tiistai 8. lokakuuta 2019

Halpa keksi ilman palmuöljyä

Kantolan Kulta Marie 200g, 0,98 euroa.
En ole vuosikymmeniin näitä keksejä ostanut, joten yllätyin kun nyt huvikseni otin kaupanhyllyltä yhden paketin tarkempaan tarkasteluun. Minulla on ollut käsitys, että Marie-kekseissä käytetään palmuöljyä - ja voi olla, että on joskus käytettykin, koska useimmissa kekseissä on - mutta eipä käytetäkään.

Usein halvoissa kekseissä raaka-aineina käytetään ihan mitä vaan. Mutta Marie onkin yllättäin laatutavaraa.

Sen aineksina ovat vehnäjauho, sokeri, auringonkukkaöljy, glukoosifruktoosisiirappi, nostatusaineet (hirvensarvisuola, natriumvetykarbonaatti), suola, aromit (mm. vanilliini). - Ei mitään turhaa ja haitallista siis.

Mariessa on sekin hyvä puoli, että se on hienostuneen mieto keksi. Arkisen kahvileivän pitää nimittäin olla mahdollisimman mieto, jottei siihen jää koukkuun.
Marie-kekseistä tykkään myös siksi, että ne antavat minulle muutakin kuin suullisen mielihyvää. Niissä on muisto kodinlämpöä. Köyhässä lapsuudenkodissani ei ollut tapana syödä kahvileipää, mutta jos jotain herkkua kahvipöydässä joskus oli, se oli äidin ostama Marie-keksi.

Yllätys näissä kekseissä onkin myös se, että ne ylipäätään olevat vielä olemassa.

Ne ovat vanhimipa teollisesti valmistettuja kotimaisia keksejämme. Marie-keksit kehiteltiin Lontoossa 1874, ja Suomessa niiden valmistus aloitettiin 1910-luvulla Hangossa, jonka keksitehdas oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tunnetuksi se tuli keksien myyntipakkauksistaan, peltisistä rasioista, joita koristi yrityksen naurava kuu-ukko, joka "hymyilee kuin Hangon keksi".


Sittemmin Marie-keksien valmistus siirtyi Helsingin kautta OTK:n Kantolan keksitehtaalle, joka toimi Hämeenlinnan Kantolanniemessä vuodesta 1960, päätyi fuusion myötä EKA yhtymälle ja edelleen Meiran alaisuuteen, lopulta myytiin norjalaiselle Orklalle. Nykyisin Marie-keksit valmistetaan Hollannissa, ja Suomen markkinoinnista vastaa Orkla Suomi.


Tuottajat vaihtuvat, mutta jotain vanhaa sentään pysyy, muoto ja maku ovat tallella. Nyt kun nämä keksit uudelleen keksin, tahdon pitää niitä aina tarjolla.


"Kuun valo sulostuttaa lentäjän tietä, Hangon keksit nauttijansa mieltä."Lähteet:
Häme-Wiki
Naantali.fi
Hanko.fi 


...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

6 kommenttia:

 1. Marie-keksi on nostalginen myös minulle. Mutta en osta sitä itse, koska se minun suuhun maistuu vähän pahville. Palmuöljy on tosiaan kauhistus, kun sitä saadaan sademetsiä hakkaamalla palmuöljyn viljelypaikoiksi. Kivaa tiistaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahville se ehkä maistui ennen, minun mielestäni ei enää. En tiedä, onko koostumus muuttunut, mutta minusta Marie-keksi maistuu ihanan miedon makealta. Justiin kokeilin, se on jotenkin muuttunut! Se on rapeampikin kuin ennen.
   Kiitos kommentista, ja hyvää kaunista tiistaita sinullekin, Marja!

   Poista
 2. En ole keksihyllyjä pahemmin tarkastellut mutta yllätyin kun työkaveri mutusteli kahviossa Marie keksejä ja ihmetys oli suuri kun luulin että niitä ei ole enää valmistettu aikoihin.Lapsuudessani niitä oli ja muistan hyvin miltä maistuivat,nykyään olen gluteiiniton enkä aio enää noita muistoja verestää. Mukavia nostalgisia juttuja kirjoittelet :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin olin luullut, että nämä ovat jo historiaa. Ja vaikka sitten kaupassa joskus näin, luulin että niissä on palmuöljyä, jota en halua syödä.
   Gluteeniton dieetti on rankka, se vaatii täysin omat leivonnaiset. Onneksi niitä on nykyään paljon. Ja ovat hyviä! Olen joskus postannut parhaasta keksistäni, joka on gluteenittomasta kaurajauhosta tehty. https://ajatushattaroita.blogspot.com/2019/01/paras-keksi-ikina.html
   Mutta se on aika kallis herkku.
   Kiitos kommentista, Pihakeiju. Kaunista ruskan aikaa ja lokakuuta sinulle!

   Poista
 3. Meillä kului lasten kotona asuessa paljon "pahvikeksejä", kun en muita suostunut ostamaan. Kaikkia muita olisi varmasti kulunut viisin-kymmenkertainen määrä. Nyt kuluu vain koirankeksejä :)
  Tiistai-illan taikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirankeksejä :D ... onnelliset koirat teillä! ... Vaan ettekö te ihmiset tosiaan syö ollenkaan keksejä?
   Pahvikeksejä Mariat ovat olleet minunkin muistoissani, vaikka lapsuudessa ne maistuivat makeilta, kun muuta ei ollut. Nyt kun taas tänäänkin söin yhden, ei se maistunut ollenkaan pahviselta. Joko koostumus on muuttunut tai minun makuaistini herkistynyt, kun syön muuten tosi vähän makeaa.
   Lapsille ne ovat kyllä hyvä vaihtoehto, edelleenkin, liian makeiden herkkujen tilalle.
   Kiitos kommentista, ja tiistai-illan ja huomisen ruskan taikaa sinulle, Kirsti!

   Poista