lauantai 26. tammikuuta 2019

Pakkanen paukkuu, ihanaa!

Alkuviikosta käväisin pikaisella kävelyllä, kuva reitin varrelta.

Huh ihanaa pakkasta! Onpa mahtavaa, kun talvi on talvi, tällainen oikea kunnon talvi, niin että sen tuntee luissaan ja nahoissaan. Vaikka en minä ole talvesta enää samalla tavalla innostunut kuin joskus nuorempana. Suomen kaikki neljä vuodenaikaa on koettu jo niin monta kertaa, että mitä niistä hihkumaan. Vanhemmiten eivät tällaiset asiat enää niin vahvasti tunnu.

Tai ehkä kyse on jonkinasteisesta kyynistymisestä, ehkä luopumisesta? Ellei sitten jostain paljon syvemmästä syystä, josta en vielä ole päässyt selville.

Kaunista on, sitä ei voi kieltää.

Mutta se on minusta hienoa, että pakkanen on pakkanen. Kunnon pakkanen. Koko viikon on mittari pysytellyt miinus kahdenkympin tuntumassa, ja siitä minä tykkään. Silloin ei nimittäin tarvitse mennä ulos, vaan saa lekotella lämpimässä sohvalla ja lukea ja kirjoittaa. Ikkunasta näen sopivasti pihan puut, joiden oksilla lumi kauniisti kimmeltää. Ja kun välillä pistäydyn ulkoportaalla mittaria vilkaisemassa, saa kirpeästä kylmästä nopeasti tuntuman, että hyvällä omallatunnolla voin jatkaa näin.

Pihan lumitarhaa pakkasaamun sinessä.

Pakkasesta on ollut minulle hyötyä muutenkin kuin lekottelulupana. Sain nimittäin vihdoin loppuun Olli Jalosen Taivaan pallon, joka tyylinsä vuoksi antoi minulle kohtuullisen paljon haastetta. Se oli vähintään kaksijakoinen lukukokemus, mutta niin inspiroiva, että sain kipinän tutustua Jalosen tuotantoon lisää.


Ystävän kirjahyllystä nappasin heti innostuksissani lainaksi Jalosen 14 solmua Greenwichiin, joka on osoittautunut yllättävän vetäväksi. Olen iloinen, kun löysin Jalosesta itselleni uuden ja mielenkiintoisen upeasti kirjoittavan kirjailijan, jonka tuotantoa minulla on vielä paljon lukematta.

Tämän vuoden lukutavoitteeni on saanut mukavan alun, mistä voin osaksi antaa kiitokset siis myös kipakalle pakkasherralle.

Tänään on silti lähdettävä sen verran ulos, että pääsen viikoittaiselle kuntosalikäynnilleni. Mikä onkin ainoa asia, joka minun nykyisin vielä pitää suorittaa tuntui miltä tuntui.

Ja on minulla vähän jo ikävä juttuseuraakin, joten ehkä uhmaan pakkasta tänään toisenkin kerran ja kipaisen kaverille kylään. Jos saan itseni ylös sohvalta.

...


Mukavaa talvipäivää sinulle!
Kiitos kun vierailit blogissani,
tule pian uudestaan.

... Ja kommentistakin tykkäisin 😊!


6 kommenttia:

 1. Minäkin tykkään pakkasesta ja siitä että on kunnon talvi. Minä olen niin pojoisesta kotoisin, että yläraja lenkille lähtöön on -30 astetta. Reilun parinkymmenen pakkanen on ihanteeni, jos on tyyni ilma , voih sitä rapsakasta pakkasta. Pohjoisessa - jos en ole muunnellut muistoani mielessä - oli lapsuudessani aina noin 20 astetta pakkasta. Kunnon pakkanen oli -40 astetta. Minulla on välillä myös taipumus makoilla kirjaa lukien. Jännä juttu ettei me miehemme kanssa tykätä Jalosesta. Se taitaakin olla ehkä ainoa asia, josta olemme samaa mieltä. Mukavaa viikonloppua vai pitäisikö sanoa Lokoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin liikaa pakkasta kuin räntää ja loskaa. Mutta minun poskihipiäni ei enää nykyisin tykkää liiasta kylmästä, joten sisällä pysyn jos mittari laskee alle -20. Vaikka on se myös kunnia-asia, että kylmää pitää sietää - täällä meilläkin päin :). Ja tottuuhan siihen, kun tarpeeksi kauan kestää.
   Kiitos kommentista, Marja, ja mukavaa viikonloppua ja kipakoita pakkasia!

   Poista
 2. Kasvoin Imatralla ja siellä pakkanen oli kuivaa ja ihanaa mannerilmastosta johtuen. Täällä pääkaupunkiseudun tuntumassa on yleensä vain loskaa ja märkää. Mutta nyt talven ihmemaa näkyy suoraan ikkunasta puutarhaan <3 Tämä valkoinen lumo saisi pitkään kestää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se siellä etelässä talvella on usein riesana, ettei ole riittävän pakkasta ja kuivaa. Me asuimme joskus monta vuotta Uudellamaalla, ja ikävä silloin oli kunnon talvea. Oli sitten aivan ihmeellistä päästä narskuvalle lumelle pehmeän etelänlumen jälkeen. Mukavaa, että teilläkin siellä nyt on lumi maisemia kaunistamassa, ja taitaa olla pakkastakin.
   Kiitos kommentista, Riitta, ja hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Tämä talvi on ollut sellainen, jollaiseksi muistan lapsuuteni talvet.
  Nautitaan niin kauan kuin tätä kestää : )
  Kuulun Jalosen ihailiujakerhoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nautitaan, vaikka sohvalta käsin 😊. Onneksi minulla on nyt Jalonen viihdyttämässä.
   Kiitos kommenteista, Kirsti, hyvää viikonloppua ja ihania pakkaspäiviä sinulle

   Poista