sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Yllättäviä tauluhankintoja

Ovessa oli ilmoitus.

En ehkä koskaan olisi osannut omin päin lähteä tätä taidekätköä etsimään, jos ei ystäväni, kuvataiteilija Marja Hassinen olisi sitä minulle vinkannut.

Hänen taulujaan on tämän heinäkuun ajan ollut esillä näyttelyssä Hiljaisuus, ja halusin vielä viime tipassa ennen sen päättymistä käydä niitä katsomassa. Vaikka osoite oli täysin outo, Pohjantie 111 Eno, en sitä ihmetellyt, sillä onhan minulla navigaattori. Sen enempiä kyselemättä matkaan siis.

Reitti kulki kaksikymmentä kilometriä Joensuusta pohjoiseen, Jakokosken kohdalla käännös itään ja sillan yli metsään, joka oli ei Enossa päinkään. Ja maisema, kuin ei täällä kyllä kukaan asu eikä täällä ainakaan mitään taidetta voi olla, mutta yhtäkkiä olin vanhan kansakoulun pihassa.

Ei uskoisi, että tämä vanha kansakoulu on täynnä taide-elämyksiä.

Koulun ovessa oli näyttelyn ilmoitus, eikun sisään.

Ja siellähän ne taulut olivat, heti eteisessä jo. Ja niitä oli paljon muitakin kuin Marjan teoksia.

- Olin tullut taidegalleria Pohjapisteeseen ...

Porraspielen kyltti kertoo, missä ollaan.
Taiteilijan työhuone on sekoitus kaikenlaista luovaa.
Tauluja, keskeneräisiä ja valmiita, seinät ja lattiat täynnä.

... ja pian jo törmäsin itse talon haltijaan, kuvataiteilija Helena Vartiaiseen.

Helena ja sisääntuloaula, jonka seiniä koristavat tunnelmalliset järvimaisemat.

Kaiken lisäksi olin sotkenut mielessäni näyttelyn aukioloajan ja tullut paikalle päivää liian aikaisin. Niinpä Helena tuli yhtälailla yllätetyksi kuin minäkin, hän kun vietti siinä kotonaan parast aikaa lauantain vapaapäiväänsä.

Helenalla on pitkä ura takanaan.

Vaan ei sekään mitään, taiteilijat ovat rentoa väkeä. Helena ei näyttänyt hämmästystään, vaan alkoi heti mielellään kertoa gallerian historiasta ja töistään.

Väripurkit ja siveltimet ovat valmiina töihin.
Marja Hassisen linopiirroksia. Vasen yläkulmasta lähti mukaan.
Helena Vartiaisen temperamaalauksia. Vasen ylhäältä on nyt uudessa kodissa.

Ei minulta kauan valintaan mennyt. Ostin Marjalta linopiirroksen Voima (2010) ja Helenalta kaseiinitemperan Keimaillen kesään (2019) Lehvästön alla -teossarjasta.

Olisin voinut ostaa monta muutakin, mutta yhdellä kertaa kaksi ihanaa mielenpiristystä on aika paljon. Galleria Pohjapiste on ollut paikallaan jo kaksikymmentäviisi vuotta, ja siellä se kuulemma pysyy jatkossakin, joten vielä ehdin sieltä tauluja hakea.
 
Vasemmalla Helenan temperamaalaus ja oikella Marjan linopiirros.

Tuossa kirjahyllyn edessä odottavat nyt lopullista paikkaansa nämä kaksi ihastuttavaa ja iloa elämään tuovaa uutta taulua. Olen niistä ikionnellinen.


...

Tällaista kivaa tänään.

Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Tykkään myös kommenteista. Mukavaa, jos ehdit jonkun sanasen ajatuksiasi jakaa  ... 😊

4 kommenttia:

 1. Kiitos elämyksestä, minä kun olen taulu/kuvaihmisiä... Aikoinaan kun esittelin isossa näyttelyssä velipojan tauluja, löysin itsestäni tuntemattoman puoleni. Kuvat avautuvat niin eri tavalla jokaiselle ihmiselle. Minun tulee katseltua värejä, viivoja, tekniikoita jne., ei tässä sen enempää. Hyvät valinnat olet tehnyt! Värikästä tulevaisuutta taiteilijoille toivotan minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tauluja pitää olla seinät täynnä 😊. Niistä tulee kodikas ja turvallinen tunnelma kotiin. (No, ainakin nyt muutama kappale oltava.) Hyvä olo tulee jo siitäkin, että voi tukea taiteilijoita ostamalla heidän töitään.
   Kiitos kommentista, AnneliPunneli. Kepeää kesää, viileydestä huolimatta!

   Poista
 2. Tulipahan tietoon tuokin taidegalleria. Voin vinkata siitä siellä suunnalla asuvalle tyttärelle.
  Ei tämä tauluhankinta minulle tullut yllätyksenä. Puhuithan taulusta jo talvella. No ostoajankohta ja itse taulut tietenkin yllättivät. Hyvät valinnat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, Kirsti, tätä galleriaa kannattaa vinkata eteenpäin. Aukioloista en kyllä tiedä, mutta joulun aikaan on tulossa uusi näyttely.
   Niin minä olen tauluista puhunut ja niitä kulkiessani sillä silmällä etsiskellyt, mutta nyt vasta sattui - ja tosiaan yllättäen - kaksi mieluista kohdalle. Tykkään niistä kovasti.
   Kiitos kommentista ja kesäistä kesätunnelmaa sinulle, sateista ja tuulista huolimatta.

   Poista