tiistai 18. syyskuuta 2018

Ihmisellä pitää olla tehtävä


Jos ei muuta, niin tätä.
Varoitus: tämä on tylsä postaus.

Tämä on hapuilevaa pohdintaa työnteosta ja sen merkityksestä ihmiselle. En kuitenkaan kirjoittanut otsikkoon "työ", vaan varmuudeksi "tehtävä", jottei kukaan käsittäisi heti väärin.

Jos nimittäin väitän, että ihmisellä pitää olla työ, minut välittömästi teilataan ja sanotaan, että eihän pidä. Että työ orjuuttaa ja tappaa, että ei se voi mikään pakko olla.  

Työtä pidetään yleensä vain pahana asiana, jota tehdään pakosta, kun pitää saada rahaa.

Työstä tulee mieleen vain stressi ja riisto ja velvollisuus.

Ei oikeus. Ei ilo. Ei tärkeys. Ei osallisuus. Ei elämä.

Siksi kirjoitan, että ihmisellä pitää olla tehtävä.

Mutta sama se, työ tai tehtävä, jokaisella ihmisellä pitää mielestäni olla jokin yhteistä hyvää kartuttava sarkansa, jota kylvää ja niittää.

Pelottaa sanoa näin, kun tiedän, että minut joka tapauksessa käsitetään väärin, mutta jos olet eri mieltä, haluan kuulla perustelusi. Epäilen nimittäin itsekin näkemystäni.

Ehkä en täysin ymmärrä ihmisenä olemisen perustavanlaatuista ideaa ja siksi puhun puuta heinää. Olen kyllä yrittänyt ajatella muitakin vaihtoehtoja, jotka antaisivat ihmiselle täyden kokemuksen omasta olemassaolosta ja sen merkityksellisyydestä, mutta en keksi.

Pelkästään itseä varten tekeminen, vaikkapa ajankuluksi pitsiliinojen virkkaaminen, ei ole riittävän hyödyllistä tai merkityksellistä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun omat pöydät ovat täynnä liinoja, virkkaaja tahtoo jakaa niitä muillekin. Vaikka ilmaiseksi.

Eniten tyydytystä ihmiselle tuottaa silti se, että hän voi elättää itsensä samalla kun on hyödyksi myös muille.

Nyt tulin siihen ajatukseni pääkohtaan, että tehtävä onkin parhaimmillaan aina myös palkkatyö. 

Ja kyllä, minä en kannata kansalaispalkkaa, sillä itsensä elättäminen ja siihen liittyvä yhteisöllisesti tärkeä tehtävä kuuluvat mielestäni kaikille. Edellä mainituista syistä. Jokaiselle tehtävää kykyjensä mukaan, ja tarvittaessa elämisen tukirahaa tueksi.


Sellaistakin olen ajatellut, että muuttuisiko suhtautumisemme työhön myönteisemmäksi, jos kutsuisimme sitä tehtäväksi isolla T:llä. Tai paremmin: Kansalaistehtäväksi isolla K:lla?

Se tarkoittaisi, että kaikilla olisi Tehtävä, ja koululaisilla ja opiskelijoilla olisi tietenkin opiskelu se Tehtävä, jonka jokainen tekee, jotta kantaa kortensa yhteiseen kekoon.

Tehtävä olisi jokaisen oikeus ja kunnia-asia, joka olisi tehtävä kunnolla.

Sillä ajattelen, että vain sillä tavoin ihminen voi kokea olevansa aidosti merkityksellinen osa yhteisöään. Ja vasta tämä kokemus tekee elämästä ihmisen elämää.


6 kommenttia:

 1. Minulle tuo elämän merkityksellisyys ja ehkä tarkoituskin on tärkeää. Mutta koen, että ihminen voi ilman palkkatyötäkin elää merkityksellistä elämää. Jos on jonkin yhteisön jäsen. Jos oon mielenkiintoinen välillä flow-tilaan imaiseva harrastus. Jos on läheisiä. Minulla on mielestäni liikaa töitä. Tykkään kyllä osasta työstäni valtavasti. Mutta voisin kyllä vallan mainiosti saada aikani kulumaan ilman töitä. Sen olen huomannut opettajan pitkällä kesälomalla. Kivaa tiistai iltaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen pohtinut, Marja. Palkkaa ei ehkä merkityksellisyyden kokemiseksi tarvitse, jos rahaa on muutenkin, kunhan on oma osa ja tehtävä jossain porukassa. Olen tullut tässä hieman epävarmaksi, kun oma eläkeikä lähestyy ... Minua itseäni ei kiinnosta v a i n harrastaa eläkkeellä, vaan tahtoisin olla enemmän olemassa.

   Flow-tila tosiaan antaa olemassa olemisen tunteen, kyllä, tai jopa vie sen hetkeksi pois niin, että ei tarvitse miettiä sitä ollenkaan.

   Poista
 2. Komppaan tässä Marjaa. Tuo johonkin kuuluminen on minusta yhtä tärkeää kuin tehtävä. No, kun tarkemmin ajattelen, kaikissa porukoissa, joihin kuulun, minulla on jokin rooli .... eli tehtävä. Taisin puhua itseni pussiin.
  Mukavaa tätä iltaa Eeva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä juuri mietin, Kirsti. Kuinka pitkään ihmiselle riittää pelkkä sivustakatsojan osa, vaikka olisi osa porukkaakin? Hyödyllisen tekemisen kautta kokee itsensä tarpeelliseksi.
   Mukavaa keskiviikkoa sinulle :)

   Poista
 3. Kyllä. Ihmisellä pitää olla tehtävä...Työ...kuulua johonkin ja saada sillä samalla elantonsa..jotenkin tulla toimeen. Ja olla hyödyllinen...päteä jossakin. Tunte onnistumisen iloa ja saada vuorovaikutusta työyhteisössä. Onnistua. Ja epäonnistua. Näin se vaan on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, Maarit, kun kirjoitat, että epäonnistuakin pitäisi saada. Olen samaa mieltä. Sitäkin pitäisi porukassa saada turvallisesti kokea, ja niin, ettei se romuta omaa merkityksellisyyden kokemusta

   Poista