maanantai 15. lokakuuta 2018

Ekologista siivoilua


Tämä aine löytyy minun siivouskaapistani.
Huomasin äskettäin ihan sattumalta Ylen sivuilta Marttojen kokoamat mummosiivouksen niksit, Siivoa kuin mummo, ja innostuin ideasta. Ajattelin, että siellä puhutaan mattojen tamppauksesta ja lattioiden lakaisusta ja hiekkapesusta, mutta siellä olikin lista ekologisista puhdistusaineista.

Oli etikkaa, suolaa, sokeria, ruokasoodaa ja sitruunaa, ja ajattelin että onpas aineet. Vaikka olen minä näistä ennenkin kuullut ja itsekin jotain kokeillut. Olen käyttänyt etikkaa kahvinkeittimen kalkinpoistoon sekä suolaa ruosteen ja viinitahran poistoon ja kyllä ne toimivat. Ei siinä mitään.

Mutta on kuitenkin muutama, vielä parempi keino vähentää ympäristön siivouskemikaalikuormaa, ja ne ovat erittäin helppoja. Kokosin ne tähän:

1. Siivoa kaikki kodin pinnat niin usein, ettei lika pääse pinttymään, mutta älä siivoa turhaan.

Tätä minä noudatan, etenkin sitä jälkimmäistä osaa. Minä en paljon siivoile.

Muita hyviä neuvoja ovat nämä:

2. Lakaise tai imuroi, älä käytä vettä.

3. Jos on pakko, kokeile, riittääkö pelkkä vesi.

4. Jos on pakko, valitse neutraalia tai enintään heikosti emäksistä pesuainetta.

5. Sellaista, jossa on helposti hajoavia, anionisia tensidejä, mieluiten vain saippuaa.
6. Ei hapanta eikä desinfioivaa tai muutakaan erikoispesuainetta. 
7. Ei hajustetta ja muita turhia lisäaineita sisältävää ainetta.
8. Ei varsinkaan suihkeena.
9. Äläkä ainakaan käytä ilmanraikasteita.


Niinpä. Ja sitten menin siivouskomerolle ja katsoin, mitä sieltä löytyy. Löytyi yksi pullo, Ajax, tehokkuuden ja raikkauden Tornado, jonka olen ostanut neutraalina ja turvallisena puhdistusaineena.

Sillä minä huitaisen lattiat, vessat, kylppärit ja likaiset roska-astiat. Hyvin irtoaa lika.

Huutomerkki on varoitusmerkki.

Aloin sitten tihrustaa etikettejä sen kyljistä, jotta varmistaisin pH-merkinnän. Että siis neutraali pitäisi löytyä. Mutta niin kuin varmaan tiedät, pesuainepullojen tekstit ovat niin pientä pränttiä, ettei niistä mitään selvää saa, varmaankin tarkoituksella, joten hirmuisen työn tein ennen kuin  lopulta sain selville, että sen pH-arvo on peräti 10. Eli emäksinen!

Sitten huomaan, että tehoaineina siinä on ionittomia tensidejä (joita ei pitäisi olla), polykarboksylaatteja ja saippuaa, joka lienee tässä lähinnä vaahdonestoaineena, ei lian irroittaja.  -  Ja minä kun luulin, että minun siivousaineeni on luontoystävällinen.

Olisihan se pitänyt älytä, ettei se ole, kun takaetiketin varoitusmerkki kertoo, että se on välittömästi myrkyllinen, iho-, silmä- ja hengitystietä ärsyttävä.

Ei aine voi olla luontoystävällinen, jos se minua ärsyttää, olenhan minäkin osa luontoa. Ja entä ne minua paljon herkemmät pikkuoliot, nehän kuolevat tuollaisista.

Harmittelin, että tuollaisen pullon olen mennyt ostamaan, ja päätin, että tästä lähtien olen tarkempi. Päätin, että jos minun aineita pitää käyttää, voin valita Joutsenmerkki-aineen, sillä ne ovat luontoystävällisiä.
 

Ja sitten älyän, että minun pullossanihan on Joutsenmerkki. Ihan siinä Ajax-merkin päällä.

Onko se sittenkin luontoystävällinen?

En minä ymmärrä.

Alan googlettaa lisätietoa, Teknokemian yhdistyksen sivuilla on selkeä listaus pesuaineiden sisältämistä ainesosista,  ja Ympäristöosaava.fi -sivuilla on luettelo em. aineitten haitallisuudesta ja Ylen sivuiltakin löytyy uusinta tietoa, esimerkiksi tämä juttu : “Älä käytä tiskiainetta paljain käsin”.

Lopulta olen niin sekaisin, että luovutan. Ajattelen, että ehkä pääsen helpommalla, jos kuitenkin siirryn niihin isoäidin menetelmiin ja lakaisen vaan.

Miten sinä olet nämä kemialliset ongelmat ratkaissut? Millä aineilla sinä siivoilet?

...

🌼🌼🌼

Kiva kun vierailit blogissani. 

Tulethan pian uudestaan.

🌼🌼🌼


4 kommenttia:

 1. Martat on mahtavia, kotoisia ja näpsäköitä. Heillä on aina järkeviä ohjeita. Itse olen erittäin laiska siivoamaan. Kun on lopulta pakko, imuroin. Keittiön tasoista kyllä huolehdin, koska tykkään kokata. Minä en nykyisin käytä juurikaan pesuaineita ekologisista syistä. Vain mahdollisimman kuumaa vettä, joka todellakin toimii. Joskus käytän lattian pesussa mäntysoopaa. En ilkeä edes sanoa, miten usein pesen lattiat. No, sanotaan: kaksi kertaa vuodessa. Välillä hankaan tiskipöydän altaat ruokasoodalla. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Martoilla on hyvä meininki, juuret perinteissä ja tekemisen innostus tässä päivässä.
   Sinä oletkin jo siirtynyt kokonaan ekologiseen siivoukseen, Marja. Kuulostaa hyvin toimivalta. Tuosta voi ottaa hyvin mallia kuka vaan. Ellei sitten joku vielä tästäkin kritisoi sähkön käyttöä, jota kuluu imurointiin ja veden lämmitykseen - mutta kai sitä nyt sentään sen verran voi ... ?
   Mukavaa viikkoa sinulle myös!

   Poista
 2. Nuukuus tekee ihmisestä Martan ja ekologisen kuluttajan. Olen jonkin verran pessyt pintoja ja ikkunoita höyrypesurilla. Siis kokonaan ilman pesuaineita. Etikka toimii, mutta en pidä sen hajusta. Kun on paljon eläimiä, pitää lattioita pestä usein. Nihkeä moppi ja pelkkä vesi riittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Kirsti, Martat ovat tunnettuja myös nuukuudestaan :). ja tuo höyrypesuri voikin olla hyvä keksintö, olen kuullut siitä paljon kehuja, mutta itse en ole kokeillut. Ehkä pitäisi minunkin sitä harkita. Lattioiden nihkeällä pyyhkiminen on minulle myös se helpoin ratkaisu, vaikka käytän siihen vielä pölynsidontaöljyllä käsiteltyjä kuituliinoja ... niistä minun pitää nyt viimein kokonaan luopua.
   Mukavaa ruskaviikkoa sinulle!

   Poista