lauantai 19. tammikuuta 2019

Uusi dieetti: dieetittömyys

Yhdessä syöminen on parasta.

Kyllä me olemme hauskoja otuksia, en voi muuta todeta luettuani Hesarista juttua uusimmasta ruokavaliotrendistä. Oi ihmisen loputon kekseliäisyys! Me osaamme kehittää kaikesta mahdollisesta syömiseen liittyvästä itsellemme muodin - ja muotin - jota hurahdamme muitta mutkitta joukolla noudattamaan.

Kun vihdoin tuntuu, että kaikki on jo kokeiltu Antti Heikkilän hiilihydraatittomasta paleontologisen kautta vihersmoothieihin ja aina vain tarkempiin ohjeisiin kuten DASH, DNA, SIRT, SCD ja MIND, nyt pitää vielä dieetittömyydestäkin tehdä dieetti: no-diet diet.

Olemmeko niin tottuneet ruokavalio-ohjeisiimme, että ohjeista vapauttaminenkin pitää tehdä meille ohjeeksi? Eihän syömiseen oikeasti tarvita muuta kuin nälkä.

Mutta siinäpä se. Vatsan kurina on enää vain harvalle tuttu ääni. Turrutamme kehon viestit syömällä liikaa tai noudattamalla jotain niistä tiukoista erityisdieeteistä, jonka kulloinkin olemme valinneet. Koska emme tunnista todellisia tarpeitamme, tarvitsemme tarkat ohjeet, jos haluamme syödä terveellisesti.

Luonnollisessa olotilassa sen sijaan, kun keholla on asiaa, sitä kuunnellaan ja tarkistetaan sen saama ravinnon määrä ja laatu ja korjataan puute. Siihen meitä ohjaa nyt dieetitön dieetti.

Lapset ovat luonnostaan intuitiivisia syöjiä, kunnes se kyky heiltä pilataan.
Jos tämä uusi trendi nyt tosiaan tulee jäädäkseen ja peittoaa tullessaan kaikki turhat muut dieetit, vielä minä sen otan vastaan. Vaikka en sitä dieettinä voikaan pitää.

Sehän on sitä, mihin olen lapsesta asti tottunut. Minun lapsuudessani ja vielä lastenikin lapsuudessa (siis 60-80-luvuilla) syöminen oli arkista, helppoa ja yksinkertaista. Nälkä ajoi kotiin ruokapöydän ääreen, ja siinä syötiin sitä mitä oli. Ei aina hyvää eikä monipuolista, mutta sen kummempaa ei osattu halutakaan. Karkkia saatiin lauantaina, ja sen jälkeen keksittiin muuta huvitusta, mentiin pihalle ja juostiin naapuriin.

Dieetitön dieetti on paluuta siihen, mitä meillä oli ennen kuin elintasomme nousi nykyiselle tasolleen ja täytti kauppojen hyllyt turhilla houkutuksilla. Luonnollisessa dieetissä syödään muutama ateria päivässä, valoisaan aikaan ja ilman napostelua. Myöhään illalla tai yöllä ei syödä mitään, sillä silloin nukutaan. Kysymys on paluusta ihmisen normaaliin ruokasuhteeseen ja syömisrytmiin, intuitiiviseen syömiseen, jossa kuunnellaan kehon tarpeita ja luovutaan sekä turhasta syömisestä että syömisen kontrolloinnista.

Kuulostaa niin luonnolliselta, että tästä ei voi tulla vaikeaa. Mutta tietäen nykyajan ihmisten innostuksen trendien perässä juoksemiseen uskallan toistaiseksi epäillä tämänkin villityksen käsistä karkaamista. Ei ole helppo ottaa näin luonnollista ja vapaata ruokailutapaa käyttöön, jos on jo vuosia tottunut ruokailunsa kanssa suuntaan jos toiseen vehtaamaan. Siksi ennustan, että dieetittömyydestäkin me keksimme vielä monta uutta dieettiä.

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.

