maanantai 31. joulukuuta 2018

Uusi vuosi ilman lupauksia


Taas on käsillä vanhan vuoden vaihtuminen uuteen vuoteen, ja se saa minut, niin kuin useimmat meistä, miettimään myös uudenvuodenlupauksia. Mutta vaikka kuinka mietin ja mietin, tulen siihen tulokseen, että en keksi yhtäkään konkreettista lupausta, jonka tahtoisin itselleni tulevalle vuodelle antaa. 

Siksi palasin vuoden taaksepäin edelliseen lupaukseeni katsomaan, mitä olin kirjoittanut Getting older - getting wiser -blogissani joulukuun viimeisenä vuonna 2017, ja täytyy sanoa, että aikamoista sanahelinää sieltä löysin.   

Vuoden 2018 lupaukseksi olin asettanut - hienoin sanakääntein höystettynä - ei enempää, eikä vähempää kuin ihan tavalliset  

yhteistä onnellisuutta lisäävät minimiteot,  joita ovat

 1. Kohteliaisuus

2. Itsehillintä

3. Nöyryys

Oikein yleviä tavoitteita, mutta ovat tietenkin  itsestäänselvyyksiä ihmiselle, joka haluaa olla siedettävä ihminen. Itseäni arvioiden luulen, että olen saavuttanut ne arvosanalla noin seitsemän miinus, joten mukavasti jää tehtävää vielä yhdelle vuodelle. Sen puoleen en siis uusia tavoitteita tarvitse, mutta toisaalta, tarkemmin ajatellen, enpä tiedä tarvitsenko mitään tavoitteita - enää.

Perfektionismini ja itsekriittisyyteni ovat näet kuluneen vuoden aikana kääntäneet ajatukseni aivan toisenlaiseen suuntaan. Olen niin kyllästynyt täydellisyyden pyrkimyksiini ja oman toimintani ruotimiseeni, että olen yrittänyt pyrkiä niistä kokonaan irti.Olen opetellut ottamaan rennommin, totutellut jättämään asioita kesken ja antamaan niiden olla niin kuin ovat. Olen yrittänyt opetella antamaan myös itseni olla.

Uskallan sanoa, että sisukkaalla harjoitelulla olen pikkuisen jo saanut kiinni minulle uudesta, arkea sulostuttavasta, leppoisan huolettomuuden tunteesta. Hetkittäin olen kokenut jopa hentoista keveyttä, ja huoleton vapaus on alkanut innostaa minua aina vain enemmän.

Elämänviisaudet ovat tärkeitä, sitä en kiellä, mutta perfektionistin itsensäsoimaajan on pakko päästää niistä(kin) irti, jos halua elää itselle aidompaa elämää. Kaikesta hyvästäkin kun voi tehdä itselleen pakkopaidan, kun sen taidon osaa.

Minä siis en taida antaa yhtään lupausta nyt, en edes tästä huolettomuudestakaan yhtään lupausta ja tavoitetta rakenna. Tulkoon tulevana vuonna mitä tulee ja olkoon niin kuin on. Jotainhan sitä kuitenkin ihminen aina pakertaa ja ahertaa. Jotain jälkeä meistä jokaisesta aina jää. Rajoiksi riittää, että se on niin hyvää, ettei se vahingoita itseä eikä muita.


...

Hyvää ja huoletonta uutta vuotta sinullekin, lukijani!

Kiva kun käväisit,
tule pian uudestaan.

Myös kommentteja ilomielin vastaanotetaan. 

