lauantai 22. syyskuuta 2018

Juoruilua


Juoruilua ovat valeuutisetkin.
Selän takana puhuminen on helppoa. Eikö olekin?

Minulle ainakin on. Minulla on siitä niin paljon kokemusta, että osaan sen erinomaisesti.

Selän takana puhuminen on yksi keino tuulettaa omaa päätä. Se on joskus tarpeen, koska ihan kaikkea ei voi eikä pidä sanoa suoraan. Se on kuulemma ihan normaalia ihmisen elämää.

Selän takana sanotut ikävät kommentit pitäisi vain osata jättää siihen yhteen tilanteeseen eikä levitellä eteenpäin. Selän takana puhumisen on tarkoitus olla vain ohimenevä tunteenpurkaus, joka menee sillä ohi, kun paha olo helpottuu. Se on ikään kuin vertaistukea, joka auttaa jaksamaan vaikeitakin asioita.

Mutta eihän se näin mene. Usein selän takana puhuminen jatkuu ja paisuu ja muuttuu ikäväksi juoruiluksi, johon ilmaantuu yllättäviä uusia sisältöjä. Ja kun vauhtiin päästään, juorut alkavat elää omaa elämäänsä, varsinkin ilkeät juorut.

Tätä olen tutkistellut, sekä itsessäni että toisissa. Että miten helppoa on levittää ilkeitä juoruja. Ja jos ei ihan suoraan ilkeitä, niin piiloilkeitä, ihmetteleviä ja kauhistelevia ja moralisoivia muka-arviointeja toisten tekemisistä.

Itsessäni olen huomannut, että toisten ihmisten elämän "kummallisuudet" kiinnostavat eniten silloin, kun itsellä ei ole mitään elämää, tai jos oma elämä on vielä "kummallisempaa" kuin toisilla.

Silloin, kun en osaa hyväksyä omaa elämääni tai tilannettani, tai ylipäätään itseäni, silloin alan hakea lohtua juoruilusta. Tai en enää nykyisin ala, sillä tiedostan tämän toimintatavan vaarat, mutta nuorempana turvauduin tähän itsepetokseen usein.

Eihän se oikeasti minua auta, jos puhun toisesta pahaa. Se on täyttä itsensä petkuttamista, josta tulee entistäkin alhaisempi olo. Siinä joutuu pahan kierteeseen, jossa paha olo vain lisääntyy ja oma mainekin menee. Vähitellen nimittäin kaikki toiset alkavat ihmetellä eniten sitä, joka jatkuvasti juoruaa.

Juoruakoista ja -ukoista ei kukaan tykkää. Pitemmän päälle selän takana puhuminen ei siksi auta juoruajaakaan, vaan pahentaa hänenkin oloaan.

Niin että kun tekee mieli alkaa ruotia toisten tekemisiä, kannattaa ensin katsoa peiliin. Kun oma elämä on mielekästä ja antaa onnistumisen kokemuksia, ei tarvitse seurata muiden elämää. Sillä tavalla.

Kunpa vain kaikilla olisi sitä mielekästä tekemistä ...

...4 kommenttia:

 1. Minä puhun hyvin vähän selän takana. Siis en yleensä juoruile. Kiva että sinäkin ymmärrät hienosti juoruilun eri puolet. Pahimpia juoruilijoita on ne, jolla ei ole tarpeeksi tyydyttävää omaa elämää. Juoruilu on tahmeaa, taannuttavaa. Vaikka se onkin yksi coping-keino. Minä olen liiankin Rouva Suorasuu. Luen Seitsemän päivää lehteä aina kampaajalla. Ja miten likainen, ruma olo siitä jää. Tämä oli tärkeä aihe. Hyvä että nostit sen esille. Huomenna tämä akan kutale pitää digittömän, somettoman päivän. On luvattu tänne päin myrskyä ja sadetta. Mikä ihana syy lukea! Rentouttavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan olen minäkin yrittänyt pyrkiä, Marja. En kyllä panettele ketään, mutta arvostelen, joskus, kun oikein ottaa päähän, eikä ole mitään mahdollisuutta sanoa suoraan tai korjata asiaa, vaan pitää vaan sietää. Silloin helpottaa, kun saa purkaa ihmettelynsä ja tunteensa jollekin luotettavalle ihmiselle, joka tuntee samoin.
   Kiitos kommentoinnista ja rentoa viikendiä sinullekin, nautitaan elämästä, ilman juoruja :).

   Poista
 2. Pystyn sanomaan hyvällä omallatunnolla, etten puhu pahaa ihmisistä takanapäin. Sanon kyllä asianomaiselle, jos hän tekee mielestäni väärin jotakin toista tai minua kohtaan. Näin toimiessani olen menettänyt ystävän.
  Joskus perheen kesken mietimme kyllä joidenkin ihmisten tekemisten motiiveja.
  Jos joku sanoo minulle, että aikoo kertoa minulle jostakin jotakin, mutta minun on ensin luvattava, etten kerro sitä eteenpäin, pyydän häntä vaikenemaan.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sinun tapasi on varmasti paras tapa pysyä itsekin hyvällä mielellä, Kirsti. Kun ystäviksi lopulta jäävät vain ne, jotka toimivat samoin, ei ole vaikeaa pysytellä irti juoruilusta. Tuohon suuntaan olen minäkin jo päätynyt lähteä kulkemaan.

   Ja mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista