tiistai 20. marraskuuta 2018

Koira

Koirien historiassa on mielekiintoisia tarinoita.

Oletko tullut ajatelleeksi, että koira on paitsi koira, myös haukkumasana?

Minulle se ei ole tullut vähääkään mieleen, ennen kuin luin koirien historiasta kertovan kirjan, jossa kerrotaan, että joskus on uskottu jopa niin, että koiralla on läheinen suhde itse Paholaiseen, tämän sieluja metsästävänä apulaisena. Niin että, jos joku koiraa apunaan siitä huolimatta pitäisi, ei ainakaan mistään hinnasta lemmikkinä, saati sisällä talossaan.

Jotkut tosin ovat uskoneet  paholaisen koiriksi vain mustat koirat. Mutta muuan muassa Synonyymit.fi -sivulta löytyy koiralle kuin koiralle edelleen sellaisia vastineita kuin retale, roisto ja konna.

Kuulostaa kamalalta, sillä oikeastihan koirat ovat ihania otuksia. Me koiranomistajat sen hyvin tiedämme. Varsinkin meidän yksitoistavuotias tri color collie, se on ihan älyttömän ihana. Ja viisas.

Isin kanssa Suomunjärven rannalla.

Heti aamulla, kun hitusenkaan alan olla hereillä, se kipsuttaa sängyn viereen kynnet laminaattiin rapsuen ja aina yhtä iloisesti sanoo: "ai sinä rakas heräät jo, ihanaa ihanaa", ja ennen kuin saan jalkani lattiaan, se on ehtinyt napata sukkani ja nauraa: "hähhähää, ota pois jos saat".

Tuo on sen ihanuus-puoli. Ja viisaus näkyy siinä, että mitään muuta vaatekappaletta se ei koskaan nappaa kuin sukat. Se osaa työntää kuononsa kapeastakin komeron ovenraosta, penkoa likapyykkikorit ja vieraiden matkakassitkin, heti kun kohdalle sattuu, ja viuh, kohta se juoksee sukka suussa ympäri asuntoa. Ja kun se siitä palkitaan, se antaa sukan pois niin hellästi, ettei pikkuruistakaan reikää tee.

Omassa paratiisissa, 3kk vanhana.
Eikä meidän koira ole muutenkaan tavallinen koira, se nimittäin on prinssi.

Kun se kesällä 2007 miehen kanssa Punkaharjulta haettiin, mies antoi sille nimeksi Tristan, Wagnerin oopperan, Tristan ja Isolde, mukaan. Oikeasti sen nimi on Cesamen High Moon. Aatelissukua se on.


Parasta koirassa on kuitenkin se, että se on koira. Ja pahinta se, että koirien elinaika on lyhyt. Koiran elämä on niin lyhyt, että minä olen alusta asti ehtinyt sitäkin surra. Aika kuluu nopeasti ja niin on meidänkin pikkuinen jo vanha ukko. Enää ei pelata jalkapalloa eikä patikoida metsissä päiväkausia. Mutta jotain syvempää on tullut tilalle, mitä en osannut edes odottaa.

Liikkumisen korvaa nyt ymmärtäväinen läsnäolo ja  saumaton yhteistyö. Tristan on nyt entistäkin viisaampi, ja usein minusta tuntuu, että se jopa puhuu.


Minkälainen suhde sinulla on koiriin? Ovatko ne sinulle rakkeja vai kullannuppuja?

...

🌼🌼🌼

Kiva kun vierailit blogissani. 

Tuu pian uudestaan.

