tiistai 21. toukokuuta 2019

Sori vaan curly-tytöt, nyt tulee permis

Hieno poseeraus ja hiukset föönattu alaspäin ilman permistä, 1977.

Postaukseni curly-girl -metodista on saanut vaatimattoman blogini pienissä mittasuhteissa huimasti klikkauksia. Tähän mennessä luku on yli kuusisataa,  mikä on Hattaroita-blogille sensaatiomainen pläjäys. Kiitos vaan uteliaille, teette minut onnelliseksi.

Mutta samantien sori vaan kaikki curly-kiharoista innostuneet, nyt tulee suru-uutinen. Kun viimein olette suurella työllä oppineet metodin ja saaneet kutrinne curlytyiksi, tulette olemaan muodista pois. Trendihuhut ovat huhuilleet jo jonkun aikaa permanentin nimiin, ja pian sen pöyhkeät kiharat valloittavat kaikki.

Me ennen 2000-lukua syntyneet tiedämme, mikä permanentti on, mutta tiedoksi nuoremmille: permanentti on hiusten kemiallinen kestokiharrus, pehmennys, rakennekäsittely, volyymilisäys, tyvikohotus ja mini vogue ja voi se olla myös suoristus - jota ehkä pian kaipaatte te curly-kiharoiden huoltamiseen kyllästyneet. 

Muodikas paksu polkka ja föönauksen tukena pehmennys, 1984.

Permanentin etu curly-kiharoihin on, että sen eteen ei tarvitse itse tehdä mitään. Ei muuta kuin lampsii kampaamoon ja kysyy, josko sieltä löytyy joku, joka osaa. 

Permanentin tekotaitoa eivät kuulemma  ole nuoren sukupolven kampaajat päässeet kunnolla harjoituksen puutteen vuoksi oppimaan ja vanhoiltakin on taito voinut tarpeettomana ruostua, joten jokaisesta kampaamosta ei välttämättä permanentin tekijää löydy. Vielä. 

Permis on kätevä keino pakottaa hiukset ruotuun. Permanentista saa nopeasti apua suomalaisen ohuen hiuksen muotoiluun, ja monia vuosia olen ottanut siitä hyötyä itsekin. Kunnes erään kerran 1980-luvun lopulla sattui niin, että uusi kampaajani ei osannut arvioida hiusteni kestoa oikein, ja permanentti käräytti minulle aivan mahdottoman Uuno Turhapuro -kampauksen. 

Uusi tyyli Turhapuro-onnettomuuden jälkeen ilman tukipermistä, 1989.

 
Viimeiset kaksikymmentä vuotta olen sitten pärjännyt pelkällä leikkauksella. Ja tietenkin muutama raita toisinaan, väliin vaaleata, väliin tummempaa, mielen mukaan.

Vaan eihän sitä koskaan tiedä, jos pehmennyksen vielä joskus otan. Jos permanentti nyt tosissaan muotiin tulee, niin melko varmasti innostun minäkin pitkästä aikaa kokeilemaan.


Permanentin uudesta tulemisesta ovat kertoneet mm. seuraavat mediat:

IS 14.9.2017. 

Kotiliesi 15.10.2018.

YLE 31.8.2018.

 ...

Tällaisia mietteitä tänään.
Kiitos kun käväisit,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin ... 😊

...

4 kommenttia:

 1. Hei. Mulla on kyllä ihan liikaa permiskokeiluja, kuten vaatemuisteluni osassa kolme selviää ☺ Joten ei kiitos vaikka permikset tulisivat kuinka muotiin. Kivoja nuo vanhat kuvasi.Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Kristiina, permanentissa on ongelmansa. Se ei ole ihan samanlaista hiusten hoitamista niin kuin curly-kiharat :D.
   Kivaa päivää sinulle!

   Poista
 2. Hei, permis on tosi kiva!! Mulla (niinkuin suurella osalla kaikista muistakin) oli Amsterdamissa permis pitkähkössä tukassa ja voi että se oli ihana. Lähes joka päivä kun sataa ropsautti ja lisäksi kun suurin osa matkoista viuhdottiin menemään fillarilla, niin siinä ei muut tyylit kestäneet. Mutta permanentti kosteudesta ja tuulesta vaan parani. Kampaa tai harjaa en käyttänyt juuri pariin vuoteen vaan sormilla haroin kiharapilven pöyheäksi. Olen siis ehdottomasti kestokiharoiden kannattaja. Tosin nyt olen antanut hiusten levätä vuoden verran, mutta kohta saattaa taas kiharat houkuttaa helppoutensa vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas yllätit, Leena. Harvoin kuulee, nykyään varsinkaan, että permanentti olisi noin hienosti toimiva hiusten kaunistus. Minä olen aina föönannut kiharat suoraksi, joten minulla ei ole permanentista noin helppoa kokemusta itselläni. Mutta kuohkeutta se antoi ja kampauksen pysyvyyttä. Moni tuttuni sen sijaan ottaa aina tukipermanentin lyhyeen tukkaansa, ja se toimii hyvin. Ei sitä edes huomaa :).
   Mukavaa päivänjatkoa sinulle!

   Poista