torstai 22. elokuuta 2019

Valloittava Vaasa


Näkymä rautatien suunnasta Ratakadun varrelta.

Reppureissuni toinen pysähdyspaikka oli Vaasa, jonne lähdin Jyväskylästä taajamajunalla, liki kolme tuntia sitä, sitten Seinäjoelta vajaa tunti Pendolinolla. Jo tunnin matka taajamajunalla on aika tuskaista, mutta tuo kolmen tunnin rupeama todella puuduttaa.
Pendolinossa on ergonomiset istuimet.
Jos jotain voisin seuraavalla kerralla tehdä toisin, yrittäisin kaikin tavoin välttää noita H-junia pitkillä matkoilla.

Tuntuu selässä tosin muukin kuin epäergonominen istuminen. Lepopäiviä ei matkustamiselta ole jäänyt, mutta nyt ei ole aikaa monta päivää yhdessä kaupungissa majailla. Sitä paitsi matkustamisessa itse matkustaminen on tärkeää, ei vain se päämäärä. Ja mikä kaikkein parasta: junassa ja linja-autossa ei pysty itsessään juuri liikkumaan eikä mitään tekemään ja on täydellinen lupa olla kerrankin mitään tekemättä.

Tässä postauksessa on muistoja valloittavasta Vaasasta. Ensimmäinen kertani Vaasassa muuten tämä, ja heti olisin voinut jäädä asumaan. Niin on mukava kaupunki.

Kävellessä asemalta Palosaareen näin monia upeita puutaloja.
Kävelin Onkilahdenpuiston kautta.

Onkilahti on merta jo, tuoksussa sen hennosti aistii.

Hotelli Tekla sijaitsee Palosaarentie 58:ssa, samassa talossa on myös ravintola ja kuntosali.
Hieman minä mietin, että mihinköhän olin tullut, kun heti ovella on baaritiski.

Hotellin ravintola on täyttä retroa, ja rennon retroa on väkikin.

Nautiskelin iltapalaksi salaattia ja viiniä. Omassa seurassani. Niin hiljainen ilta.

Näistä portaista nousin kolmanteen kerrokseen huoneeseeni.

Ihan kelpo makuutila.

Vaatimaton WC- ja suihku toimivat moitteettomasti eikä suihkuvesi kastellut koko lattiaa.

Tekla on oikein mukava hotelli, mutta silti nukuin huonosti. Valvoin ihan älyttömän kauan, aamuyöhön neljään asti. Varmaan johtui siitä viinistä, jonka lipitin ennen nukkumaanmenoa. Tai sitten kahvista, jonka olin juonut Jyväskylän asemalla ennen junaan lähtöä puoli neljän aikaan iltapäivällä. ... Vanhaksi sitä on tullut ... mutta eipä tuo valvominen pahemmin missään tuntunut. Aamulla olin pirteänä uusiin seikkailuihin lähdössä heti aamiaisen jälkeen, joka kuului huoneen hintaan, joka oli 68 euroa yöltä.

Syötyäni ja pakattuani itseni lähtökuntoon lähdin kohti Pohjanmaan museota. Kävelin laajan ja avaran ihanan Onkilahdenpuiston läpi ja haistelin merituulta, joka oli niin leppeä, niin leppeä ja raikas, etten ikinä unohda.

Tuuli suhisi kaislikossa ja haavan lehdissä.
Valkoposkihanhet söivät aamiaista.

Lokinpoikanen torkkui ja kuulosteli, aionko sitä häiritä. En häirinnyt.

Vaasassa on kaikkialla läsnä sekä meri että työ. Tehtaita on aivan keskustan tuntumassa.

Vaasan Sähkö on toiminut vuodesta 1892. Se on vaasalaisten ikioma energiatehdas, joka pyörii myös tuulivoimalla.
Sähkönsiirtopylväät erottuvat maisemasta kuin laivanmastot.

Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, Museokatu 3:ssa.

Olisin niin mielelläni käynyt myös Vaasan työväenmuseossa, joka olisi ollut sopivasti hotellin vieressä lähellä, mutta se aukeaa vasta kahdentoista jälkeen, eikä minulla ollut aikaa odottaa. Päätin sitten keskittyä pohojalaasten elämään ja historiaan. Vuonna 1895 perustettu museo toimii sekä Vaasan kaupungin historiallisena museona että Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona.

Vaasalaisuuteen kuuluu väistämättä merenläheisyys.

Berndt Linholm (1841- 1914). Merimaisema.

Johan Gustaf Hedman (1800 - 1866). Hedmanin perhe kotinsa pihalla Vanhassa Vaasassa, 1852.

Hugo Simberg (1873 - 1917). Uimaan.

Eri tyylisuuntausten mukaisesti sisustetut kodit ovat upeita näyttöjä entisajan varakkaiden elämästä.

Kauniita kalusteita oli ennen vanhaan myös käsityöläis- ja kalastajakodeissa.

Kalastaja kutoo verkkoa mökissään.

Kaappikellot.
Rukinlavat.

Kaunista posliinia 1700-1800-luvuilta on vaasalaisen lääkärin Karl Hedmanin (1864-1931) kokoelmasta.

