tarvitsekkaan. Mukavaa syksyistä päivää sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muistan Sunlightin vihreän saippuan :). Ja niin hyvin nykyaikaa kuvaavaa on tuo sinun palasaippuan käyttötapasi: lähinnä vain tuoksuna ja koristeena. Mutta nyt voisi olla taas aika alkaa niitä oikeasti käyttämään ... Vieraille voisi olla vaikka joka kerta uusi puhdas palasaippua ... aina raikas tuoksu.
   Kiitos kun kävit kommentoimassa, Pihakeiju. Leppeän aurinkoista ruskapäivää!

   Poista
 2. Moikka. Luin saman artikkelin uutisotsikoista, ja samat tuli aatokset kuin sulle. Pitänee kokeilla pitkästä aikaa palasaippuaa, vaikka tuvan altaan reunalla ensin. Mulla on ihania palasaippuoita kaapeissa, eteisessä ja veskissä tuoksuttamassa. Tytöt niitä mulle tuovat tuomisiksi milloin mistäkin. Niitä en kyllä taida raskia käyttää : ) Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, saippuat meillä kaikilla koristeina vaan, vaikka niitä niin helposti uusia saa. Nyt ei muuta kuin käyttöön ne sieltä kaapeista tuoksumasta 😊.
   Mukavaa että käväisit kommentoimassa, Kristiina. Hyvää kaunista ruskapäivää, toivottavasti sielläkin vähän aurinko pilkistelee!

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Minä hurahdin viime talvena palasaippuoihin.Etenkin Flow sellaisiin. On myös saippuoita, joilla voi pestä hiukset ja kasvot. Nykyisin on valinnanvaraa. Antoisaa saippuakokeilua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä olisi palasaippuaan minunkin hurahtaa. Valinnanvaraa tosiaan on, verkkokaupat on pullollaan mitä ihanampia luonnon tuotteita. Pitää vaan alkaa etsiä itselle sopivinta.
   Kiitos kun ehdit kommentoimaan, Marja. Hyvää syksyistä, toivottavasti poutaista päivää sinnekin päin!

   Poista
 4. Työelämä pitää sen verran vapaa-ajan vähissä , että en siirry saippuapaloihin . Eläkkeellä siirryn niihin , silloon on aikaa ja energiaa pitää saippuan alusta puhtaana ja kuivana . Mutta kun vieraita on niin saippuapullo esiin 🙂
  Kivaa viikonjatkoa 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, Ulrika 😁. Eläkkeellä on aikaa puhdistella vaikka saippuoita. Onhan niissä enemmän vaivaa, varsinkin jos käyttäjiä on monta. Yksin asuessa ei pieni lika saippuassa haittaa, sillä se käsienpesussa lähtee samantien.
   Mukavaa että käväisit kommentoimassa. Hyvää päivänjatkoa ja kaunista huomista!

   Poista
 5. Kun on ollut paljon porukkaa ja monta vessaa, suihkua ja saunaa "saippuoitavana", olen ostanut nestesaippuat edullisissa kanistereissa ja täyttänyt niistä tyhjiksi jääneisiin pienenpiin pulloihin. Nyt hemmottelen itseäni palasaippuoilla, joita olen saanut lahjoiksi tai ostanut itse matkoilta laitettavaksi likapyykkipussiin "hajunsyöjiksi". Mies on vannoutunut nestesaippuan käyttäjä.
  Mukavaa torstaita Eeva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä suurempi huusholli, sitä hankalampi on palasaippuoita pitää käytössä puhtaina. Mutta toisaalta samassa huushollissa asuvat joka tapauksessa levittävät bakteerinsa toisiinsa, joten saippuan kautta leviäminen ei ole iso juttu. Käsiä pestessä myös samalla peseytyy pois saippuasta tulleet bakteerit, kun kunnolla kädet pesee ja huuhtoo ja kuivaa.
   Ja niin ihania ovat nuo saippualahjat! Senkin vuoksi on palasaippua oiva pesuaine, eikö? Mutta puolensa on nestesaippuallakin, ehkä näitä molempia on hyvä olla tarjolla eri tilanteita varten.
   Kiva kun kävit kommenteeraamassa, Kirsti. Hyvää ja toivottavasti myös aurinkoista syysiltaa ja huomista syyspäivää!

   Poista
 6. Meillä oli rantasaunalla myös noita vihreitä Sunlight-saippuoita. Ennen vanhaan ostin joskus vessaan Imperial Leather - saippuoita. Hyvä tuoksu ja säilyttivät muotonsa kauan. Nyt olen vankasti nestesaippuan kannalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat saippuat ovat edelleen kaupoissa. Ne ovat kovia ja kestäviä. Nykyään on paljon näitä iholle ystävällisempiä ihania kasviöljyistä, jopa rypsiöljystä tehtyjä palasaippuoita. Itse käytin aiemmin, ja aion ottaa uudelleen käyttöön, dove-saippuaa. Mutta on nestemäinen siistimpää, eikä se kerry putkiin samalla tavalla kuin kova saippua. Ymmärrän hyvin, että suosit nestesaippuaa, Riitta.
   Mukavaa että käväisit kommentoimassa 😊. Kaunista ruskan aikaa ja leppeää huomista!

   Poista
 7. Minäkin suosin suihkusaippuana palasaippuoita, syy on seuraavanlainen. Viimeksi hoitavaa nestemäistä suihkusaippuaa käyttäessäni liukastuin pesuhuoneen lattialla ja löin korvalliseni puupenkin laitaan ja koski niin vietävästi. Hoitavat saippuat ovat lattialla liukkaita eikä meille sen jälkeen ole sellaisia ostettu kuin käsienpesuun vain. Palasaippuana käytän Rexoonaa - tuota koko perheen saippuaa. 🤗 Youtube/Rexona mainos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kauhistus! Liukastuminen on aina vaarana suihkussa. Vanhemmiten pitää tosissaan olla varovainen. Tuota en ole tiennyt, että hoitavissa saippuoissa olisi niin paljon "hoitoja", että ne jäävät lattianpintaan haitaksi asti. Minä olen aikoinani käyttänyt palasaippuana suihkussa Dovea, koska se ei kuivata ihoa, ja siihen aion vaihtaa takaisin. Ehkä se ei palana ole niin paha kuin nesteenä, jota en ole koskaan kokeillut. Täytyy kokeilla ... Ja tietysti Rexona, vanha tuttu, sitäkin voisin pitkästä aikaa ostaa. Ja sitten on niin lukematon määrä uusia hienoja kasviöljypohjaisia vaihtoehtoja myös, että valinnanvaraa on.
   Kiitos kun käväisit blogivierailulla, Tuulikki. Hyvä, että muistutat liukastumisvaarasta.
   Mukavaa lokakuun alkua!

   Poista