torstai 13. joulukuuta 2018

Elokuvasta esikuvaksi: Colette

Colette, Yhdysvallat/Iso-Britannia, 2018.

Elokuvissa käyminen on sitten rentouttavaa puuhaa. Se on niin vanhanaikaista, että tuntuu kuin aika pysähtyisi. Kun valot salissa sammuvat ja elokuvan satumaailma alkaa elää elämäänsä valkokankaalla, ympärillä oleva todellinen maailma häviää ja samalla häviävät huolet ja murheetkin.

Minä istuisin elokuvissa vaikka joka päivä, jos en olisi liian järkevä siihen puuhaan. Ehkä joskus, vähän vanhempana, uskallan ja heittäydyn täysipäiväiseksi elokuvissa kävijäksi. Nykyisin käyn elokuvissa satunnaisesti, sillä eivät vain järkisyyt, vaan myös lähtemisen laiskuus estää usein lähtemästä.

Eilen kävin katsomassa tositapahtumiin perustuvan historiallisen draaman, joka kertoo kuuluisan ranskalaisen kirjailijan, Coletten, tarinan. Colettea näyttelee englantilainen Keira Knightley, ja elokuvan on ohjannut Wash Westmoreland.

Elokuvateatteri Tapio.

Colette on monella tavalla kadehdittavan mielenkiintoinen persoona. 1800-1900 -lukujen taitteessa eläneenä naisena hän on ollut oman aikansa superjulkkis olemalla avoimen rohkeasti sellainen kuin on. Ajatteleva, alistumaton ja luova oman tiensä kulkija, biseksuaalikin. 

"Kyseessä on kuvaus hyvin aikaansa edellä olevasta naisesta, joka särki patriarkaalisen maailman kahleita ravisuttaen jopa näennäisen edistyksellistä Pariisia", kirjoittaa Timo Alho Kouvolan Sanomissa.

Nykyaikana meitä eivät Coletten kaltaiset naiset enää hätkäytä, mutta hänen tarinansa sopii silti vahvistamaan käsityksiämme vapaasta naiseudesta ja naisen oikeudesta seksuaalisuuteensa. Se myös muistuttaa siitä, että on sitä eletty ennenkin ja ettei ihmisten erilaisuus ole vain tämän päivän keksintö.

Colette on rohkaiseva esimerkki siitä, ettei toisten odotuksia ja ympäristön ahtaita normisääntöjä niin kauhean vakavasti tarvitse ottaa, kunhan ei ketään elämäntavallaan vahingoita. Elokuvassa Coletten radikaalius ja omapäisyys eivät silti mitenkään erityisesti korostu, sillä hänen lähipiirinsä näyttää elävän samalla tavoin. Suuria tunnekuohuja ei nähdä eikä tulisia taistelujakaan. Tarina etenee rauhallisesti, ja tilanteet ja tapahtumat kuvataan hillitysti, mikä onkin kiehtovaa nykyajan nopeatempoisten räiskimisten vastapainoksi.

Romanttista feminismiä, rohkeaa naisellisuutta ja itsellistä luovuutta, sitä minulle jäi tästä elokuvasta päällimmäiseksi mieleen.

...

🌼🌼🌼

Kommentteja ilomielin vastaanotetaan.

Kiva kun käväisit, tulethan pian uudestaan.


🌼🌼🌼

...4 kommenttia:

 1. Olen lukenut joskus (olisikohan Trumanin kirjoittaman) elämäkertateosksen, joka kertoo ranskalaisesta kirjailijasta Colettesta. Niinpä tuo näkemäsi elokuva alkoi kiinnostaa.
  Elokuvissa käydessä ärsyynnyn usein pitkistä mainoksista.
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, Kirsti. Tämänkin elokuvan alussa oli tosi paljon muiden elokuvien mainoksia, osa niin ikäviä, että hyvä etten lähtenyt jo ennen Colettea kotiin :D. Sellaista se on joka paikassa, meille tuputetaan aina siinä sivussa jotain, mitä ei tarvita, jos jotain kivaakin on tarjolla.
   Kivaa torstai-iltaa!

   Poista
 2. Minäkin olen äärimmäisen laiska lähtemään mihinkään ilonpitoon tai vaikkapa elokuviin. Ajattelen, että pian ne tulee televisioon. Tuo on hölmö ajatus, kun en katso televisiota. Kirjojen kanssa viihdyn ehkä liikaakin. Colette oli rohkea ihminen ja kirjailija. Olen noin sata vuotta sitten lukenut häntä. Minusta on mukavaa lukea kirjoja, jotka sijoittuvat Euroopassa ennen ensimmäistä maailmansotaa ja sen jälkeen ja taasen ,ennen toista maailmansotaa ja sen jälkeen. Muista historian osioista luen yleensä ulkomaista kirjallisuutta. Tuo toisen maailmansodan jälkeinen aika Suomessa kiinnostaa kovasti ja linja jatkuu aina Katja Kettuun, Rosa Liksomiin, Pulkkiseen ym naiskirjailijoihin asti. Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle Colette ei siis ole uusi tuttavuus, Marja. Minä myönnän, että en tiennyt hänestä mitään ennen elokuvaa. Siitä näkee, että minä todellakin luen liian vähän. Pikkuisen nolottaa, mutta vielä tässä jotain ehtii :).
   Kivaa torstai-iltaa!

   Poista