Rannikon iloinen elämänmeno ja perinteet olivat esillä myös. Alla olevasta pikku huoneesta kuului mukavaa juttelua ja laulua. Siellä juhlittiin huvilakauden päättäjäisiä 1900-luvun tyyliin.
Näissä huoneissa olisin viihtynyt vaikka kuinka pitkään. Eikä niissä tietenkään vielä kaikki ... Liikuttavinta minusta olivat esi-isien ja -äitien töistä ja elämästä kertovat esineet ja tarinat, joista on esimerkkinä tämä alla oleva, joka kertoo, että oltermanni ei ole juusto.

Kyläkapula tai viestikapula eli oltermannisauva.

Vaasan veri ei vapise ja meri antaa ja ottaa ... Vaasalaisten elämä on värikästä ja vauhdikasta, ehkä sitä vähän ymmärtää näin Itä-Suomen metsissä asujakin. Tekee mieleni tutustua tähän läntisen Suomen kaksikieliseen kulttuuriin pian uudestaan. Taisin vähän ihastua.

Vaasassa bussit lähtevät samalta laiturilta kuin junat, toiselta puolelta vain.

Päiväkahvit matkahuollon kahviossa Onnibussia odotellessa.

Olin museokäynnin jälkeen vähän päästäni pyörällä, mutta pian tämä nykytodellisuus minut sai takaisin järkiini.

Löysin kartan avulla tieni matkakeskukselle ja sieltä työntekijöiltä kysymällä löysin myös linja-autopysäkit. Ne ovat Vaasassa niin oudosti samalla laiturilla junien kanssa, etten heti uskonut.

Matkahuollon kahviossa oli rauhallista hetki levätä ja juoda päiväkahvit, kunnes kello neljätoista lähti Onnibussin punainen auto kohti Poria ja minä iloinen matkalainen punaisen reppuni kanssa siinä kyydissä myös.

Seuraava juttu tulee siis Porista. Kiitos sinulle, kun seuraat mukana. Yhdessä on paljon hauskempi.

...

Tällaista menoa tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Toivottavasti ehdit jonkun sanan myös kommenttia kirjoittaa  ... 😊
12 kommenttia:

 1. Ihana Vaasa ! mun rakas syntymäkaupunki ja entinen kotikaupunki 💙💚💛💜🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaasa on ihana! Olen täysin samaa mieltä, vaikka vain päivän ehdin siihen tutustua. Siisti kaunis avara raikas kaupunki ... josta pääsee hetkessä maailman ääriin.
   Kiitos kommentista, Ulrika, ihanaa kun jaat kokemukseni. Mukavaa päivää sinulle!

   Poista
 2. Moikka. Olet jo monenmoista ehtinyt nähdä, vaikka vasta hetken olet ollut kotoa poissa. Mitähän Porissa odottaa. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Kristiina. Pikaista näkemistä tämä on, mutta tästä on hyvä valita seuraavaa reissua varten parhaat palat uusiksi.
   Aurinkoista päivää sinulle!

   Poista
 3. Kauniit puutalotkin olet Vaasasta löytänyt ja museon anti on hienoa. Itä-Suomen, tai oikeastaan Etelä-Karjalan kasvatti minä ja Vaasassa olen käynyt vain kerran, silloinkin läpikulkumakalla. Kiitos kivoista tunnelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaasasta jäi viihtyisä vaikutelma, vaikka vain pienen osan kaupungista ehdin näkemään. Museo vei niin ison osan tällä kertaa. Ensi kerralla sitten lisää...
   Kiitos kommentista, Riitta, ja aurinkoista kivaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 4. Olen ihan hengästynyt sun energiasta! Kiitos näistä kuvista ja kertomuksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin taidan olla itsekin 😁. Ilman näitä kuvamuistoja en enää tietäisi, missä näin mitäkin. Vaan kivaa on seikkailla.
   Kiitos kommentista, Mari, aurinkoista leppeää viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Kauniita kuvia Vaasasta. Miehen mummo asui siellä, ja vierailimme aika paljon hänen luonaan. Kaksikielisyys luo helposti rupattelukulttuurin. Odotan jo juttua Porista. Hyvää matkan jatkoa reissunaiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaasasta jäi paljon näkemättä, mutta toivottavasti kuvista näkyy jotain tunnelmia, museo oli niin upea, että siellä meni aikaa,joka oli pois muusta. Kiitos ihanasti kannustavasta kommentista, Marja. Mukavaa päivänjatkoa sinulle!

   Poista
 6. Mahtavat Vaasa-kuvat. Kiitos Eeva.
  En ole koskaan käynyt Vaasassa, vaikka perheen mies ja perheen isommat lapset ovat viettäneet kaksi viikkoa Vaasa-Landiassa. Mies oli reissutöissä ja komennuspaikka Vaasa-Landia. Jotenkin järjestyi ilmaiset rannekkeet koko perheelle, mutta miehen majoituspaikkaan mahtui vain osa, joten päädyimme siihen, että ensimmäisellä viikolla osa isoista oli mukana ja seuraavalla viikolla loput yksin huvipuistossa pärjäävät lapset. Nuoremmille lupasimme, että joku kesä mennään Vaasan heidän kanssaan, mutta jotenkin se jäi.
  Mukavaa reissuviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kirsti. Vaasa on yllättävän viehättävä ja mielenkiintoinen kaupunki, vaikka vain ihan pienen osan ehdin sitä kokea. Mukava kuulla, että näistä vähistäkin kuvista tykkäät.
   Oikein leppeää ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista