tiistai 23. huhtikuuta 2019

Kaikki työ ei stressaa


Siitä lähtien, kun 1990-luvulla opin käyttämään tietokonetta kirjoituskoneen sijasta ja kun 2000-luvun alussa sain ikioman työkännykän, on tietotekniikka ollut aina vain suurempi osa työntekoani. Esimerkiksi viime syksyn opetuspestissäni työajastani jo 95 prosenttia kului tietokoneen tai kännykän kanssa näpräämiseen. Siis sen ohella, että jotain piti / sai vielä opettaakin.

Tietotekniikka hämmentää työntekoa kaikkialla, ja siksi on suorastaan ihme, että vielä löytyy työtehtäviä, joissa ei tarvita älylaitteita.

Arvaatte tietenkin, että johdattelen ajatuksenne taas puutarhalle. Mutta en voi mitään, olen niin tämän uuden työmaailmani lumoissa.

Puutarhalla ei tarvita tietotekniikkaa, jopa kännykkä pysyy pukukaapissa, ettei se sotkeennu multaan tai putoa vesikannuun. Tänäänkin koko päivä meni ilman että minun tarvitsi digittää yhtään mitään. Kaikessa rauhassa puhdistin kukkapöytiä ja -laatikoita, asettelin kukkaruukkuja kauniisiin riveihin ja etsin pölynimurin pusseja.

Mikä ihanuus, kun voi keskittyä vain siihen yhteen tehtävään, mitä kulloinkin on tekemässä!

Kukaan ei keskeytä. Kukaan ei hoputa. Kukaan ei vahdi. Kelloakaan en tänään nähnyt ja myöhästyin tunnin ruokatauolta, eikä se haitannut ketään. Söin kun muistin ja jatkoin töitäni.


Kukkien parissa työhön syntyy ihmisen mielelle ja ruumiille sopiva rytmi. Ja jos oma pää vielä vanhasta muistista yrittää vahingossa ahkeraliisoista ja salkoruusuista stressiä irrottaa, niin nopea vilkaisu ympärille pudottaa lempeästi todellisuuteen.

Siellä ne kaikki työkaverit rauhassa ja hiljaa töihinsä keskittyvät omissa mietteissään eikä yksikään huhki hikipäässä muille tehokkuuttaan todistaakseen.

Niin ihmeellinen maailma.


...

Tällaisia mietteitä tänään.
Kiitos kun käväisit,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin ... 😊

...

8 kommenttia:

 1. Eikö olekin ihmeellinen, oma maailmansa. Ja kaikki tuo - ruokatunnin unohtuminen ja kännykättömyys - todistavat sen että olet sataprosenttisesti työssäsi läsnä. Ja siitä kaikesta ihanuudesta vielä maksetaan, vaikka se ei tunnu oikeastaan edes työltä, eikös vaan.. Rattoisia työtehtäviä uudenlaisen, niin antoisan työsi parissa toivottelee Tuulikki 🌺🐝☀️😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Tuulikki, sinä varmaan tunnet tämän alan niin hyvin, että et enää edes ihmettele. Vaikka et kai sinäkään puutarhahommia palkkatyönä tee? Niin olen käsittänyt - korjaa, jos olen käsittänyt väärin.
   Minulle ei tästä mitään makseta tällä erää, kun kyseessä on työkokeilu. Mutta sekin helpottaa minun paineitani, kun ei minulta kukaan voi mitään kauhean paljon odottaakaan. Minä vain kokeilen :).
   Kiitos toivotuksista ja samaa toivon sinulle, työhön sekä puutarhaasi.

   Poista
 2. Tuon ihmeellisen maailman on moni puutarhaharrastajakin löytänyt.
  Toivotan sinulle: Lisää nautinnollisia hetkiä kukkien parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti. Työnteko voi olla rentouttavaakin, eikö ole ihmeellistä :).
   Lämpöistä päivää sinulle!

   Poista
 3. Mukavaahan se kasvien parissa on puuhastella ja Vapun jälkeen minäkin pääsen puutarhatyöhön, tosin teen myös paljon muutakin sisätiloissa.Olen kyllä huomannut että puutarhahommissa olen paljon rentoutuneempi kuin sisätöissä. Olen ollut nyt pari kesää seurakunnalla töissä ja monenmoista joudun tekemään mutta kukkien kanssa puuhastelu on kivointa ja sitä riittää myöskin omalla pihamaallani puolisen vuotta ja pieni kasvihuoneeni pullistelee kkesäkukkien taimista. On mukavaa aamuvarhaisella mennä kasvariin toivottamaan hyvät huomenet asukeille ja illalla hyvänyön toivotukset. Itselleni puutarhailu on ollut hyvää terapiaa vaikeina aikoina,mukavaa päivää Eeva :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma puutarha on ylellisyyttä. Vaikka voi siitäkin stressin saada, jos liian tosissaan ottaa. Toisen puutarhasta ei tarvitse ottaa niin kokonaisvaltaista vastuuta, ja siksi tämä työkokeilu sopii minulle hyvin juuri nyt. Varhaiset aamut ja myöhäiset illat ovat tosiaan parasta koko kesässä ja varsinkin puutarhalla, ja totta sekin, että terapiasta kasvien parissa työskentely käy.
   Mukava, että piipahdit, Pihakeiju. Mukavaa päivää sinullekin!

   Poista
 4. Ihanaa että olet löytänyt idyllisen sopen digimaailmalta turvassa. Itsekin opetustyötä tekevänä harmittelen sitä, että miten paljon digi viekään aikaa. Ja on monenmoista pulmaa, ja jo tietokoneen avaaminen voi viedä aivan liian kauan aikaa. Opiskeluaikoina tein monena kesänä puutarhalla hommia ja muistan sen leppoisuuden ja rentouttavuuden. Alan noita sinun postauksia lukiessani kaivata takaisin puutarhahommiin. Kivaa alkanutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen helppo olla ilman digiä puutarhatöissä. Ei tule koko päivänä tarvetta eikä mieleen edes.
   Opetustyössä käytetään ihan liikaa ja ihan turhaan niin paljon tietotekniikkaa ja kaikenlaista ohjelmaa apuna, varsinkin ammatinopetuksessa, kun siellä lähiopetusta ei ole enää varaa antaa riittävästi.
   Puutarhalla työskentely on leppoisaa, mutta on se myös fyysisesti raskasta, tässä iässä jo tuntuu.
   Kiitos kommentista, Marja, ja kivaa viikkoa sinullekin.

   Poista