🌼🌼🌼

8 kommenttia:

 1. Olipas mukava koirajuttu, täältä ilmoittautuu myös yksi joka rakastaa koiria. Ihana koiruli myös sinulla, ja varmasti tosi leppoinen luonne sillä, kertomastasi päätellen. Tyttären cockerspanieli on täällä yksi himskatin sukkien keräilijä, oma musta (!) suomenlapinkoira ei välitä muusta kuin ruuasta. Sen eteen se tekee kaikkensa, söisi varmaan pieniä kiviäkin jos suuhun nakkelisi.
  Onpas teidän koira tuossa lapsuuskuvassa niin vinhan näköinen, aivan ihana <3
  Koirat ovat kyllä viisaampia kuin ihmiset osaavat kuvitellakaan, mutta mistähän tulee sanonta ”tehdä koiruuksia” ..
  Meillä on illalla olkkarissa semmoinen asetelma, että minä istun aina lattialla - kulmasohvan nurkkauksessa, ja koira vieressä sohvalla eli hyvin pyyhkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenlapinkoira on yksi suloisimmista koiraroduista, joista myös meidän Tristan tykkää, ne mustat ovat ihan saman värisiäkin kuin tri color. Mistähän tosiaan tulee sanonta "tehdä koiruuksia" :D ... en voi käsittää :D :D
   Paikkansa koirat osaavat ainakin ottaa, sen osoittaa teidänkin turre. Ja viisaampia ne ovat kuin ymmärremmekään, siitä olen samaa mieltä, Tuulikki. Mukavaa iltaa sinulle sinne karvaturrin jalanjuureen.

   Poista
 2. Kiva postaus ja kuvat.
  On mukava tietää tästäkin sinun perheenjäsenestä vähäsen.
  Penskana Australiassa asuessani saksalaisten kavereideni perheissä yleinen haukkumasana oli "sikakoira".
  Minusta koirat ovat viisaita ja lutusia. En osaisi kuvitella elämää ilman. Nytkin meillä on kaksi omaa. Usein hoidamme myös nuortemme karvatassuja.
  Hyvää tiistai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikakoira kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta yhdistelmältä :). Mutta siitä olen minäkin vakuuttunut,että koirat ovat viisaita ja lutusia.
   Hyvää tiistai-iltaa sinullekin, Kirsti.

   Poista
 3. Minä olen kissaihminen. Ja meillä on kaksi hyvin itsetietoista kissaa. Lapsuudenkodissa koirat tulivat tutuiksi. Ne ovat niin ystävällistä ja hyväntahtoista porukkaa, etten ymmärrä, että niitä on voitu pitää kalman ystävinä. Mukavaa tiistai iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat kyllä koiria parempia mielenrauhoittajia, luulen. Niitä on rauhoittava tarkkailla, jo pelkkä kissan kuva saa hyvälle mielelle, eikös se ole tutkittukin. Harvoin osaa koira olla, kuvana tai elävänä, yhtä rentouttava. Minusta olisi ihanne, jos olisi kotona molempia karvakasoja :)
   Mukavaa tiistaita sinullekin Marja, ja kissoille silityksiä!

   Poista
 4. Oi, mikä aarre. Ihana blogi!
  Olipas mainiota, että käväisit kommentoimassa omassa blogissani. Sieltä minä sitten löysin tänne.
  Tykkään tavastasi kirjoittaa ja vielä näin iltamyöhäisellä lukaisin tämän lisäksi monta aiempaakin postaustasi. Ja myöhemmin palailen varmasti vielä uudelleen noihin aiempiin teksteihisi.
  Minä olen (olisin) koira-ihminen, jos perheeni jäsenet eivät olisi allergisia lähes kaikille karvaisille olennoille. Lapsuudenperheessäni oli onneksi koira ja siitä on mielessäni monta onnellista muistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Leena, ja kiva, että tulit vierailulle. Ihana blogi on sinullakin, jos minullakin :), minä olen iloinen, että löysin sinun blogisi :).
   Allergiat ovat ikäviä, ne rajoittavat elämää monessa kohtaa. Tosiasiassa minä olen koiralle allerginen, mutta se ei onneksi paljoa haittaa. Ehkä otan vanhuuden päiviksi kissan, sillä siihen ei allergiaa ole todettu.

   Poista