lauantai 28. syyskuuta 2019

Valittamisen viisaudesta

Puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä?

Onneksi on filosofit. Heiltä löytyy apua moniin vaivoihin. Valittamiseenkin.

Minä nimittäin olen viimeiset kaksikymmentä vuotta yrittänyt päästä irti valittamisesta, mikä on vaikeaa. Sillä syitähän aina on. Surkea kesä, kalsea syksy, ikävä vanhuus, ikävyys muuten vaan tai jos ei muuta niin kolotus, pakotus ja väärä vaatehankinta. Kaikenlaista harmia on arki täynnä.

Mutta. On valitusta ja on valitusta. Joskus se helpottaa, joskus ei. Joskus on syytä ja joskus ei. Joskus valitus on täysin turhaa ja joskus taas ehdottoman aiheellista.

Olen viime aikoina onnistunut olemaan liikoja valittamatta ja nimitän itseäni nyt realistiseksi optimistiksi. Pessimisti ilon pilaaja en halua olla. Siksi yritän muistaa tarkistaa, että valituksellani on aina hyödyllinen tarkoitus. Joko se on pelkkä tunteenpurkaus tai sitten oikea syy.

- Ja tähän tarvitsen filosofiaa. Nimittäin sen pohtimiseen, valitanko turhaan, auttaa filosofinen kysymys: voinko tehdä asialle jotain?

Jos en voi, filosofin neuvo on: Hyväksy elämä sellaisena kuin se on. Mielenrauha saavutetaan irrottautumalla automaattisista tunnereaktioista joita elämäntapahtumat meissä aiheuttavat.

Paitsi että surut ja murheet on ajallaan itkettävä, mutta en mene niihin nyt, sillä menneen sijaan kokonaan toinen juttu on tulevaisuus

Elämänolosuhteesi voivat olla paremmat tai huonommat, olennaista on miettiä miten muuttaa niitä paremmaksi.

Ja tässä se on: valittamisen viisaus. Optimismin ja pessimismin lisäksi on kolmaskin tapa suhtautua tulevaisuuteen, meliorismi, selittää viisas filosofi Martela.

Melioristin katse on tulevassa, hän pyrkii aktiivisesti tekemään työtä paremman tulevaisuuden puolesta. Meliorismi on määritelty teesinä jonka mukaan ”maailma ei ole pahin mahdollinen eikä paras mahdollinen, mutta sitä on mahdollista parantaa.”

Näin siis minä filosofian avulla pääsen todistamaan sen, että en minä ole mikään hiivatin häirikkö itsensä kiduttaja ilon pilaaja valittaja, minä olen melioristi. Mikä on minulle sama kuin realisti optimisti, mutta kuulostaa hienommalta.

Tämän viisaan elämänasenteen voi tiivistää näinkin: hyväksy tapahtunut, paranna tapahtuvaa. Siinä on filosofin elämänohje pähkinänkuoressa, ja nämä neuvot löytyvät Frank Martelan kolumnista, HS 26.9.2019.

...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

4 kommenttia:

 1. Jos elämä ei muuta ole opettanut, niin hyväksyntää.
  Oma energia ei aina riitä tulevan parantamiseen, vaikka haluaisikin.
  Onneksi on nuoret <3
  Sitäpaitsi sun "valitukset" ovat viihdyttävää luettavaa :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon on niin totta, Kirsti. Ikä onneksi helpottaa elämää silläkin tavoin, että oppii hyväksymään kaikenlaista. Se osaltaan on varmasti vähentänyt minun kohdalla myös valittamista. Ja jos ei enää jaksa koko maailmaa parantaa, niin oman elämänsä ympyröissä se vielä on mahdollista.
   Kiitos kommentista, ja kiitos että taas vähän kehuit :) ... kehupalautteista tulee niin hyvä mieli.
   Mukavaa maanantaita!

   Poista
 2. Minusta tuo realistinen optimismi on hienompi ja parempi käsite kuin iän ikuinen meliorismi. Hei, sinähän olet erinomainen filosofi, kun keksit tuon käsitteen! Nyt vaan kirjoitat kirjan siitä, mutta älä unohda valittamista, koska sinä valitat niin hyvin. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meliorismi on minustakin vähän outo sana, en tahdo edes muistaa sitä. En tiennyt että se on iki vanha!? Mutta joka tapauksessa on hienoa tietää, että on olemassa vaihtoehto pessimismille ja optimismille, joilla molemmilla on minun korvissani ikävä kaiku.
   Käsitteistä en kyllä oikeasti tiedä ... kunhan selitän, eikä tuo realistinen optimismi liene mikään uusi keksintö sekään. ... Filosofit vaivautuneina tuoleissaa kiemurtelevat, jos minun käsitteitäni sattuisivat silmiinsä saamaan :D. Mutta lupa se on ajatella tyhmemmälläkin päällä.
   Kiitos kun kommentoit, Marja, ja kiitos mieltäni lämmittävistä kehuista. Mukavaa maanantaita!


   Poista