keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Aamuyössä aistein avoimin

Kone auki, äkkiä.
Aamuyössä aistein avoimin, runoili 1980-luvulla Juice Leskinen, ja totta se on.

Kun herää kolmelta aamulla vatvomaan murheitaan, niin heti ensimmäisenä, jo ennen kuin silmäni mä auki saan, aistin isännän kuorsauksen korvan juuressa, tukahduttavan kuuman peiton päälläni ja happaman koirantupsauksen nenässäni. Ja kohtapa jo, tunnin huolissa pyöriskeltyäni, heräävät aistit tuntemaan myös hiestä kostuneen selän, jomotuksen kaulalihaksissa ja sen ettei nukkumisesta enää kerta kaikkiaan tule mitään.

Väsymystäni aistien huokailen ääneen, ja siitä innostuu koira heiluttamaan häntäänsä, joka paukuttaa lämpöpatteriin, josta kolina kiirii naapuriin asti, ja minä pitelemään koiraa hännästä, ettei naapuri herää. Tämä rituaali toistuu joka aamu, ja viimeistään se pakottaa minut nousemaan sängystä. Ohjaan koiran keittiöön ja raahustan itse perässä.

Sitten kahvia. Heti. Kahviaistini on aamulla valppaimmillaan, sen tarpeita ei voi ohittaa, ja pian pannuun lorisevan kahvin tuoksu rauhoittaa levotonta mieltäni sen verran, että näköaistini alkaa kaivata virikettä, joten avaan läppärin.

Tietokone onkin oikein verraton apu aikaisin heräämisessä. Näytön sinivalo virkistää nopeasti, ja sen loisteessa kun selaa uutiset ja blogikuulumiset, niin hetkessä luistaa ajatus ja voi alkaa kirjoittaa vaikka näitä postauksia, joiden tasosta voi päätellä vaikka mitä.

Niin että, ei se paha ole, jos aikaisin herää. On aistit niin ihanasti levällään.

...

🌼🌼🌼

Kiva kun vierailit blogissani. 

Tulethan pian uudestaan.

🌼🌼🌼

6 kommenttia:

 1. Kiitos Eeva päivän korvamadosta.
  Tätä lukiessa oli ihan pakko hyräillä Klaanin sävelmää:
  "Aamuyöllä aistein riisutuin,
  huomispäivään uupumatta uin
  ........."
  Itse herään joskus kuudelta ja silloin voikin jo nousta.
  Et ainakaan ole turhamainen, koska laitoit aamuyö-kuvan.
  Hyväää tätä päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai korvamadon sait, Kirsti. Minä en muista säveltä, joten säästyn siltä :).

   Voi, jos kuuteen asti saisi nukkua, se olisi riittävästi minullekin, mutta viikonlopulla sitten taas. Ja kohtahan minulta työt loppuvat, joten enköhän sinne asti pärjää näinkin.

   Hyvää keskiviikkoiltaa sinulle!

   Poista
 2. Ihana sinä, taas tuli niin hyvä mieli täällä käydessäni :) Voin kuvitella kun hiippailet kotona aamuyön hämärissä ”valppain aistein”;) Tyttärellänikin on koira, joka paukuttelee patteriin hännällään, jos vain liikahtaakin aamuyöstä sängyssä. Voi että kun se ärsyttää, koira kun osaa lukea ihmistä hänen nukkuessaankin, tai ainakin vaistoaa kun heräilee.
  Aamuhetki on tosiaan se paras hetki päivästä, varsinkin kun sen saa viettää ihan itekseen, ilman häiriötekijöitä kahvikupposen ääressä. Minulla se hetki on tällä viikolla 4-4.30 aamulla.
  Mukavaa päivänjatkoa Eeva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, Tuulikki, ja minua puolestaan ilahduttaa se, että sinä käyt täällä :).
   Aikainen on sinunkin aamuhetkesi. Mutta oma rauha ja oma aika ihan itselle heti aamusta on hyvä alku päivälle, päivän paras hetki, olen samaa mieltä.
   Mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle.

   Poista
  2. Minullakin alkoi soida korvamatona tuo Aamuyössä aistein avoimin. Minusta sinä heräät liian varhain. Se ei toimi pitemmän päälle. Uuvutat itsesi. Uni on tärkein asia hyvinvoinnissa. Toivon että saat apua aamuyönunettomuuteen. Taisin jo sinulle kirjoittaa, että oikein pahassa vaiheessa nukahtamislääke on hyvä valinta. Sitä voi syödä silloin tällöin, eikä siitä niin tule riippuvaiseksi. Tunnen monia, jotka käyttävät nukahtamislääkettä, jos on monta huonosti nukuttua yötä takana. Vaikka lääke otetaan illalla, se kuitenkin pidentää yöunta. Jos sinulla ei ole nukahtamisvaikeuksia, ehkä tehokkainta on ottaa nukahtamislääke silloin aamu kolmelta. Se poistuu elimistöstä neljässä tunnissa. Joten voit lähteä ihan selväpäisenä töihin. Anteeksi tämä saarna, mutta minä en romantisoi todellista ongelmaa. Leppoisaa iltaa ja pitempiä unia sinulle!

   Poista
  3. Kiitos ohjeista Marja, olet oikeassa. Herään liian varhain ja ihan turhaan. Onneksi näin käy vain silloin, kun on töihinlähtöaamu. Stressaan heräämistä. Ja onhan minulla pitkät päivät, 10 tuntia työmatkoineen, ja iltaisin en jaksa lähteä ulos, vaikka se auttaisi. En vain jaksa ottaa tätä vakavasti, kun tiedän, että tämä on pian ohi. Usein minua auttaa se sinun hengitysohjeesi, mutta viime yönä sekään ei tepsinyt. Saattaa olla keuhkotkin sisäilmasta tukossa ...
   Kiitos sinulle huolenpidosta ja kivaa iltaa sinnekin.

   Poista