maanantai 7. lokakuuta 2019

Minä syön eläinkunnan tuotteita

Tyypillinen aamiaiseni.

Juusto, kananmuna, jogurtti. Nämä ovat tärkeimmät proteiinin, B12-vitamiinin, raudan ja kalsiumin lähteeni.

Lihaakin syön, mutta tosi harvoin ja pieniä annoksia, luomuna tuotettuna, myös kananmunissa olen siirtynyt luomuun. Lihaleikkeleitä ja makkaroita en osta ollenkaan, koska ne ovat turhia ja täynnä lisäaineita.

Broileria en enää käytä, sillä säälin noita surkeissa oloissa kasvatettuja lintuparkoja. Samasta syystä en käytä norjalaista lohta, vaan suomalaista järvikalaa ja vapaana kasvanutta merikalaa. Syön silloin tällöin myös sisävesissä pussikasvatettua kirjolohta, vaikka sekään ei vapaasti kasvaa saa. Mutta sen Omega3:n ja halpuuden tähden näin vielä teen.

Kaikkien eläinten huono kasvatus ja kohtelu ottaa silti sydämen päälle. Parasta minusta olisi, jos kaikkien tuotantoeläinten kasvatus muuttuisi kokonaan luonnonmukaiseksi, pientiloilla tehtäväksi. Parasta olisi kun koko ruokateollisuus muutettaisiin järkeväksi. Me emme tarvitse sitä kaikkea, mitä meille tuotetaan.

Ajattelen, että jos jokainen söisi vain todelliseen tarpeeseensa, voisimme huoleti vähentää ruoan tehotuotantoa. Me syömme ihan liikaa kaikkea.

Ruokaminimi-hankkeessa selvitettiin, mikä ruokavalio on ekologisin Suomessa:

-Vegaaniruokavalio sekä runsaasti kalaa ja maitoa sisältävä ruokavalio osoittautuivat ilmasto­ystävällisimmiksi.
- Lähelle niitä päästiin ruokavaliossa, jossa lihan määrä on vähennetty kolmasosaan nykyisestä, mikäli samalla pidetään huolta peltojen hiilivarannosta.  - Lihaa vähentämällä voidaan pienentää ruokavalion ilmastovaikutusta 40 prosenttia.

Minä en siis (vielä) ole vegaani, jotta saan ruoastani kaikki tarvitsemani ravintoaineet ilman että pillereihin turvautuisin - ja myös ilman hankalia vatsanväänteitä.

Vaikka omatunto kolkuttaa ...

Miten sinä olet ratkaissut ravintoaineiden järkevän saannin?

...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

14 kommenttia:

 1. Moikka. Pääasiassa gluteeniton kasvis, ajoittain myös kalaa, sopii mulle; juustoja, munia, marjoja, hedelmiä, kasviksia, jogurttia, papuja, kikherneitä, linssejä,leipää, mysliä, pähkinöitä, puuroa, sieniä, myös riisiä ja pastaa jne jne. Nälkä pysyy poissa eikä tarvii laskea kaloreita. Lihaa ei ole vuosiin tehnyt mieli. Mitä enemmän luomua sen parempi. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellinen sinä! Voit syödä papuja ja linssejä ja sieniä, eipä lihaa tuohon enää tarvitse sekaan laittaa.
   Kiitos kommentista, Kristiina, lempeitä syystuulia!

   Poista
 2. Komppaan Kristiinaa kaikessa muussa, paitsi gluteiinia en välttele. Lihaa voin kyllä syödä kylässä, jos sitä tarjotaan, mutta kotona etenkin punaista lihaa käytetään äärimmäisen harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, Leena, minäkään en välttele gluteenia, mutta paljon en vehnää syö, ruista en voi syödä ollenkaan. Se on harmi.
   Kiitos kommentista, ja lempeitä syystuulia!

   Poista
 3. Täällä taas vältellään gluteiinia, jos olisin tuonkin nuorempana tajunnut niin varmaan monelta murheelta oisin säästynyt.Olen joskus kouluttautunut ravintoneuvojaksi,kasvisruoka oli se juttu,sekaruuan syöjä olen kun tunnen tarvitsevani eläinproteiineja jonkin verran. Luomua ostan jos sitä on saatavilla tässä pienessä kylässä. Juustot on hyviä ja vähän koukuttaviakin, marjoja ja vihanneksia menee kyllä paljon. Näillä eväillä voin aika hyvin vaikka tuo ilmastonmuutos käy hieman omantunnon päälle. Mukavaa viikon alkua sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää, Pihakeiju; gluteeni voi aiheuttaa tosi paljon harmia, vakavastikin. Proteiinin vuoksi minäkin eläinkunnan tuotteita käytän, kun en voi palkokasveja syödä lainkaan, samoin saan tietysti B12-vitamiinia eläintuotteista,kun en halua syödä niitä pillereinä.
   Ilmastonmuutos ja eläintensuojelu on meidän sekaruoan syöjienkin otettava huomioon, muuten ei omatunto anna rauhaa. Harmi, että luomua ei aina saa ja että se on myös kallista. Ehkä sen tuotanto lisääntyy, kun sitä enemmän käytämme.
   Kiitos kommentista, ja oikein kivaa ja leppeää viikon alkua sinullekin!

   Poista
 4. Minulla on unelma, että kaikki eläimet saisivat elää lajiominaisesti. Juuri siksi en ole syönyt tehotuotettua lihaa ja muutakaan 36 vuoteen. Enkä syö enää koskaan, koska olen koko ikäni inhonnut lihan makua ja hajua. Syön paljon erilaisia papuja, linssejä ja kikherneitä. Keitän ne itse. En syö juurikaan pitkälle prosessoituja lihan korvikkeita, esimerkiksi härkistä, nyhtökauraa sun muita. Tofua syön ja paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Mukavaa viikon alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama on unelmamme, Marja. Minä uskon tuon vielä toteutuvan. Lihaa emme tarvitse, mutta proteeinia pitää saada. Minulla on se ongelma, että en voi syödä palkokasveja, joten proteiinia on saatava jostain eläinkunnan tuotteista sitten. Ja raudan vuoksi syön kananmunaa. Minulla on taipumusta anemiaan, joten olen sen suhteen tarkka. Kasvisruoka on siitä haasteellista, että se ei kaikkien vatsalle sovi ja monet kasvit ovat tuontitavaraa. Haasteellista on koota kaikin tavoin kaikille paras yhteinen ruokavalio.
   Sinä voit olla hyvällä omallatunnolla, kun et lihaa syö ollenkaan!
   Kiitos kommentista, ja mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 5. Viime aikoina olemme syöneet tosi vähän lihaa. Sen sijaan kotimaiset muikut ja hauki ja ahvenet ovat hyvää! Sitten lisänä kasvikset ja marjat ja sienet. Kyllä niillä elää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muikut, hauki ja ahvenet ovat ihan parasta kalaa. Ja muikku, sehän on lohikala, siinä on loheen verrattava rasvan laatu. Onneksi nykyään saa jo ihan valmiina eineksinä sisävesien kalapihvejä. Eihän niitä useimmat nykyajan emännät ja isännät ala itse alusta asti tekemään.
   Kyllä noilla teidän eväillä elää. Ihanaa, kun vatsa kestää sieniäkin.
   Kiitos kommentista, Seikku. Mukavaa viikonalkua!

   Poista
 6. Minä en syö maitotuotteita , juustoa, en mitään viljatuotteita ; ainoastaan kaura , ei kanamunia , ei valkosta sokeria . Tämän ruokavalion aloitin tammikuussa ja terveys parantunu ! en tarvi esim enään kortisoonipiikkiä lonkkaan säryn takia jne jne
  Kivaa viikkoa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Onpa hankalankuuloinen dieetti. Sokerin minäkin voisin heti jättää pois, jos olisi pakko, mutta maitotuotteita en millään raaskisi enkä kaikkea viljaa. Vaikka tosin minäkin etupäässä 100% kauraa vaan käytän, niin kyllä pitsaa ja sämpylä muutaman kerran vuodessa on saatava. Jää sinulle kyllä kuitenkin vielä lihat, kalat ja kasvistuotteet, joten onhan sinulla vielä sentään ruokaa lautasella :D.
   Kiitos kommentista, Ulrika, ja kivaa ja kaunista viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Ravintoaineiden monipuolisuudesta en enää huolehdi, kun mummonmökissä ei asu alaikäisiä lapsia. Syömme surutta kaiken, minkä itse kiinni saamme tai kasvatamme. Joskus harvoin käytämme kananmunia. Eläinten ruokia, maustamatonta jugurttia, piimää, juustoa , kahvia ja teetä ostamme. Ulkomailla kokeilen paikallisia ruokia. Silloin syön lihaakin surutta.
  Mukavaa jatkoa viikkoosi Eeva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät perustelut sinulla ruokavalion huolettomuuteen :D. Se on sinulla myös ihana asia, jonka tiedän: mies kalastaa. Se on iso etu, kun saa syödä järvikalaa mielin määrin, samoin on teillä bonusta itse kasvatetut kasvikunnan tuotteet. Me ostamme kaiken kaupasta.
   Kiitos kommentista, Kirsti. Mukavaa, kaunista alkanutta viikkoa!

   Poista