tiistai 30. lokakuuta 2018

Pomoille potkut?


Voimatiimi, tahtotiimi, tulostiimi. Me! Yhdessä.
Eräs, maailmalla kuulemma hyvin tunnettu, liiketoimintaguru Gary Hamel, on sitä mieltä, että johtaminen on organisaation tehottomin osa. Pomot joutavat työpaikoilta huitsin nevadaan pois töitä sotkemasta, koska eivät tuota edes omia palkkojaan. 

On niillä hyvät palkat, en kiellä. Ja näyttäähän se joskus siltäkin, etteivät ne mitään tee, muuta kuin istuvat kokouksissaan. Mutta en näin ihan äkkiseltään usko, että hommat noin vain ilman työnjohtoa hoituisivat.

Vaikka kyllä tällaisia työpaikkoja on oikeasti olemassakin, Suomessakin on kokeiluja. Niissä työ tehdään itseohjautuvissa tiimeissä, joissa kaikki työntekijät ovat keskenään tasavertaisia. Näin parannetaan työmotivaatiota ja kustannustehokkuutta, sillä pomottomat työntekijät omistautuvat työlleen paremmin kuin yleensä.

Pomojen käyttö työntekijöiden piiskureina ja vahteina on kuitenkin niin vanha keksintö, että jos ei niitä tarvittaisi, ne olisi voitu irtisanoa jo aikaa sitten. Vai miksei ole? Itse en ole tullut aiemmin ajatelleeksi tätä vaihtoehtoa ollenkaan.

Olisihan se järkytys, jos yhtenä aamuna töihin mennessä meille ruohonjuuritason pikku puurtajille ilmoitettaisiin, että nyt on muuten tehty firmassa sellaiset uudistukset, että saatte pärjätä keskenänne. Että pomonne on viime yönä yt-neuvoteltu ulkohommiin, ja eikun töihin siitä, hus hus.

Mitähän siitä tulisi? Menisi koko pakka uusiksi, kun pitäisi itse kunkin pysähtyä miettimään, miksi olen tässä nyt, miksi minä tänne tulin, mitä minä täällä teen. Eikä vastaus olisi, että kun pomo käski.

Aavistan, että monenlaiset myllerrykset mielessä kävisi. On niin outo ajatus, ettei tämän postauksen aikana ehdi saada siitä minkäänlaista otetta. Mutta kun vähänkin mietin, niin myönnän, että minua  alkaa tällainen kokeilu kiinnostaa. Olisi se niin outoa.

Niin, ja jäisi jäljelle ylin johto kumminkin. Sitä ei ole näissä kokeiluissa, toistaiseksi, poistettu. Ylin johto on jätetty päättämään suurista linjoista, niistä joissa tulostavoitteet asetetaan. Siellä ne jossain pyramidin huipulla laskevat tulosta niin kuin ennenkin ja ottavat siitä osansa. Niin että ei sitä ihan ilman johtoa ja vahtia oltaisi, meitä johdettaisiin näkymättömämmin vain. 

No, joka tapauksessa, Suomen parhaina työpaikkoina pidetään yrityksiä, joissa ei ole esimiehiä, joten tämä idea voi olla kohta ihan normi. Mistäpä sen tietää.

Mitä sinä tykkäät tästä ajatuksesta? Eikö pomot ole toisaalta ihan kivojakin olemassa?


...

🌼🌼🌼

Kiva kun vierailit blogissani. 

Tulethan pian uudestaan.

🌼🌼🌼

2 kommenttia:

 1. Olen kyllä väärä ihminen puhumaan pomojen puolesta tai heitä vastaan, kun olen niin kauan ollut pois työmarkkinoilta.
  Matkustaessa olen nähnyt, mitä on tapahtunut totalitaarisessa maassa, kun systeemi on vapautunut. Kaikki eivät kykene oma-aloitteisuuteen.
  Työpaikat lienevät demokraattisia ja uskon ihmisten osaavan tehdä työnsä itseohjautuvasti. Siis kannatan ajatusta, jos minulta kysytään.
  Mukavaa illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, Kirsti, haasteista huolimatta tällaiset kokeilut ovat kannatettavia. Mielenkiintoista nähdä, kuinka yleisiä pomottomat työpaikat tulevat olemaan. Kaikille aloille se ei ehkä koskaan sovi.
   Kivaa päivää sinulle!

   Poista