keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Kesälukemiset, osa 1: aivojen sukupuoli?


Löysinpä vihdoin lukemista, joka alkoi kesäilmoillakin kiinnostaa. Ei näin mielenkiintoista tietopakettia joka kerta kirjaston hyllystä käteen satu, tämä oli minulle sellainen opus, etten voinut käsistä laskea ennen kuin olin sen kokonaan ahmaissut.

Ruotsalaisen psykiatrin Markus Heiligin kirja Naisen aivot, miehen aivot (2019) antaa helposti ymmärrettävän neurologisen selvityksen siitä, miksi miehet ja naiset joissakin asioissa toimivat eri tavoin. Siksi se on niin kiehtova.

On näitä juttuja miesten ja naisten eroista ollut kirjallisuudessa jo vaikka kuinka paljon, mutta  tämä Heiligin teos ei ole mikä vain Venus ja Mars -tarina. Tämä on paljon tieteellisempi selvitys. Tämä on aivojen tutkimuksiin perustuvaa faktaa.

Muutama yksinkertaistettu pointti omin sanoin kirjan sanomasta:

 - miesten ja naisten erilaisten kehojen ohjaamiseen tarvitaan erilaisia aivoja, jotka puolestaan tuottavat myös erilaisia psykologisia toimintoja

- koska naisen lisääntyminen riippuu paljon resursseja vaativasta munasolusta, on loogista, että valitakseen kaikista parhaan kumppanin, naisen on hyvä kyetä haalimaan mahdollisimman paljon sulhaskandidaatteja ympärilleen - siksi siis huulipuna! (jonka käyttö minua iäisesti pohdituttaa)

- hermosoluyhteydet ovat miehillä vahvemmat pitkittäin aivopuoliskojen etu- ja takaosien välillä ja ne liittyvät aistimusten ja liikkeen yhteistoimintaan - siksi miehet ovat taitavia pallopeleissä?

- naisilla hermosoluyhteydet ovat vahvemmat poikittain eri aivopuoliskojen välillä ja ne liittyvät monimutkaisten kokonaisuuksien käsittelyyn esim. sosiaalisissa tilanteissa - siksi siis lienemme myös niin kiinnostuneita ihmissuhdetyöstä?

- poikien otsalohkot ja niiden toiminnot kehittyvät hitaammin kuin tyttöjen, ja ero on suurimmillaan juuri siinä vaiheessa, kun siitä on eniten haittaa eli yläaste- ja lukioiässä - siksikin poikia koulu ei tuossa iässä motivoi, kun taas tytöt pystyvät paremmin hillitsemään impulssejaan ja opiskelemaan tunnollisesti ja menestyksekkäästi

- aivojen erilaisuudesta johtuen sukupuolten tasa-arvoinen kohtelu edellyttää sukupuolierojen huomioon ottamista: olemme samanarvoisia, vaikka emme samanlaisia

- ja koska aivojen toiminta on pitkän evoluutiokehityksen tulos, meillä on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkälainen laji haluamme tulevaisuudessa olla - vaikka erot naisten ja miesten ominaisuuksissa ovat aiheuttaneet kilpailua, ristiriitoja ja sortoa, niitä ei tarvitse hyväksyä

- kun tiedämme, millaisia rajoituksia ja haasteita biologiset lähtökohdat meille asettavat, voimme ottaa ne huomioon kaikissa yhteiskunnallisissa ratkaisuissa niin, ettei mitään ryhmää syylistetä ja kaikki voivat hyödyntää potentiaaliaan

...

Sain kirjasta tervetullutta lisävalaistusta iäisyyskiistaan miesten ja naisten eroista. En minä miestäni saa täysin samalla tavalla kaikkia asioita näkemään kuin minä, eikä minun oikeasti ole tarviskaan. Kinastelun sijaan meidän kannattaa huomioida kummatkin näkökulmat ja tarpeet ja sovittaa ne yhteen. Se on helpompaa, kun ymmärrän, että näkemysten taustalla saattaapi olla myös meidän hermosolujen erilaiset toimintaradat aivoissa.

Ja vielä tarkennoksena: miesten ja naisten välisistä eroista puhuessaan kirjailija tarkoittaa systemaattisia, tilastollisia ja keskimääräisiä eroja, yksilöllisiä eroja on tietenkin olemassa suuntaan ja toiseen.

...

Tällaista mielenkiintoista tänään.
Kiitos kun käväisit, 
tule pian uudestaan!

Ja olisi mukavaa, jos ehdit jonkun sanasen ajatuksiakin jakaa  ... 😊


4 kommenttia:

 1. Mukava ja hyödyllinen kirjaesittely.Kirja ei todellakaan ole mitään humppaa. Huulipunankäyttöä ei kannata pohtia. Se sopii sinulle nätisti. Koko iän. Olen kantanut siitä huolta, että nuoret joutuvat tekemään ammatinvalintaa niin nuorina, kun otsalohkot kehittyvät vielä 30-vuotiaaksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen minäkin harmitellut, Marja. Toinen haaste on myös nykyinen liian lepsu koulukuri eli keskeneräisten nuorten liiallisuuksiin menevät omat vapaudet valita kursseja ja itsenäinen työskentely.
   Kiitos kommentista, mukavaa illanjatkoa sinulle.

   Poista
 2. Onneksi saamme olla miehiä ja naisia.
  Kiitos etenkin tuosta "omin sanoin"-osiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, Kirsti. Saamme olla ja iloita omasta sukupuolesta ja sen kaikista puolista. Niin kauan kuin suvun jatkamisessa vielä kahta sukupuolta tarvitaan 😁.
   Kiitos kommentista ja mukavaa illanjatkoa sinulle.

   Poista