Mutta luulen, että minulle riittävät edelleen terveellisen ravinnon perusohjeet, joita olen vuosikymmeniä seurannut. Ruokaviraston sivuilta löytyvät suomalaiset ravitsemussuositukset lupaavat, että ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi yksilötasolla koostaa usealla eri tavalla, kukin mieltymystensä ja kehonsa tarpeiden mukaan, luonnollisesti....

Tällaista mietin tänään.
Kiitos kun käväisit, ja kommentistakin tykkäisin.
Mukavaa päivänjatkoa sinulle, tule pian uudestaan! 

...

4 kommenttia:

 1. Dieetitön dieetti on ruokavalio, joka meikäläisenkin on helppo omaksua.
  Olen aina ollut liian vähätuloinen noudattaakseni jotakin dieettiä. Mottoni ruoka-asioissa on ollut: Otetaan, mitä kiinni saadaan.
  Luin juuri Michelle Obaman kirjan Minun tarinani.
  Michelle Obama perusti kasvimaan Valkoisen talon takapihalle washingtonilaisten ala-astelaisten kanssa. Hän oli innostunut terveellisistä ruokatavoista. Valkoisen talon kasvimaa oli vastaisku amerikkalaisten lasten liikalihavuuteen. Obamat söivät myös itse kasvimaan vihanneksia ja yrttejä.
  Mikä on kelvannut Yhdysvaltojen First Ladylle, saa kelvata minullekin.
  Hyvää viikonloppua Eeva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annat hyvät perustelut dieetittömyyteen: hinta ja laatu. Michelle Obaman esimerkkikin on helppo toteuttaa, vaikka ei olisi edes omaa pihaa. Monissa kaupungeissa on mahdollisuus vuokrata palsta kasvimaata, ja itsekin olen sellaista harrastusta toisinaan miettinyt.
   Kiitos kommentista ja leppoisaa sunnuntaita, Kirsti!

   Poista
 2. Minäkin olen vähän samaa mieltä että tarvitseeko niin hirveän analyyttisesti miettiä mitä suuhunsa mättää. Ainakaan perusterveen ihmisen, ja normaalipainoisen. Ihmisen pitäisi syödä vain nälkäänsä, ja vain sitä mitä on saatavilla. Miksei se ole niin yksinkertaista.
  Itse kyllä syön kaikenlaista, suu vetää mieluummin viljatuotteita mutta nythän nekin on vissiin julistettu pannaan. Olkoon.
  Minulla ei ole painon kanssa ongelmia enkä ole vaa`assakaan käynyt kymmeneen vuoteen. Ja hei - housujen vyö on samassa reiässä vielä - siitä tietää onko lihonut, ja vaaka on siis turha. Ehkä sitten vanhana kun kulutus on pienempää, täytyy ruokatottumuksia muuttaa mutta nyt syön ruoka-aikaan kunnolla jolloin turhat väliaikanapostelut yleensä jäävät pois.
  Tuommoinen dieetti saisi tulla minun puolestani muotiin vaikka heti. Kyllähän se yleistietoon jo kuuluu, mikä on terveellistä ja mikä ei eli jokainen ajatelkoon mitä suuhunsa laittaa.
  Ei ollut tarkoitus tulla näin kärkevä saarna, mutta jotain ajatuksia kyllä päästäni putkahti tähänkin asiaan.
  Toivottelen sinulle Eeva mitä mukavinta viikonlopun jatkoa - paistakoon aurinko huomenna oikein kunnolla ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokailuun ei tosiaan ole mitään mieltä käyttää turhaa aikaa ja pohdintaa. Eri asia ovat terveydelliset syyt, ja silloinkin on varminta kun koulutetun ravitsemusterapeutin kanssa tekee tutkitusti oikeanlaisen dieetin eikä lähde mukaan muotikokeiluihin. Elämässä on niin paljon muuta mielenkiintoista pohdittavaa kuin ruoka. Minullakaan ei muuten ole vaakaa, vaan ihan niin kuin sinä, seuraan vaatteiden kiristämistä, ja se toimii.
   Kiitos kommentista, Tuulikki, ja ihanan aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista