maanantai 21. lokakuuta 2019

Järkyttävä antisankari: Joker

Joker. Psykologinen rikosdraama. USA. Ensi-ilta 4.10. 2019

Tästä elokuvasta on kohistu ja kouhkattu, mutta itse tuskin olisin kiinnostunut Jokerista, ellei Jack Nicholsonin Jokeri-hahmo vuoden 1989 Batmanissa olisi minua aikoinaan hurmannut. Tuo kammottavan ilkeä ilveilijä oli niin herkullinen, että se houkutteli minut nyt katsomaan, mitä käsikirjoittajat Scott Silver ja Todd Phillips ovat siitä (jälkimmäisen ohjauksessa) saaneet irti.


Tapahtumapaikkana on nytkin Batmanin kuvitteellinen kotikaupunki Gotham City, joka muuten on vanha New Yorkin pilkkanimi - ja kurjuutta täynnä. Eletään 1980-lukua, jätehuollon lakko näkyy, pimeillä kujilla vilisee rottia ja roistoja, heikoimpia pilkataan ja potkitaan. Täällä yrittää selvitä myös iäkkään, köyhän äitinsä kanssa asuva aikamiespoika Arthur Fleck, joka ansaitsee elantoaan stand up -koomikkona mutta pettymysten ja kaltoinkohtelun seurauksena lopulta romahtaa, ja niin hänestä kuoriutuu psykopaattinen Jokeri.

Arthur Fleckin kohtalo on kuvaus  epäoikeudenmukaisesta, erilaisuutta sietämättömästä yhteiskunnasta, järjettömän väkivaltaisuuden syistä ja taustoista.

"Näin kovaa yhteiskuntakriittisyyttä harvoin on Hollywoodin suurten studioiden elokuvilta tarjolla, joten jo pelkästään se tekee filmistä poikkeuksellisen", kirjoittaa Juho Rissanen Iltalehdessä.

Joker-elokuva ei ole viihteellinen eikä hauska niin kuin oli Batman. Vaikka Joaquin Phoenixin suoritus Jokerina on erinomaisen onnistunut ja vaikka Robert De Niron esittämä Murray Franklin -koomikko on aivan loistava.

Elokuvateatterikeskus Tapion vanha osa, sali Tapio 2, entinen elokuvateatteri Kino Tapio, on toiminut jo vuodesta 1927, ja se on yksi Suomen vanhimmista alkuperäisessä käytössä toimivista elokuvateattereista.

Pikkuisen varauksella suhtaudun myös elokuvan kriittisyyteen. Se jää mielestäni vain kevyeksi toteavuudeksi siitä, että näin näitä sarjamurhaajia syntyy - kuin yhteiskuntakriittisyys tässä olisi vain keino saada elokuvalle katsojia, kun todellinen sisältö puuttuu. Onko elokuvan viestissä jotain, mikä herättää meitä tekemään asioille jotain? Jos on, minä en sitä huomaa ja tässä mielessä voin olla täysin samaa mieltä kuin Muropaketin sivuilla kirjoittava Aki lehti: "edes leffalle itselleen ei tunnu olevan selvää mitä se oikein haluaa sanoa".

Odotin siis jotain enemmän, syvemmin ilveilevää ja syvemmin koskettavaa.

Oy Elävienkuvien Teatteri Tapio, elävää historiaa.
Neljä pientä juttua minua niinikään jäi häiritsemään.
1) Miksi Arthurin hillittömien naurukohtauksien syy esitellään katsojille siitä kertovan kortin muodossa? = Turhaa rautalangasta vääntämistä.
2) Ja turhan yksinkertaista oli myös järjestää tapahtumien taustalle se roskakuskien lakko. Olisi Gothamin kaupungin kurjuus tullut esiin muutenkin.
3) Entä miksi Arthurin pitää se pistooli sinne sairaalan lattialle juuri lasten nähden pudottaa?
4) Ja kaiken lisäksi sen vanhan naisen tappaminen, oliko se välttämätöntä?
niin, ja oli vielä yksi:
5) Liian helppo ratkaisu käsikirjoittajilta oli sekin, että he järjestävät Gothamin kadut täyteen pellenaamareihin pukeutuneita mellakoitsijoita juuri silloin, kun itse päätähti Joker tarvitsee päästä poliisia piiloon.

En siis osaa tätä elokuvaa erityisesti suositella, mutta jos sittenkin uteliaisuutesi voittaa epäilysi, niin ei muuta kuin katsomaan. Kyllä tämän kestää.

Elokuvissa on aina  oma viehätyksensä.

 ...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

9 kommenttia:

 1. Hei. Arviosi vahvisti ajatustani, ettei tuo leffa ole minua varten. Se mielikuva syntyi, kun näin telkkarissa jonkun mainospätkän. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Kristiina, tämän voi hyvin jättää väliin. Ei mitään menetä.
   Kiitos kommentista ja mukavaa maanantaita!

   Poista
 2. Ihana retro elokuvateatteri 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, siellä katsoo melkein mitä vaan 😊. Ihana kun kaikki eivät ole Finnkinoa.
   Kiitos kommentista, Ulrika, ja kivvvvvaa maanantaita sinne länteen!

   Poista
 3. Kiitos arviosta. Enpä taida tuotakaan mennä katsomaan, kun ei ole kunnon sisältöä ja yhteiskuntakritiikki on sinänsä kevyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Subjektiivisiahan nämä elokuvakokemukset ovat, monet ovat tästä elokuvasta tykänneetkin, mutta minä en siitä paljon irti saanut. Ja kiinnostuksen kohteesi blogisi perusteella tietäen, luulen että voipi olla sinullakin parempaa tekemistä kuin kuluttaa aikaasi tähän elokuvaan.
   Kiitos kommentista, Marja. Mukavaa illanjatkoa!

   Poista
 4. Kiitos arviosta eeva. Saanpahan jäädä rauhassa kotiin, jos mies tahtoo nähdä tämän :)
  Mukavaa maanantai-iltaa Eeva!

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti :). Ihan rennosti voit jäädä kotiin, jos et sitten jostain syystä halua itsekin varmistua elokuvan sisällön heppoisuudesta.
   Kiva kun poikkesit, ja mukavaa illanjatkoa!

   Poista