tiistai 30. huhtikuuta 2019

Vapun kunniaksi: työ on ihanaa!

Työnantajan vappuaaton tarjoilu. Nam.

Jotain minä aavistin, mutta en silti osannut odottaa, että työkokeilu puutarhalla olisi niin täydellisesti erilaista kuin aiempi työni ammatinopettajana. Opettajana käytin pääasiassa päätäni, mutta puutarhalla työ tehdään niin käsin kuin vain käsin voi tehdä. 

Puutarhalla en myöskään ole esillä enkä esitä, siellä saan olla sellainen kuin olen. Tukka sojottaa vapaasti miten tahtoo, meikki ei tulisi mieleenkään, eikä kukaan odota minulta persoonani likoon panemista saati alati valpasta vuorovaikutusta. Kukaan ei arvostele minua.

Kukkien äänettömyys on saanut minut vasta nyt todella ymmärtämään senkin, mitä tarkoitetaan, kun opettajia sanotaan puhetyöläisiksi. Enhän minä ennen muuta tehnyt kuin puhuin ja puhuin. Olen yllättynyt siitä, miten hyvin viihdyn hiljaisuudessa. Tänäänkin jouduin monta kertaa varmistamaan kellosta, että joko tosiaan on kotiinlähdön aika, kun päivä vain jonnekin humahti.

Joka taimi käsin kylvetty.

Humahtihan ne päivät tosin opetustyössäkin, mutta eri tavoin: kiireeseen ja hosumiseen.

Puutarhatyöntekijänä en  suunnittele itselleni minuuttiaikataulutettua tehtävälistaa, eikä aivojani kuormita kaiken mahdollisen yhtäaikainen tekeminen. Puutarhalla minulla on aikaa keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan, jonka saan tehdä loppuun asti - ja aina on hetki aikaa ihailla työn tulosta.

Mutta uskon, että monissa muissakin työtehtävissä voitaisiin päästä samaan tunnelmaan kuin tässä työkokeilupuutarhassani päästään. Aika turhaan me missään töissä stressissä juostaan. Tarkoitan, että jos yhteistä tahtoa olisi, jos arvomaailmamme pikkaisen muuttuisi ja työtä jaettaisiin useammalle, niin kiire ja stressi voitaisiin taltuttaa missä töissä vain.

Työ on ihana asia! Se antaa ilon elämään, silloin kun se niin tekee. Kaikki työ ei ikävä kyllä ole tekijäänsä palkitsevaa. Parasta minusta olisi, jos jokainen meistä saisi tehdä sitä työtä, jossa parhaiten viihtyy, oman kykynsä mukaan ja niin pitkään kuin tahtoo.

Ehkä sellainen päivä vielä joskus tulee, mutta sitä odotellessa tärkeintä on että työtä on. Toukokuun ensimmäinen on suomalaisen työn ja kansainvälinen työväen juhlapäivä, ja sitä minä aion juhlia.


ILOISTA VAPPUA SINULLEKIN!


 ...

Tällaisia mietteitä tänään.
Kiitos kun käväisit,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin ... 😊

...

6 kommenttia:

 1. Ihanaa vappua sinullekin! Arvaas miten minä vietän vappua - töissä, eilen ja tänään 🙃 Huomenna on sitten vapaa! 💃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokuhan ne työt tekee tänäänkin.😁 Iloista työvappupäivää, Tuulikki!

   Poista
 2. Tuohon ei ole mitään lisättävää. Työ on ihanaa, vaikkei palkkatyötä olisikaan.
  Minulle työ - nyt eläkeläisenä - on harvinaista herkkua. Nautin, kun joku pyytää apuani.
  Iloista vappupäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työ on monella tavalla tärkeää ihmisenä olemiselle. Mukavaa, että voi eläkkeelläkin olla sillä tavalla merkityksellinen.
   Iloista vappua sinnekin!

   Poista
 3. On kiva olla rentouttavassa työssä, jossa ei tarvitse puhua, eikä ole aina kiire. Olen vähän kade. Iloista Vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain on ollut hyvä kokemus tehdä aivan toisella tapaa työtä kuin ennen 😊.
   Iloista vappua sinulle myös, Marja.

   Poista