keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Upeita, vahvoja naisia

Ala tulla jo, isäntä huutaa, kun minä vaan kuvaan.
Viime viikolla sain tankata aimo annoksen elokuvaenergiaa, kun Joensuussa järjestettiin vuosittainen rockelokuvafestivaali Rokumentti.

Meidän kahden hengen perheessä kulttuuririentojen järjestämisvastuu on tänä syksynä ollut yksin miehellä, koska hänellä on aikaa järjestää aikatauluja ja varailla lippuja. Niinpä minä en edes tiennyt, mihin olin menossa, kun elokuviin sitten perjantaina ja sunnuntaina mentiin.

Mitä lie ollut johdatusta taustalla, mutta hyvin mielenkiintoisia elokuvia mies oli meille löytänyt. Kaikissa kolmessa elokuvassa, jotka katsottiin, teemana oli naisten älykkyys ja vahvuus.

Ensimmäinen katsomistamme elokuvista kertoi amerikkalaisesta tasa-arvotaistelijasta, 85-vuotiaasta Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarista, Ruth Bader Ginsburgista, josta käytetään myös lyhennettä RBG. Omat vastoinkäymiset miesvaltaisella ammattialalla ovat saaneet hänet taistelemaan kaikkien naisten tasa-arvoisen aseman puolesta, ja edelleenkin hän on vahvan ja itsenäisen naisen esikuva monille nuorille naisille. Elokuvassa esitetyt vanhanaikaiset kuvaukset miesten näkemyksistä naisten kyvyistä ja roolista saivat heti minunkin adrenaliinini virtaamaan.

Rokumentti 14.–18.11.2018 | Joensuu.

Toinen elokuva kertoi Maria Callaksen upeasta oopperalaulajan urasta ja vähän hänen miessuhteistaankin. Tässä elokuvassa ei keskitytä surkuttelemaan Callaksen elämän surullisia puolia niin kuin yleensä hänen kohdallaan on tehty, vaan korostetaan hänen mielenkiintoista persoonaansa ja voimaansa ja osaamistaan.

Tämän dokumentin perusteella minulle kävi hyvin selväksi, että myös Callas on ollut erittäin fiksu, samoin kuin aivan toisenlaista työuraa edustava RBG.

Havahduin ihmettelemään, miten ihmeessä mies oli voinut Rokumentin laajasta valikoimasta valita meille jo toisen elokuvan, jossa pääosassa oli huippu lahjakas ja älykäs nainen. Ja kun kolmas elokuvamme, minulle yllättäin, jatkoi samaa teemaa, olin jo puulla päähän lyöty. Halusiko mieheni vihjata minulle jotain?


Anna Erikssonin M.

Kolmas Rokumentti-elokuvamme oli M, jossa kilttinä poplaulajattarena tunnettu Anna Eriksson räväyttää valkokankaalle sellaista raivoa ja naisenergiaa, että heikompaa (miestä) pyörryttää. En usko, että miehenikään osasi odottaa niin voimakasta ja rohkeaa kuvausta naisen oikeudesta omaan ruumiiseensa ja elämäänsä kuin tässä elokuvassa.

Elokuvan esittelyteksti sanoo, että "M pureutuu intensiivisesti kuoleman ja seksuaalisuuden väliseen suhteeseen Marilyn Monroen myyttisen hahmon kuljettamana", ja niinkin se ehkä tekee. Minulle tämän elokuvan sanoma on yksinkertaistettuna se, että Anna Eriksson haluaa osoittaa, miltä tuntuu olla oman tahdon vastaisesti miesten antamassa naisen osassa, ja miten siitä myös voi itsensä vapauttaa.

Kun kysyin mieheltä, miksi hän juuri nämä elokuvat valitsi, ei hän osannut muuta sanoa, kuin että hän oli hakenut meille riittävää älyllistä haastetta. Minusta kuitenkin tuntuu, että alitajunnassaan hänellä oli muutakin. Minulle nämä ainakin tulivat kuin tilauksesta omanarvontunteen ja rohkeuden lisäämisen tarpeeseeni. Sain uutta virtaa oman tieni kulkemiseen ja uusien suunnitelmien luomiseen.

Tekee mieli muistuttaa kaikkia meitä naisia: Eläkää Naiset! Elämä on ihanaa!


Oletko sinä jo nähnyt jonkin näistä elokuvista?

...

🌼🌼🌼

Kiva kun vierailit blogissani. 

Tulethan pian uudestaan.

🌼🌼🌼

6 kommenttia:

 1. Sait mielenkiintoni heräämään. En ole nähnyt näistä ainoatakaan.
  Maria Callas polttelee eniten.
  Mukavaa illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kirsti, Maria Callas on todella katsomisen arvoinen, varsinkin jos tykkää oopperasta. Elokuvassa kuullaan monia ihania aarioita, jotkut ihan Callaksen nuoruuden ajoilta.
   Kiitos kommentista, ja mukavaa torstaita!

   Poista
 2. Sinulla on fiksu mies. Miten lienet häntä kouluttanut. Upeita elokuvia. Tuo Anna Erikssonin M kiinnostaisi. Rentouttavaa iltaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatat olla oikeassa, Marja, tuosta fiksuudesta, mutta minä luulen, että enemmän näissä miehen elokuvavalinnoissa oli nyt kyse sattumasta :). Anna Erikssonin elokuva on vaatimattomasti kuvattuna "erikoinen", ja siitä voidaan olla montaa mieltä, mutta esimerkkinä rohkeudesta ottaa elämä omiin käsiinsä se toimii hyvin jo siinä, että Eriksson teki sen.
   Kiitos kommentista, ja mukavaa torstaita!

   Poista
 3. No olipa melkoinen paketti yhdelle viikolle.
  Olenkin jossain nähnyt pienen treilerin tapaisen tuosta Erikssonin elokuvasta ja se vaikutti vähän kummalliselta, mutta ihan mielenkiintoiselta. Eniten kuitenkin kiinnostaisi Callas. Tykkään oopperasta erityisesti nähtynä, mutta Callasta kuuntelen joskus myös levyltä. Olisi kiva tietää hänestä enemmän.
  Fiksut, osaavat ja rohkeat naiset todellakin ansaitsevat paikkansa tässä muuten niin miehisessä maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Leena, yhden viikon aikana aikamoinen paketti tämä oli, mutta sitäkin vaikuttavampi kokemus. Callaksesta kertovaa elokuvaa voin suositella paitsi musiikin vuoksi, myös erityisesti siitä syystä, että siinä on mukana paljon hänen haastattelujaan, joista voi tehdä päätelmiä hänen älykkäästä ajattelustaan.

   Poista