keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Jokapäiväinen pikaruokani

Kanaa ja kasvista.

Ruoanlaitto ei ole ollut lempipuuhaani enää siitä lähtien kun parikymmentä vuotta sitten vaihdoin ammattia kotitalouden opetuksen puolelta kasvatuksen puolelle. Sitä ennen olin pyrkinyt ideaaliin hyvän emännän malliin ja valmistin monenlaista vaihtelevaa ja monimutkaisiakin ruokia aina, kun aikaa oli.

Sitä mukaa kuin monet muut asiat alkoivat viedä huomioni, lisääntyi ruoanlaiton kiertäminen. Opettelin tekemään nopeita ruokia ja totuttelin käyttämään puolivalmisteita ja keskityin terveellisyyteen ja helppouteen. Ruokalistalta putosivat lähes kaikki suomalaiset perinteiset ruoat, jotka vaativat monia työvaiheita ja pitkää kypsennystä, ja tilalle tulivat wokit, minun tyyliini kasvispöperöt, ja pastat.

Kalaa ja kasvista.

Wokkini resepti on yksinkertainen ja nopea: broilerisuikaleet/kala pannulle, sekaan pakastekasvikset ja mausteet päälle, vaihtelevasti kevyttä kermaa tai tomaattimurskaa kostukkeeksi. Koko paketti hautuu kannen alla omassa liemessään, jolloin maku ja ravintoaineet säilyvät hyvin, ja vartin päästä syömään.

Jos joskus oikein innostun, käytän tuoreita kasviksia, kesäkurpitsaa ja porkkanaa, joista jälkimmäinen vaatii hetken omaa haudutusaikaa ennen muiden ainesten lisäämistä.

Kasvispikaisten ohella valmistan usein myös pastaruokia, joissa keitetyn pastan joukkoon sekoitan milloin mitäkin terveellistä ja maukasta. Useimmin pestoa tai tomaattisäilykettä. Vasta äskettäin keksin pinaattipastan, kun huomasin, että pinaattikin FODMAP-dieettiin käy.


Pastaa ja pinaattia.
Tämä FODMAP-dieettivaatimus on hieman hankala kasviksia suosivalle pikaruoan ystävälle, mutta olen vähitellen tullut sen kanssa tutuksi. Tarkasti on katsottava kaikki pakastekasvissekoitukset, jotta ei tule ostaneeksi sellaista, mikä jää syömättä. 

Ja jos voisin syödä täysin vapaasti mitä vaan, tekisin joskus myös hedelmä- ja vihannessmoothieita. Mutta marjat syön muutenkin aina sellaisenaan puuron tai jogurtin kanssa - silloin ei tule käsitiskiä, kun ei tarvitse liata sauvasekoitinta 😊.

Niin, se tiski, sen välttely on  aina myös ratkaisevassa asemassa, kun mietin, mitähän meillä tänään syötäisiin.

...

Tällaisia mietin tänään.
Kiitos kun vierailit blogissani,  
tulethan pian uudestaan.
Ja kommentistakin tykkäisin 😊! 

...

6 kommenttia:

 1. Moi. Taidanpa kiehauttaa kohta gluteenitonta pastaa ja pistää sekaan jotain kasviksia. Niin ne tekemiset muuttuu vuosien myötä. Välillä tuntuu, ettei viitsisi tehdä mitään sapuskaa. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavan lohduttavaa kuulla, että sinullekin on käynyt samoin. Onneksi terveellistä ruokaa saa vähälläkin vaivalla. Eikä ole kulutuskaan vanhemmiten samaa kuin ennen, joten vähemmällä pärjää senkin puoleen.
   Rentoa puuhailua päivääsi Kristiina, ja Missulle terveisiä!

   Poista
 2. Hauska sattuma, että meillä oli tänään molemmilla ruokaresepti blogissa. Sinun reseptisi oli tarkoituksella nopea. Minunkin mielestä esimerkiksi vihannespakasteet on oiva apu ruoanlaitossa. Eikä pakastus paljon viamiineja vie vaan liika keittäminen. Jos minulla on aikaa mieluiten luen, kokkaan ja leivon kotiymyröissä ollessani. Kivaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä ehtinyt lukea postaustasi, mutta käyn kyllä vilkaisemassa, mitä hyvää sieltä löytyy. Onnellinen se, ken tykkää ruoanlaitosta 😋. Ja kotitekoiset leivonnaiset! Ei niitä voita mikään.
   Mukavaa että käväisit täälläkin tänään, ja rentoa illanjatkoa sekä huomista arkea, Marja.

   Poista
 3. Herkullisen näköistä, kuten ammatti-ihmiseltä voi odottaakin! Meillä syödään tosi paljon vihanneksia, usein höyrytän pakastevihanneksia kera sipulin ja tomaatin. Siihen sitten jotain proteiinilisuketta. Vihersalaatteja teen myös usein erilaisin aineksin. Punaista lihaa menee aika vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta, herkullista pitää olla, että maistuu. Kasviksilla sitä saa, minulla vain ongelmana ruoanlaiton motivaation puute,mikä estää todellisten herkkujen laittamista, joten on tyydyttävä helppoon ja nopeaan. Ja niin näyttää olevan sinullakin nopeus valttia.
   Kiva että kävit kommentoimassa. Auringon paistetta viikonloppuusi ja upeita lukuelämyksiä myös.

   Poista