maanantai 29. huhtikuuta 2019

Suomalaisten iloton onnellisuus?

Kevään ensi kukkaset.

Nonniin, nyt se on todistettu oikein tutkimuksella, minkä suomalainen tietää muutenkin. Me olemme synkkä kansa.

Gallup-yhtiön tuore selvitys kertoo, että suomalainen ei positiivisia tunteita tunne. Suomalaiset eivät hymyile eivätkä naura, mikä ei ole ihme, kun emme myöskään koe saavamme nautintoa emmekä kunnioittavaa kohtelua toisiltamme. Suomalainen ei toista helposti kehu eikä ympärilleen hyvää tuulta jaa.

Sen sijaan me koemme huolta, stressiä ja suuttumusta enemmän kuin vaikkapa Ruotsin ja Viron naapurimme: näiden sijoittuessa yli 140:n maan otoksessa kahdentoista mukavimman maan joukkoon Suomi jää vain keskitasolle.
Kevät on ilon ja onnen aikaa. Onhan?

On ehkä uhkarohkeaa sanoa tätä ääneen, sillä harva sitä myöntää, mutta juuri tämän vuoksi itse vähän pelkään mennä mukaan minulle outoon suomalaiseen porukkaan.

Esimerkiksi uuteen työyhteisöön mennessä saan aina varautua siihen, että muutaman ensiviikon ajan joudun tuntemaan itseni ulkopuoliseksi. Eikä senkään jälkeen yleensä löydy kuin yksi tai kaksi työkaveria, jotka kelpuuttavat minut tasapuolisesti joukkoonsa.

Olen kokenut, että mitä syrjemmässä Suomea olen, sitä enemmän varautuneisuutta esiintyy. Olen tätä usein ihmetellyt ja tullut siihen tulokseen, että ehkä me kaikki vähän pelkäämme toisiamme.

Tai sitten kyse on vain tottumuksesta ja esi-isien perinnöstä. Olemmehan Euroopan viimeiset metsäläiset, totiset torvensoittajat, vakava kaskenpolttajakansa pohjoisen karuilta korpimailta. = Synkkyys on ilomme.

Siksi yritän olla suuttumatta meille, vaikka synkistely joskus ottaakin päähän. Armahdan itseäni ja kanssakulkijoitani ja yritän muuttaa omaa käytöstäni myönteisempään suuntaan. Siinä on haasteensa, mutta olen huomannut, että aika moni tekee samoin.

Hymyjä näkee nykyisin useammin kuin ennen. Ja sitä enemmän tietysti, mitä enemmän itsekin hymyilee. 


 ...

Tällaisia mietteitä tänään.
Kiitos kun käväisit,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin ... 😊

...


6 kommenttia:

 1. Viimeinkin tutkimus joka kertoo totuuden meistä suomalaisista, vaikka olemme myös onnellisin (?) kansa. Kyllä me jurottaa osataan. Ei kiitosta, kannustusta. Kehuista puhumattakaan. Aki Kaurismäki osaa kuvata hyvin suomalaisia, mutta hänen elokuvissaan pohjalla on aina toisista välittäminen. Ehkäpä me välitämme toisistamme, mutta emme osaa sitä näyttää. Iloista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aki Kaurismäen elokuvat tosiaan ovat osa suomalaista mielenlaatua - myönteisesti kuvattuna 🤗. Uskon minäkin, että välittämistä meistä löytyy,jos toinen apua tarvitsee, mutta kateutta ja epävarmuutta ikävä kyllä sitten usein, kun toinen ei apua tarvitse. Näissä blogien kommenteissa tykkään siitä, että täällä kaikki ovat ystävällisiä. Toisin oli usein silloin, kun joskus bloggasin Uudessa Suomessa. Siksi lopetin siellä.
   Mukavaa, Marja, kun ehdit kommentoimaan täällä minunkin blogissani niin usein. Kiitos taas viisaista ajatuksistasi, reipasta ja rentoa vappua sinulle.

   Poista
 2. "Kel' onni on, se onnen kätkeköön", vai miten se meni?
  Toisaalta, jos suomalainen kehuu, kehun voi yleensä ottaa todesta - ehkä.
  Mukavia ihmisiähän me olemme, vaikkemme osaa sitä näyttää.
  Hienoja kohtaamisia vappuviikolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa väkeä ollaan kun tutuiksi tullaan 😁. Ehkä vähän ujoja ja arkoja vieraan kanssa. Turhia lipevyyksiä vältetään, eikä niitä tarvitakaan.
   Kivaa että poikkesit, Kirsti. Mukavaa vappuviikkoa sinullekin.

   Poista
 3. Juu. Ja hassuinta on se, että kun taannoisen onnellisuus-tutkimusten tulos julkaistiin, ja siinä menestyimme kansana hyvin, todella moni suomalainen kiirehti kommentoimaan, että ei tuo suomalaisten onnellisuus pidä paikkaansa ja että tutkimus on tehty kyllä ihan väärin. Hollannissa ihmeteltiin kovasti, mikseivät suomalaiset voineet tuollaisesta tuloksesta ottaa iloa irti, vaan lähdimme heti mollaamaan itseämme. Kehuja ja hyvää puhetta oli niin vaikea ottaa vastaan.
  Ihmiset Suomessa ovat ihan mahtavia ja omanlaisiaan. Se kun muistettaisiin, että kateus on turhaa ja kuluttavaa ja loppupeleissä vain itseltä pois. Kyllä täällä joukossa on kiva ja hyvä elellä!

  Iloista Vappua sinne Pohjois-Karjalaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellisuus on vaikeasti mitattava asia, se kai tutkimustuloksessakin eniten hämää. Minusta tämä ilottomuus on selvempi tulos, ja todenmukaisempi. Olemme varmasti monella mittarilla onnekkaita, mutta ehkä emme kuitenkaan onnellisia, koska meiltä puuttuu ilo. Nauru ja hymy ovat tiukassa arjessa, ehkä juhlassakin, sillä suomalaisen pitää olla aina tehokas ja hyödyllinen ja väritön. Noniin, siinä minun saarnani, kiitos, Leena, että kerrot tuon hyvän esimerkin hollantilaisten ihmetyksestä. Emme osaa ottaa kehuja vastaankaan, se on totta. Koska aina voisi jotain olla paremmin. Realistisuus näet.
   Mukava, että ehdit poiketa, ja iloista ja hilpeää vappua sinullekin.

   Poista