tiistai 26. helmikuuta 2019

Senkki vai sittenkin hyllykkö?

Askon kaunis Mars-senkki, mutta liian syvä, 40 cm.

Pienen kodin sisustaminen on sitten vaativaa puuhaa. Kaikki mieleen putkahtavat aikomukset on mitattava tarkasti, ettei tule kantaneeksi kotiin sellaista, mikä sinne ei sovi. Tykkäisin avarasta ja tilavasta tunnelmasta, ja sellaisiakin koteja meillä on ollut, joita nyt kaiholla muistelen, mutta tänään tilaa on vain viisikymmentäkahdeksan neliötä, eli avaruutta ei tähän millään saa järjestymään.

Ellei sitten jätä tyystin kalustamatta, mikä voisi olla mahdollista sekin, sillä yllättävän vähällä sitä loppujen lopuksi pärjää. Mutta toisaalta kalusteet tuovat viihtyisyyttä, ja monet niistä voivat olla ahtaissa tiloissa järkivalintojakin, jos ne antavat ahtauteen lisää säilytystilaa. Niin kuin tekee senkki, jota nyt olen alkanut etsiskellä.

Laulumaan Emilia-senkki, syvyys 33 cm eli sopiva.

Senkki tulisi keittiöön, ja siksi sen pitäisi olla ohuen ohut, ei syvä. Vai miten ilmaistaan syvyyden vastakohta? En ole keksinyt, millä sanoilla tätä kalustetta kaupasta kyselisin, kun ohut-ilmaisua en ole nähnyt kalusteista käytettävän.

Sen verran olen saanut valikoimista selville, että materiaalina on pääsääntöisesti mdf-levy, mikä minulle kelpaa, sillä arvokalusteita en ole aikonut alkaa kerätä. Laadun pitää silti olla kestävää, ja etenkään päällyslevyssä eivät saa lommot ja naarmut kuluessakaan liikaa näkyä, joten sen olisi hyvä olla täyspuuta ja myös puunvärinen. Muuten väri voisi olla mielellään valkoinen.

Iskusta löytyy Kiteen huonekalutehtaan tyylikäs Kolo-senkki, massiivikoivua, syvyys 36 cm.

Tähän mennessä olen löytänyt nämä kuvissa olevat mallit, joissa on sitä näköä, mitä toivoisin. Ja jos hinta ja ohuus ratkaisevat, valinta on Laulumaan Emilia, mutta jos ulkonäkö, sitten paras on Iskun Kolo-senkki, ja lähes yhtä kaunis Askon Mars puolestaan olisi näistä korkein, mutta se on auttamattoman liian syvä.

Ei näistä nyt kuitenkaan mikään ole täydelleen sitä, mitä tahtoisin, ja tässä parisen viikkoa tuota keittiön seinää mittaillessani olenkin alkanut vähitellen kääntyä kokonaan toisenlaisen ratkaisun suuntaan. Olen ajatellut, että ehkä tämän kalusteen sittenkin pitää olla hyllykkö, jotta se olisi riittävän ohut ja korkea. Tai ainakin sen pitäisi olla korkeampi kuin näistä senkeistä yksikään, jotka kaikki jäävät reilusti alle metrin.

Enpä tiedä, uhkaavasti näyttää siltä, että tässäkin sisustusideassani on käymässä niin kuin on käynyt iäisyysoperaatio keittiön valaisin -hankintaporojektille, joka on kestänyt jo puoli vuotta. Kiukuttaa vähän tämä touhuni, sillä kotona olisi mukavampi olla, sitten kun siellä olisi kaikki, mitä kodikkaaseen ja helppoon olemiseen tarvitaan. Vaan tiedänhän minä, että jos ei mielitekojaan pysty muuttamaan, ei auta kuin lisätä kärsivällisyyttä.


...

Tällaisia mietin tänään.
Kiitos kun vierailit blogissani,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin 😊! 

...

8 kommenttia:

 1. Moi. Onkin viisasta malttaa odottaa, kunnes mieluinen tavara löytyy. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on. Tuntuu vaan että itse pitäisi osata tehdä, jotta saa, mitä tarvitsee 😊. Puuseppäkouluun taidan hakea ... Tai voisihan tietysti teettääkin, nyt sen keksin.
   Aurinkoista päivää sinne, Kristiina!

   Poista
 2. Teettämistä minäkin olisin ehdottanut, mutta olit sen näemmä itse hoksannut. Teettämällä huonekalun saa siihen uppoamaan hyvin paljon luovuutta ja omia ajatuksia, valmiina se muistuttaa: omatekemä! Nykyään on vielä hyviä kädentaitajia, on sekä vanhoja että nuoria. Meidän ensikodissa oli melkein kaikki huonekalut teetetty mittojen mukaan puusepällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, käsintehty on aina käsintehty, ja jos vielä itse saa suunnitteluun vaikuttaa, niin ei kaupasta löydy parempaa. Tätä pitää minun nyt alkaa tosissani miettiä.
   Aurinkoista päivää sinullekin AnneliPunneli! Kevät on jo aluillaan, nyt nautitaan.

   Poista
 3. Tuo Iskun senkki oli todella kaunis. Mutta hyllykkö lienee sittenkin järkevämpi ratkaisu pieneen tilaan. Korkeaan hyllykköön mahtuu enemmän. Mutta kokemuksesta tiedän sen pölyn pyyhkimisen määrän. Eikä lopputulos ole välttämättä harmoninen, kun hyllyssä on erilaisia ja eri väristä tavaraa. Sinä olet uskomattoman kärsivällinen. Olemme täysin vastakohtaisia luonteita.Leppoisaa tiistai iltaa sisustajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Iskun senkissä on tyylikästä siroutta,mutta se on kovin matala, jonka vuoksi se ei oikein ole toimiva siinä, mihin sen paikka tulisi. Avohyllyissä puolestaan on omat haasteensa, ihan niin kuin sanot,Marja.
   Minä teen nyt niin että unohdan tämän senkki / hylly - ideani vähäksi aikaa ja elän kuin sitä ei olisi ollutkaan. Se on sitä kärsivällisyyttä 😁 - ihan helppoa ... Jonkun aikaa.
   Nyt rennosti vaan kevään alkutuulista nauttimaan. Mukavaa iltaa sinnekin!

   Poista
 4. Tykkään tuosta Iskun senkistä, mutta paikka tietenkin ratkaisee. Kun harkitsee huolella, tulee vähemmän konmaritettavaa.
  Oikein hyvää illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen maku sinullakin kuin Marjalla ja minulla. Iskun senkki on uutta retroa, siinä on sellaista silmiä hivelevää tuttua kodikkuutta.
   En tietoisesti harrasta konmaritusta, mutta luonnostaan en ole koskaan paljon tavaraa omistanut.
   Aurinkoista päivää sinulle, Kirsti

   Poista