sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Vihdoinkin oikeat hyvän elämän ohjeet?


Elämän salaisuus?

Jokohan meille vihdoin aukeaa se lopullinen ja oikea hyvän elämän salaisuus, kun Toronton yliopiston psykologian professori Jordan B. Peterson sen meille kertoo? Tämä maailmantunnettu hyvän elämän guru nähdään tänään sunnuntaina Helsingin kulttuuritalossa. On liput kuulemma myyty hetkessä loppuun.

Olen ehtinytkin jo kaivata uutta karismaattista saarnaajaa puhumaan meille pinnallisuuteen, kaupallisuuteen ja kilpailuun hurahtaneille järkeä, mutta saa nähdä nyt miten tällä kertaa käy. Onko Peterson viimein guru, joka oikeasti kääntää ajattelumme suuntaa? 

Hyvät mahdollisuudet hänellä siihen on. Miljoonayleisö YouTubessa, uutuuskirja ja saarnamatkat ympäri maailman ovat hyvä perusta. Monet pitävät häntä tämän hetken vaikutusvaltaisimpana länsimaisena ajattelijana. 

Kuvakaappaus WSOY:n sivuilta.
Kannattanee siis minunkin hänen ajatuksiinsa hetkeksi pysähtyä. En tosin ehdi mukaan tämän illan Kulttuuritalon luennolle enkä ole ennättänyt hänen kirjaansakaan lukea, kun siitäkin vasta eilen kuulin.

Mutta Ylen artikkelista kopioimieni ohjeiden pohjalta silti vähän vilkaisen, miten voisin Petersonin vinkeillä elämääni parantaa:

 Tässä muutama ohje:
 • Seiso suorana hartiat takana.
  • Tämän otan käyttöön heti. Ihan on järkiohje, perustuu ihmisen fysiologisiin ominaisuuksiin.
 • Hanki ystäviksesi ihmisiä, jotka tahtovat parastasi.
  •  Tämän olen jo ottanut käyttöön. Tietenkin. Ikävät ihmiset eivät ole ystäviäni.
 • Tavoittele sitä, mikä on merkityksellistä.
  • Tämä on minulla vielä vähän auki. Vasta olen alkanut tätä asiaa uudeksi miettiä, mutta kunhan saan selville, mitä merkityksellisyys elämässäni tällä ikää voi olla, alan ehdottomasti kulkea sitä kohti.
 • Puhu täsmällisesti.
  • Tässä on parantamisen varaa, vaikka usein olen liiankin suorasuinen. Rehellisyydestä olen aina tykännyt. En harrasta kieroilua.
 • Järjestä omat asiasi kuntoon ennen kuin kritisoit maailmaa.
  • Minulla on aina ollut omissa asioissa niin paljon järjestämistä, että muun maailman kritisoiminen on jäänyt luonnostaan vähemmälle. Ohje on silti hyvä pitää mielessä, jos se tarkoittaa omasta itsestä vastuun ottamista.

Noin pikaisesti. Kirja pitäisi tietysti lukea, jos aikoo ohjeet perusteellisesti ymmärtää. Sieltä selviää kirjan esitteen mukaan sekin, millä tavoin hummerin hermojärjestelmä liittyy suorana seisomisen tärkeyteen ja miksi muinaiset egyptiläiset pitivät keskittymiskykyä kaikkein jumalallisimpana ominaisuutena. Kuulostaa mielenkiintoiselta.

Kritiikkiäkin Peterson on silti saanut. Esimerkiksi Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori Panu Raatikainen ei ota tätä gurua vakavasti: "Peterson puhuu usein asioista tietämättä niistä juuri tuon taivaallista. Itsetuntoa löytyy. Hän esittää nykyajan filosofiasta hyvin karkeita ja yksinkertaistavia kommentteja." 

Raatikaisen mielestä Petersonin suosio kuuluu samaan kastiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa. Se kertoo aika paljon. Ja aina minä muutenkin olen ollut varovainen näiden "miljoonayleisöihin" yltävien elämänopaskirjailijoiden kanssa. Bisnes haiskahtelee, eikä sellainen minua vakuuta.

