tiistai 10. syyskuuta 2019

Ihmeitä Ilomantsissa

Pötönjoen luontopolku on aivan Pogostan eli Ilomantsin kirkonkylän keskustassa.

Ilomantsi on Karjalan A, lauloi aikoinaan Juice Leskinen ja osui aika tarkasti oikeaan. Ilomantsi on puhdasta luontoa, itäisintä Eurooppaa ja aitoa Karjalaa. Se on myös kulttuuriyllätyksiä. Viime sunnuntain kyläreissulla törmäsin jopa Katri Valaan.


Katri Vala oli 1900-luvun alun tunnettu runoilija, joka minulle yllätyksenä on ilomantsilaisten vanha tuttu. Hän on asunut Ilomantsissa lapsena jonkin aikaa sekä myöhemmin kansakoulun opettajana vuosina 1925–1929. Koska Vala oli aikansa aktiivi radikaali (hän kuului sekä ennakkoluulottomaan Tulenkantajat- että työväenluokkaiseen Kiila-ryhmään), hämmästyin sitä, että hän on voinut muuttaa niin kauaksi pääkaupungin piireistä. Yllättävää minulle tietämättömälle oli sekin, että Ilomantsissa on hänen nimeään kantava kulttuurikeskus, jota ylläpitää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys.Katri Vala Kulttuurikeskus sijaitsee Kotimäen entisessä koulussa, jossa Vala on toiminut opettajana.

Kotimäen toisessa vanhassa koulurakennuksessa toimii nykyisin ruokapalveluyritys Kotimäen pitotupa.

Runoilija Valan muiston vaaliminen ei toisaalta ole yllätys, onhan Ilomantsi kuulu runonlaulajistaan. Muun muassa Kanteletar on syntyisin Elias Lönnrotin Ilomantsin runonkeruumatkoilta.

Eniten minua Ilomantsissa kiehtoo silti se, että ei niin kauan sitten siellä puhuttiin karjalan kieltä. Ilman evakuointeja ja alueluovutuksia puhuttaisiin varmasti vieläkin.
Kotimäellä elämä jatkuu entiseen malliin betoniin ikuistettuna.
 Betoniveistokset on luonut kontiolahtelainen Keijo Ikonen 1990-luvulla.

Lyhyellä päiväkävelyllämme saimme hetken viivähtää myös Kotimäelle hauskasti betoniin säilötyssä menneen ajan ravintolatunnelmassa. Ja tietenkin nähtiin myös Ilomantsin karhut. Niitä oli joka paikassa. Maaseudun sivistysliitto ahkeroi tänä kesänä jo kuudennet Karhufestivaalit 15.–17.8.2019, jonka jäljiltä karhuja on paitsi Kotimäellä myös pitkin kylänraittia. 


Nämä karhut piileksivät Kotimäen rinteessä, Karhuareenalla.

Ei minua Ilomantsissa ainoastaan omanlaisensa kulttuuriperinne ihmetytä. Minua ihmetyttää koko Ilomantsi. Joensuusta ei sinne ole kuin seitsemänkymmentä kilometriä, mutta on se niin syrjässä, että ei sinne noin vain tule lähdettyä. Ja kun sinne tiensä joskus löytää, on aina yhtä hämmentävää huomata, että siellä ylipäätään joku asuu. - Ei tosin kovin moni. Kunnan asukasluku on enää viisituhatta, kun se suurimmillaan on ollut 14 135 asukasta vuonna 1957.

Ilomantsi-nimi muuten ei tarkoita iloista. Se tulee kantasaamen ylimmäistä tarkoittavasta sanasta, ja nimen taustalla on kirkonkylässä sijaitseva Ilomantsinjärvi, jonka on katsottu olevan vesistönsä ylimmäinen järvi. Mutta saattaa se kuitenkin olla totta, että ilo elää Ilomantsissa.


...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

6 kommenttia:

 1. Muistan tosi hyvin Juicen Ilomantsi laulun ( Juice oli yks mun suosikkeista) .
  Miten pitkä toi luontopolku on ?
  Kivaa viikonalkua 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juice oli minunkin suosikkiartistini 70-80-luvuilla. Ja tuo Ilomantsi-kipale kohahdutti kansaa vuonna 1981 Suomen euroviisukarsinnoissa. Oli se hauska!
   Pötönjoen luontopolku on muutaman kilometrin vain, mutta sinne pääsee kätevästi keskustasta ja siellä on ihana tuoksuva suo, leveät pitkospuut ja polut.
   Kiitos kommentista, Ulrika. Kivaa leppeää viikonalkua sinulle!

   Poista
 2. Hauskat betoniset lavatanssit! Olen käynyt Ilomantsissa monta vuotta sitten, muistaakseni käytiin katsomassa jotain ortodoksista tsasounaa tai vast.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tanssiporukka on hauska. Yleensä Ilomantsissa käydään juuri tsasounia ja runonlaulajia katsomassa, mutta tällaistakin kulttuuria sieltä löytyy.
   Mukavaa viikkoa sinulle, Riitta! Kiitos kun ehdit kommentoimaan.

   Poista
 3. Riehakasta menoa. Nuo tanssijat eivät väsähdä kesken kemujen. Eläviäkin karhuja taitaa Ilomantsissa käyskennellä. Ainoasta käynnistäni Ilomantsissa on jäänyt parhaiten mieleen itikkaparvet.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ravintolan väki on kyllä mainio. Ja eläviä karhuja myös siellä liikkuu. Mutta jos sinä muistat sieltä vain itikat, niin pitää sinun joskus mennä sinne uudestaan ja käydä ainakin Parppeinpirtillä syömässä maailman parhaat karjalanpiirakat.
   Mukavaa että käväisit, Kirsti, ja hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista