tiistai 5. maaliskuuta 2019

Liukasta laskiaista!

Järven jäällä on kevyt kiitää.

Maaliskuu on pohjoisessa parasta hiihtokeliaikaa. Vaikka en nykyisin hiihtämistä harrasta, tiedän vanhasta muistista, miten hyvin suksi lopputalven lumilla auringonpaisteessa luistaa.

Tänä vuonna maaliskuulle sattuu myös laskiainen, josta ensimmäinen osa eli laskiaissunnuntai vilahti minulta ohi viikonlopun Lieksan reissulla, mutta tänään vietettävää laskiaistiistaita vietänkin sitten kunnolla. Lähden ulos, heti kohta kun tämän postaukseni verkkoon saan, ja kävelen oikein erityisen hyvän ja piiiiiitkän puolentoista tunnin lenkin, jonka loppumutkalla koukkaan kaupan kautta ja ostan  (toivottavasti löydän mantelitäytteiset) tuoreet laskiaispullat päiväkahville.

Jäätä riittää maanteilläkin.

Pohjois-Karjalassa on vielä täysi talvi, joten ilman kunnon talvikenkiä ei ulos ole menemistä, jos aikoo pitkälle päästä. Reipasta kävelyä varten vedän aina jalkaani piikkipohjaiset jääkenkäni, joilla on hauska rapisuttaa jäistä tietä pitkin. Kun piikit pitävät, jäinen tie onkin tasaisena paljon kevyempi kävellä kuin lumesta muhkurainen, kovaksi paakkuuntunut tienpinta.

Tällaisella jalkakäytävällä ei pidä minkäänlaiset pohjat.

Laskiainen ei muuten ole olemassa vain hyviä hiihtokelejä ja reipasta ulkoilua varten. Kirkkokansalle laskiainen tarkoittaa paastoon laskeutumista tai paastopäivien laskemisen alkamista, ei välttämättä lainkaan mäenlaskua, vaikka punaposkista talviriehakointia ja laskiaisrokalla, blineillä ja laskiaispullilla mässäilyä voikin esiintyä, niin kuin ennen hyvää paastoa järkevää onkin.

Täysin varma tämä tarina ei ole, mutta kerrotaan, että romaanisen kielialueen vanha laskiaisen nimitys carne lasciare eli lihan jättäminen olisi aikoinaan vääntynyt suomalaiseen muotoon: lasciare = laskiainen. Kysymys ei siis olisi liukurilla laskemisesta, mutta toisaalta pakanalliseen laskiaisperinteeseen on jo muinoin liittynyt mäenlasku, ja esi-äitimme jopa uskoivat, että mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia kuluvana vuonna saatiin.

Avarilla rannoilla on raikasta, mutta usein tuulista.

Tänä laskiaisena kelkka luistaakin hyvin, ja ainakin täällä Pohjois-Karjalassa luistavat hyvin myös kengät. Onneksi minulla on piikit, joilla pääsee turvallisesti, kun vain muistan että lumen allakin voi olla jäätä. Siitä sain sopivasti muistutuksen viime lauantaina Lieksassa, kun paksu lumikerros peitti jään eivätkä piikit yltäneet jäähän asti, ja sitten mentiin.

Liukasta siis on, mutta se on hyvä merkki tähän aikaan vuodesta, sillä sen myötä lähestyy kevät.

Pälviä näkyy jo.

Nyt on paras aika nauttia talvesta, kun kevättä on jo ilmassa - ja kun luistaa kelkka tahi suksi, samalla luistaa ajatuskin. Niin että minäkinpä lähden tästä sen laskiaislenkkini rapisuttamaan ja liukkaista iloitsemaan.

Ja samalla toivottelen liukasta laskiaista sinullekin!

...

Tällaisia mietin tänään.
Kiitos kun vierailit blogissani,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin 😊! 

...6 kommenttia:

 1. Oi, kuulostaapa ihanalle laskiaisen vietolle. Kauniita kevät kuvia! Mukavaa lenkkiä, laskiaista ja alkavaa kevättä!

  https://duniatoropainen.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Dunia. Aurinkoa päivääsi ja mukavaa kevään odotusta sinulle.

   Poista
 2. Upeat kuvat.
  Suomessa riittää kauniita maisemia ja raitista ilmaa.
  Hieno päivä sinulla. Laskiaiseen kuuluu ulkoilu.
  Hyvää laskiaistiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti. Kaunista on Suomessa, vaan upeammat ovat maisemat tällä hetkellä sinun ympärilläsi :). Onneksi ollaan jo maaliskuussa, niin talvikin tuntuu jo siedettävältä. Kivaa laskiaistiistai-iltaa sinne etelään, siellä varmaan ollaan karnevaalitunnelmissa ennen paastonaikaa?

   Poista
 3. Kauniita kuvia. Puolitoista tuntia on kiva kävelylenkin pituus, jos ottaa samalla kuvia kuten sinä. Minulla menee tuo kuvien otto kausittain. Välillä tekee mieli ottaa kuva, jos jotakin kaunista tulee vastaan. Välillä kännykkä on taskussa vain kellona kuten viimeiset parisen viikkoa. Olin juuri laskiaisriehasta jossa oli köydenvetoa, makkaran paistoa (ei ollut kasvisvaihtoehto makkaraa), hernekeittoa, lasiaispullia ja kahvia, jotka maistuivat mainioilta raikkaassa ulkoilmassa.Hyvää laskiaistiistaita ja pitkiä pellavia, jos menet kokeilemaan mäenlaskua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mukavalta tuo teidän laskiaisriehanne, Marja. Hienoa että tuollaista yhdessäoloa vielä järjestetään. Minä kävelin ihan yksikseni vaan, mutta onhan tämä maaliskuun ilma piristävä niinkin. Usein minäkin jätän kännykän kotiin, ettei tule otettua kuvia ollenkaan, vaan voin keskittyä rentouttavaan kävelyyn ja aivojen lepuuttamiseen.
   Hyvää laskiaistiistai-iltaa sinulle!

   Poista