En taida Petersonin kirjaa ostaa. Mutta uteliaana seuraan, saavatko hänen ajatuksensa Suomessakin nuoret miehet ajattelemaan, he kun kuulemma kuuluvat hänen innokkaimpaan kohderyhmäänsä. Toivottavasti moni herää pohtimaan elämäntapojaan. Toivottavasti ajattelu ei kuitenkaan kääntyisi konservatiiviseen, epätasa-arvoiseen suuntaan, niin kuin kerrotaan riskinä olevan, vaan entistä monipuolisempaan suuntaan.

Saa nähdä, mitä tästä gurusta tämän illan luennon jälkeen meillä kirjoitetaan. Palaan siihen, jos aihetta ilmenee. Voihan olla, että hän unohtuu meiltä saman tien.

...


🌼🌼🌼

Kiva kun vierailit blogissani. 

Tulethan pian uudestaan.

🌼🌼🌼6 kommenttia:

 1. MInulla on 82v. täti, joka asuu uskomattoman alkeellisissa oloissa lapsuudenkodissaan vielä leskeksi jäätyäänkin. Hänen silmistään loistaa lempeys, tyyneys ja ilo eikä takuulla ole lukenut ensimmäistäkään elämänhallinta - tai muutakaan opusta elämänsä aikana eikä varmasti koskaan ole ollut ilkeä toisille eikä loukannut ketään. Oisko niin, että sitä tyytyväisempi (voisiko sanoa ”parempi ihmisenä”?) on, mitä yksinkertaisemmin elää. Kaikki nykyajan mukavuudet ja kotkotukset puuttuvat mutta kuitenkin on ajassa mukana eikä ole mikään varsinainen erakko. Tämmöisiä asioita olen mietiskellyt nyt syksyn aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tätisi huomaamattaan noudattaa yllä mainittuja Petersonin ohjeita :). Elämän merkityksellisyyden kokemus hänellä vähintään on kunnossa, koska viihtyy elämässään.
   Niin se varmaan on, että me kotkotusten perässä juoksevat, mukavuuden haluiset nykytekniikan suurkuluttajat, emme osaa nähdä elämän todellista olemusta, vaan aina haikailemme jotain lisää. Emme näe, että yksinkertaisuus voisi olla tavoittelemisen arvoista, tai sitten teemme siitäkin suuren tavoiteprojektin.

   Poista
 2. Petersonin kirjaa tarjottiin minulle arvostelukappaleena, mutta kieltäydyin kohteliaasti. En kertakaikkiaan pidä näiden itseoppineiden pinnallisesta sanahelinästä. Enkä oikeastaan mistään self help oppaista. Erotuksena Smithin Merkityksellisyyden voima, koska siinä esteltiin filosofeja rutkasti. Smith on saanut akateemisen koulutuksen. Leppoisaa sunnuntaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akateeminen oppinut tämä Petersonkin on, ja on hän varmasti monessa kohtaa ihan oikeassakin, mutta onko hänen ajattelussaan mitään uutta entisten oppaiden tai itsestäänselvyyksien päälle, siitä ei voi tietää, ennen kuin lukee tuon opuksen. Epäilen kuitenkin jo valmiiksi, ihan niin kuin sinäkin, Marja. Taidamme olla jo liikaviisaita tässä asiassa :)

   Poista
 3. Taidamme olla varsinaisia laumasieluja.
  Milloin kukakin saa meidät joukkohurmioon.
  Vanhoja hyviä ohjeita uudessa paketissa.
  Petersonia on syytetty joskus myös naisten vähättelystä.
  En tiedä onko näin. Jos on, ei tule saamaan minulta pinnoja tämä herra.
  Kirjaa en aio lukea ja kiellän lapsianikin ostamasta sitä minulle :)
  Mukavaa loppuehtoota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on ihmisen mieli altis, Kirsti, olet oikeassa. Hyvä puhuja saa meidät innostumaan mistä vaan, ja Peterson kuulemma on hyvä puhuja. Tuon lukemani Ylen artikkelin perusteella Peterson näyttää puolustavan ns. "perinteisiä" arvoja, jotka antavat enemmän oikeuksia miehille kuin naisille, sukupuolineutraaliudesta puhumattakaan, joten siltä osin ei pinnoja heru minultakaan.

   Kivaa maanantaita sinulle.

   Poista