torstai 21. maaliskuuta 2019

Elokuvissa Ikuisuuden porteilla

Ikuisuuden porteilla, draama, taiteilijamuotokuva, ensi-ilta 8.3.2019.

Elokuva Van Gogh – Ikuisuuden porteilla (At Eternity's Gate 2018, USA) on koskettava ja kaunis kuvaus taiteilijasta ja hänen taiteestaan. Se ei ole elämäkertaelokuva eikä tarkka kuvaus tapahtumien kulusta, ei jännitystä eikä äkkinäisiä juonenkäänteitä, se on rauhaa ja viipyilevää hitautta, se on elokuva taiteilijasta taiteilijan silmin.

Niin kuin tapamme on hyppäsimme mieheni kanssa elokuviin yhdestä päähänpistosta keskellä keskiviikkopäivää, enkä tiennyt mitä odottaa. En ollut lukenut arvosteluja enkä muuta infoa, joten päässä ei ollut esteitä sopeutua elokuvan yllättävän syvälliseen tunnelmaan.

Elokuvateatterin tunnelmaa ... odotellessa.
Minulle elokuvassa tärkeintä on juuri tunnelma, sitten tulee teema ja juoni ja näyttelijäsuoritukset sun muut. Jos kaikki on tehty ammattitaidolla, sen huomaa ilman että tietää tekijöistä, ovatko kuuluisia tai mitä ovat aiemmin saaneet aikaan. Ohjaajien ja näyttelijöiden nimet ovat minulle turhia, koska harvoin heistä mitään tiedän. Nimet eivät pysy muistissa, enkä edes yritä niitä muistaa. 

En aiemmin tiennyt mitään itse elokuvan kohteestakaan, eikä tämä elokuva siinä paljonkaan auta - mutta se ei haittaa. Ohjaaja (itsekin taidemaalari, myös menestyneimpiin nykytaiteilijoihin liitetty) Julian Schnabel sivuuttaa tavanomaiset elämäkerta-ainekset ja luo osin käsivaraisesti tehdyllä heiluvalla ja sumealla kamerankäytöllä mielenkiintoisen ja tunnepitoisen kuvauksen van Goghin ja hänen taulujensa mielenmaisemasta.

Van Goghin maalauksissa on väriä, ja niin on tässä elokuvassakin. Kuva Pixabaysta.
Elokuva on kuin itse van Goghin taulut. Taiteilija liikkuu ja maalaa luonnossa valon ja värien maailmassa. Elokuva korostaa taiteilijan aistivoimaisuuden kokemusta, sitä miten hän ympärillään olevan kokee ja näkee. Lumoavan kuvauksen lisäksi tykkäsin taiten tehdystä dialogista, jonka kautta yksinkertaisen hienosti avattiin keskustelijoiden kokemuksia ja näkemyksiä.

Elokuvassa keskitytään van Goghin viimeisiin elinvuosiin Ranskassa, ja vaikka taiteilijan yksinäisyys, mielenailahtelut ja kohtalo ovat surullista katsottavaa, elokuva jätti minuun lämpimän tunteen. Tämä elokuva kannattaa käydä katsomassa, jos kaipaa rauhaa ja mielen lepuutusta. Mutta jos mitään tapahtumattomuus ei innosta, ehkä on parempi jättää väliin.

Vincent van Goghia näyttelee Willem Dafoe, taiteilijaystävää Paul Gauguinia Oscar Isaac ja pikkuveli Theoa Rupert Friend. Näiden välinen dialogi on hidasta ja kertaavaa, syvällistä ja nautinnollista seurattavaa. Tatjana Lisovskajan upea pianomusiikki vahvistaa koskettavaa tunnelmaa.

Usein keltaista. Kuva Pixabaysta.

Verkosta poimittua: 37-vuotiaana itsemurhan tehnyt Vincent van Gogh (1853 - 1890) oli alankomaalainen, postimpressionistinen taidemaalari. Taiteilijaura kesti vain kymmenen vuotta, mutta oli hyvin tuottelias.

Vaikka hän sai elämänsä aikana myytyä vain yhden teoksen, kuolemansa jälkeen häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä eurooppalaisista kuvataiteilijoista. Hänen teoksillaan on ollut suuri vaikutus 1900-luvun ekspressionismin ja fauvismin syntyyn.

Maalaustyylin tunnusomaisia elementtejä ovat huomionkiinnittävät värit, voimakas siveltimenkäyttö ja ääriviivoin rajatut muodot....

Tällaisia mietin tänään.
Kiitos kun vierailit blogissani,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin ... 😊

...

2 kommenttia:

 1. Kuten arvata saattaa, Amsterdamissa Van Gogh ja hänen tuotantonsa kyllä viimeistään tuli tutuksi. Jos Amsterdamissa vierailee, Van Gogh-museo taitaa olla must monelle muullekin, vaikka ei kuvataiteesta edes erityisemmin välittäisi. Ja totta; Van Gogh on maalarina todellakin löytänyt oman, hyvin persoonallisen tyylinsä, joka katsojia puhuttelee jollakin kummallisella tavalla. Toki myös hänen traaginen elämänsä kiehtoo monia ja on varmasti tuonut lisää kiinnostusta myös tauluja kohtaan.

  Muutaman elokuvan Van Goghista olen jo nähnyt ja elämäkerrankin lukenut, mutta tuo leffa kuulostaa virkistävän erilaiselta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, jos kuvataiteesta ja taide-elokuvista tykkää, tämä elokuva kannattaa käydä katsomassa. - vaikka tietäisi aiheesta kaiken jo ennestään 😊.
   Kiitos kommentista, Leena. Mukavaa viikonloppua!

   Poista