maanantai 30. syyskuuta 2019

Arkinen pikamiksaus

Lounaspöperö kypsymässä.
Voi ei! Nälkä taas. Miten siitä selvitään, kun ei ole ruoanlaittajaa?

Mieheni huitelee tänä syksynä kaikki päivät kaikenmaailman itsensä ilmaisu -harrastuksissaan, ja minä olen jäänyt kotiin täysin oman onneni nojaan. Minun on pakko tehdä ruokani itse. Joka päivä. Eikä siinä mitään, mutta kun minunkin pitäisi itseäni ilmaista.

Jotkut onnekkaat ilmaisevat itseään tosin juuri ruokaa tekemällä, mutta se ei ole minun onneni. Ja koska en myöskään ole kulinaristi, ruoanvalmistuksen ainoat kriteerini ovat terveellisyys ja nopeus.

Esitän teille nyt nuo kriteerit täyttävät tämän päivän lounaani, jonka valmistukseen en varttituntia enempää saanut menemään millään.

Maanantain lounas
pala lohta
pala kesäkurpitsaa
pussi pakastejuureksia
paprika
pari desiä riisiä
desi pari kermaa
oliiviöljyä
suolaa, currya, valkopippuria

Sopivasti kypsymisjärjestyksessä lomittaen tein seuraavat toimenpiteet: 

Keitin riisin väljässä vedessä, kaadoin lävikköön ja huuhtelin kylmällä vedellä ja kuumensin uudestaan.
Lorautin pannulle öljyä ja lisäsin lohen, kerman ja mausteet, haudutin ja sekoitin.
Kuutioin kesäkurpitsan ja paprikan, lorautin pannulle öljyä ja haudutin kaikki kasvikset, maustoin.

On tämä ihan hyvääkin. 

Helposti ja supsikkaasti sain suussa sulavat ja terveelliset ravintoaineet lautaselleni.

Pisteenä iin päälle vielä muutama hörppy gefilus-mehua, ja jaksan polkaista iltapäivän jokamaanantaiselle venäjän tunnilleni.
Tässä mehussa on C- ja D-vitamiinia ja kuitua.




Ja niin. Miksi keitän riisin väljässä vedessä? 



Siksi että riisi kerää maaperästä myrkkyjä (mm. arseenia), jotka liukenevat keitinveteen ja hulahtavat sitten pois kaadettaessa viemäriin eivätkä suuhuni. Jotkut suosittelevat myös liottamaan riisiä ennen keittämistä yön yli ja kaatamaan liotusveden pois, tai vähintään huuhtomaan kylmällä vedellä. Ja se tähteeksi jäänyt riisi, se pitää nopeasti jäähdyttää ja laittaa jääkaappiin, jos sitä aikoo vielä myöhemmin syödä. Riisissä saattaa nimittäin olla ruokamyrkytyksen aiheuttavia bakteerien itiöitä, jotka heräävät eloon juuri 30–40 asteessa. 

 ...

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Mukavaa, jos ehdit myös jonkun sanan kommenttia kirjoittaa  ... 😊

6 kommenttia:

  1. Moi. Varmaan hyvälle maistui. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nälällä on ihmeellinen vaikutus 😊.
      Kivaa alkanutta viikkoa, Kristiina!

      Poista
  2. Minullakin on tuo terveellisyys jonkinlainen kriteeri ruoan laitossa. Mutta välillä pitää herkutella. Varmasti oli maistuva lounas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkuttelua pitää olla, mutta ruokaan en jaksa panostaa. Mutta kyllä tuo tosiaan maistui, kun nälkä oli.
      Hyvää tätä viikkoa, Marja!

      Poista
  3. Jahas, äiti ja mummokin taisivat jo silloin neuvoa liottamaan riisiä, ja he huuhtelivat riisit useaan kertaan! Kauniit värit ruuassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri, ennen riisi piti aina huuhtoa ennen keittämistä, koska se oli likaista. Ja niin pitää kuulemma edelleen huuhtoa, ainakin jos ostaa riisin suoraan etnisestä kaupasta. Mutta huuhtomalla siitä irtoaa myös liika tärkkelys ja tulee kuulaampaa. - aikamoista veden tuhlausta ja läträämistä -
      Kiitos kommentista, Seikku. Leppeää alkanutta viikkoa, sateista huolimatta.

      Poista