tiistai 1. lokakuuta 2019

Olipa kerran Hollywood-elokuva

Once upon a time in Hollywood (USA), Suomen ensi-ilta 16.8.2019.
Olen nyt sitten nähnyt tämän Quentin Tarantinon elokuvauutuuden jo toisen kerran. Ensin katsoin sen elokuussa tyttären kanssa Turussa ja nyt miehen kanssa Joensuussa, ja katsoo sen useammankin kerran, ei se huono ole.

Once Upon a Time in Hollywood sijoittuu vuoden 1969 Los Angelesiin Hollywoodin kultaisen ajan hiipumisen tunnelmiin. Pääosissa ovat Leonardo DiCaprio TV-tähti Rick Daltonina ja Brad Pitt tämän stunttina Cliff Boothina. Pääjuoni kertoo heidän ponnisteluistaan elokuvamaailman ympyröissä, jonka muutos tyrkkää heidät välillä Italiaan asti töitä paiskimaan. Katsoja pääsee näkemään sitä puolta elokuvista, mitä yleensä emme näe: mitä kulisseissa tapahtuu ja miten näyttelijä valmistautuu rooleihinsa. Leonardo DiCaprion suoritus on minulle silmiä avaava siinäkin mielessä, että hän todella osaa näytellä.

Merkittävänä sivujuonena kulkee hylätyllä, lännenelokuvien kuvauksissa käytetyllä Spahn Ranchilla majaansa pitävän Charles Mansonin "perheen" tekemä järkyttävä veriteko, jossa murhattiin elokuvaohjaaja Roman Polanskin raskaana ollut vaimo, näyttelijä Sharon Tate, ja tämän ystävät.

Elokuva ei kuitenkaan ole kauhuelokuva. Tämä on hyvän mielen elokuva, jossa positiivisuus koskettaa alusta loppuun asti. Aivan kuin Tarantino haluaisi kirjoittaa tosielämän käsikirjoituksen uusiksi: naisia ei hyväksi käytetä, alaikäisiin ei sekaannuta (toisin kuin esim. Polanskin todellisuudessa), eikä Sharon Tatesta tehdä seksisymbolia. Elokuvatähdistä riisutaan mystisyys ja glamour ja tilalle asetetaan arkinen työ, inhimillisyys, ystävyys ja naapuriapu.

Koska Cannesin maailmanensi-illan alla Quentin Tarantino julkaisi viestin, jossa hän toivoi Once Upon a Time in Hollywood -elokuvan näkeviä pysymään vaiti sen käänteistä, en minäkään kerro teille tämän enempää. Tämä kannattaa kaikkien elokuvan ystävien katsoa itse.

Elokuvan pituus on lähes kolme tuntia, joten mukaan on hyvä varata vähän evästä ja juotavaa. Vaikka ilmankin pärjää, sillä 1960-luvun Hollywood on täynnä jännittäviä yksityiskohtia ja elokuvan juoni kyllä vie mennessään ja muu unohtuu.

 ...

Tällaista tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

4 kommenttia:

 1. Kiitos vihjeestä ! vaikuttaa katsomisen arvoiselta .
  😊😎😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan suositella, Ulrika. Jos käyt katsomassa, kerro sitten postauksessa, miten tämän koit. Olisi mielenkiintoista vaihtaa näkemyksiä tästä, koska Tarantinon elokuvat aina puhuttavat.

   Poista
 2. Kiitos Eeva,
  saattaa tulla leffaan lähtö, jos aikataulut sallivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen kuvaus elokuvamaailmasta, siksikin kannattaa katsoa. Toivottavasti ehdit sen jossain välissä nähdä, Kirsti. Jään odottamaan tästä postaustasi, olisi mukava tietää, miten sinä tämän koet.

   Poista