...
8 kommenttia:

 1. Hienoja ajatuksia, teit itsellesi varmaan tietämättäsi lupauksen, joka kuuluu: riitän itselleni. Itselläkin on irtipäästämisen paikkoja, ja yksi on ollut opetella olemaan paikoillaan. Esim. Jos olen katsomassa telkkaria, mainosten alkaessa säntään jonnekin jotakin tekemään, ja takaisintulo ei ole varmaa. Sellainen olen ollut aina, mutta olen tietoisesti alkanut opetella, ettei minun yksin tarvitse maailmaa valmiiksi saada. On kuitenkin pari asiaa , missä en luista enkä anna piiruakaan periksi, enkä fuskaa. Ne liittyy harrastukseeni.
  Toivottelen Eeva sinulle oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta, ja kiitos tästä blogiystävyydestä, mikä on jatkunut syyskesästä saakka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän tiivistit ajatukseni hienosti, Tuulikki. Tuota minä juuri tarkoitin, vaikka käytin huomattavasti enemmän sanoja sen selittämiseen. Mielenkiintoinen tuo sinun tapasi käyttää mainosten aika hyödyksi, minäkään en niitä tahdo katsella, mutta jos jotain teen, niin korkeintaan käyn hakemassa lisää syötävää :)
   Kiitos blogiystävyydestä sinullekin, Tuulikki, näissä merkeissä jatketaan, eikö vain. Hyvää ja onnellista uutta vuotta sinulle!

   Poista
 2. Aivan sama täällä en tee uuden vuoden lupauksia. En ole tehnyt vuosikymmeneen. Kelpaan itselleni tällaisena akan rotjakkeena ja kuulemma myös siipalleni. Mukava lukea, että annat olla. Minä olen antanut olla jo useamman vuoden, koska en ole ikinä ollut perfektionisti tai kiltti, tunnollinen tyttö. Mistähän tuo tyttö tuli? Annetaan senkin olla. Minusta tuntuu, että sinä Eeva kelpaat itsellesi perfektionistinakin. Ettei siitä ainakaan kannata ottaa paineita. Let it be tai jotakin sinne päin. Hyvää uuden vuoden aattoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle hellittäminen ja rennosti ottaminen eivät ole normaali olotila, joten on mukava tietää, että niilläkin elämässä pärjää, niin kuin kerrot, Marja, ja tosiaan, ei pitäisi soimata itseään perfektionismistakaan, ehkä se niin paremmin häviää itsestään.
   Ja kiitos samoin, hyvää uudenvuodenaattoa ja uutta vuotta sinulle, Marja!

   Poista
 3. Hienot talviset kuvat.
  Asioiden kesken jättäminen on taito, jota kunnioitan.
  Maailma ei lepää kenenkään tekemisten varassa.
  Minun pitäisi opetella nöyryyttä.
  Kiitos Eeva viime vuodesta.
  Erittäin antoisaa tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti, ja samoin kiitos sinulle kommenteista ja hyvää tätä vuotta.

   Poista
 4. Yleviä tavoitteita olitkin löytänyt viime vuodelle.
  Minun lupaukseni tai tavoitteeni ovat aikoinaan olleet paljon arkisempia ja konkreettisempia, mutta ainakaan viiteen vuoteen ei suunnitelmiini enää ole oikein mahtunut edes sellaisia. Olen aika hyvin oppinut katsomaan, mitä tuleman pitää ja mistä kulloinkin mahdan innostua. No, ehkä salaa olen suunnitellut opettelevani tänä vuonna ainakin alkeet muutamassa uudessa taidossa. Vaan saas nähä. Jos tuleekin jotakin muuta, mikä vie mennessään ;-).
  Mielenkiintoista vuotta myös Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleviä tavoitteita olivat, vaikka eivät ollenkaan mahdottomia. Viime vuonna pohdin paljon onnellisen elämän salaisuuksia, joten siitä ne tulivat. Nyt en enää käytä aikaani elämänviisauksien miettimiseen, mutta suunnitelmia silti on minullakin, ainakin suunnasta, vaikka ihan kuin sinäkin, menen sitten sinne, mikä eniten kiinnostaa. Avoimin aistein ja elämästä nauttien eteenpäin!
   Kiitos kommentista ja toivotuksista, Leena, ja sinulle myös mielenkiintoista vuotta 2019!

   Poista