perjantai 26. huhtikuuta 2019

Köyhän osa ilmastotalkoissa

Luksusta vai tarpeellista?

Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle! 

Näin vaatii ympäristötekniikan, -talouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen torstain Hesarissa.

Rikkaiden on kannettava ilmastonhuoltokekoon enemmän korsia kuin köyhien, sillä mitä suuremmat tulot, sitä suurempi kulutus ja sitä suurempi ympäristövahinko. He jotka kuluttavat paljon, voivat myös vähentää paljon. Yksinkertaista.

Suomalaisena minä olen rikas, jos vertaan itseäni kehittyvissä maissa asuviin kanssasisariin, mutta köyhä, jos vertaan itseäni vaikkapa Melania Trumpiin ja hänen kaltaisiinsa. 

Mutta rehellisesti sanottuna olen suomalaisittainkin enemmän köyhä kuin edes keskituloinen. Sen näkee jo siitä, että minulla ei ole yhtään ylimääräistä, mistä kuluttamista vähentäisin. Olen jo vähentänyt niin paljon. Köyhänä olen ilmastoystävällinen kuluttaja:

Iloista matkaajaa VR rakastaa.
- En käytä lentokonetta.
- En autoile turhaan, matkustan junalla tai linja-autolla, lähimatkat kävelen tai pyöräilen.
- Kodissani ei ole yhtään ylimääräistä neliötä, ei savuttavaa takkaa eikä puu-uuniakaan.
- Minulla ei ole myöskään kakkosasuntoa eikä kesämökkiä.
- Syön kotimaisia kasviksia ja marjoja, paitsi sitrushedelmät ja jotkut vihannekset.
- Vain kerran pari kuukaudessa syön punaista lihaa tai jotain sellaista.
- Kierrätän vähäiset jätteeni, en käytä erikoisia ja kalliita puhdistusaineita, siivoan harvoin ja pääasiassa kuivin menetelmin.
- En osta vaatteita turhaan, ja kun ostan, huollan niitä niin, että ne kestävät pitkään.
- Kun ei ole rahaa, on pakko keksiä muuta ajankulua ja viihdykettä kuin kuluttaminen.

Mieleeni tulee vain pieniä arkisia juttujani, joista voi olla haittaa ympäristölle. Sellaisia kuin television, tietokoneen ja kännykän käyttö, hiusten värjäys, huulipuna, ihovoiteet, deodorantti ja tuoksusaippua. Karkit ja suklaa. Kahvi. Korvakorut (lasketaanko ne luksukseksi?).

Ilomielin otan vastaan Lassi Linnasen ehdotuksen kaikille määritetystä henkilökohtaisesta hiilibudjetista ja kaiken kattavasta kulutuskiintiöstä. Minulle ei tule vaikeuksia, vaikka rajat vedettäisiin kuinka tiukoiksi. ...


 ...

Tällaisia mietteitä tänään.
Kiitos kun käväisit,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin ... 😊

...2 kommenttia:

 1. Voisin muuten jäljentää tekstisi, paitsi tuon lentämisen osalta. Sitä harrastan. Neliöitä meillä on paljon, mutta jos ne jaetaan per henkilö, niin ei niitä niin paljoa ole.
  Lopusta listastastasi voin jättää pois hiusten värjäyksen, huulipunan, ihovoiteet, karkit ja suklaan. Kahvia juon ja korvissani on killuttimet. Jos kulutuskiintöiden rajat vedetään oikein tiukalle, meille tulee vaikeuksia, koska meillä asuu monta alaikäistä.
  Hyvää viikonloppua sinulle Eeva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsti, sinä et kuluta paljon, lentämisen aiheuttaman osuutesi haitasta kompensoi muista ylellisyyksistä pidättäytyminen 😊. Ja jos luksusvero joskus tosiaan tulisi, se olisi henkilökohtainen, eli lapsillekin erikseen omansa. Ja jokainen saisi itse päättää, miten hiilipäästökiintiönsä käyttäisi. Katsotaan nyt miten käynee ja miten nopeasti saadaan konkreettista aikaan. Toistaiseksi meillä on käytössä vain huolipuheet.
   Kiva kun käväisit kommentoimassa ja hyvää viikonloppua sinullekin.

   Poista