keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Nyt minä ymmärrän, miksi minulla on niin lyhyt pinna


Kuviokaappaus Internetix.fi -sivuilta.

Keksin ihan älyttömän hienon selityksen sille, että ärsyynnyn niin helposti. Tarvitsen nimittäin selityksen sille, koska ärsyynnyn myös ihan älyttömän paljon siitä, että ärsyynnyn.

Olen ylireaktiivinen.

Ärsyyntyminen on isäni perintöä, ja hän se vasta reaktiivinen oli. Reaktio tuli heti ja välittömästi ja voimalla, mistä tahansa sopivasti väärässä kohtaa eteen tulevasta ärsykkeestä.

Ärsyke ärsyttää. Todellakin.


Isälle riitti se, että radiosta tuli väärää musiikkia, tai lastenhuoneen koulupöytä oli sekaisin, tai ruoka ei ollut valmista heti paikalla sillä hetkellä, kun hänellä oli nälkä.

Isän pinnan katkesi äärettömän helposti ja nopeasti. RUTS RÄKS PUM PAM.

Eikä minun pinnani ole paljon pidempi, vaikka muistan kuinka isän reaktiot olivat pelottavia kuin maanjäristys, tai enemmänkin kuin maailmanloppu. Itse räiskähtelen samalla tavalla.

Tai siis, taas pitää täsmentää, että ennen räiskähtelin samalla tavalla, en minä enää. En kehtaisi koko asiasta kirjoittaa, jos vieläkin olisin yhtä herkkä räjähtämään. Sytytyslanka on pidentynyt, ja pommin koko pienentynyt. Pakosta.

Ei siitä mitään tule jos koko ajan räiskii menemään, maailma on niin täynnä ärsyttäviä ärsykkeitä. Paras on olla reagoimatta juuri mihinkään. Jos haluaa vaikuttaa sivistyneeltä.

Sivistynyt ihminen osaa hillitä itsensä. Sivistynyt ei tahdo levittää kiukkuaan toisiin ihmisiin. Sivistynyt ihminen kantaa vastuunsa eikä riehu. Ihmisten seurassa. Riehuu yksinään sitten, jos riehua pitää.

Nykyisin minulle riittää pari valikoitua voimasanaa, ja niitä osaan kyllä käyttää. Mieskin on alkanut niihin parinkymmenen vuoden totuttelun jälkeen tottua. Hän kun ei itse koskaan kiroile.

Siitä olen tyytyväinen, että en minä onneksi mikään swamppi ole.


 SWAMP-ihmiset ne vasta pulassa ovat tässä nykymaailman multivirikkeisessä ärsykeympäristössä.

He imevät itseensä kaiken. Kulkevat täydessä ärsykelastissa ja räjähtämisvalmiudessa kaiken aikaa. Pelottavaa.
Minä jos minkä sisään imaisen, sen minä uloskin sylkäisen. Sen puoleen on lyhyt pinna hyvä: se ei kahmaloi varastoihin tavaraa.
...

 🌼🌼🌼

Hei, kiva, että vierailit blogissani. 
Rentoa päivää sinulle!

Tule pian uudestaan.

🌼🌼🌼

6 kommenttia:

 1. Hedelmällisyysikäisten naisten räiskähtelyä on selitetty myös hormoneilla.
  Molempien sukupuolten temperamentti-eroilla.
  Nuorena olin kuin ruutitynnyri, jos kohtasin epäoikeudenmukaisuutta. Ikä on loiventanut reaktioita.
  Rentoa päivää sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nuorena oli minullakin kerran kuussa aina kunnon PMS-pamaus, jos sattui ärsytykset kohdalleen.
   Onneksi on vanhemmiten siitäkin vaivasta päästy :)

   Poista
 2. Vai on sinulla sytytyslanka pidentynyt ja pienentynyt vanhetessa ;)) Oivallisesti sanottu.
  Minulla on uskoontuloni jälkeen ärsytyskynnys pienentynyt melkein olemattomaksi juuri siitä syystä. Uskon siihen että ”joku” nauttii siitä kun ärsyynnyn, mutta en anna sille valtaa. Tästä aiheesta on riskialtista kirjoitella toisten blogeissa joten se siitä.
  Lyhyesti näin, - ja pian takaisin sorvin ääreen, hyvää työpäivää sinullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoontulo on onnellistuttava kokemus, jos se johtaa sellaiseen rakkauden täyteiseen rauhalliseen olotilaan, niin kuin kuvittelen sinun tarkoittavan, Tuulikki. Siinä tilassa ei todellakaan ärsyynnyt mistään.
   Voisin kokeilla tuota ajatusta käytännössä, että "joku" nauttii siitä, kun ärsyynnyn aina kun ärsyynnyn. Luulen, että se voisi vähentää ärsyyntymishaluani.

   Poista
 3. Ei uskoisi että ärsyynnyt helposti. Vaikutat niin ajattelevaiselta luonteelta. Hillityltä. Mutta toisaalta ajattelevaiset luonteet huomaavat muita paremmin ärsytyksen aiheita. Ja onhan temperamenttikin aikas lailla vahvasti periytyvä. Temperamentti on psykologian mukaan meissä ainoa piirre mikä säilyy vauvasta vanhuuteen. Se tarkoittaa etenkin ragoimista ärsykkeisiin. Ei yleiskielistä temperamenttinen eli vahvasti ilmaiseva.Minä olen ärsyyntynyt koko ikäni lähinnä epäoikeudenmukaisuudesta ja plus tietyssä vaiheessa riitaa miehen kanssa tukeudun astioiden heittelyyn.Siinäpä ne. Kivaa keskiviikko iltaa sinulle. Toivottavasti unirytmisi lutviutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja, kyllä järki jä kiukku sopivat hyvin samaankin päähän - mutta ei yhtä aikaa :).
   Kyllä tämä vaiva on perinnöllistä temperamenttia, sillä ei vain isäni, vaan myös poikani on samanlainen kiukkupussi. Mutta onhan se opittua, että antaa ärsytyksen näkyä toisillekin, se ei ole viisasta.

   Poista