tiistai 14. elokuuta 2018

Sotkuja ja selvänäkemistä


Ihminen tahtoo selkeyttä. Ihmisen pitää saada järki ja tolkku asioista, muuten sen pää räjähtää.

Mutta elämä on yhtä sotkua. Joskus se on pelkkää sotkujen sotkua, joskus se on oikea umpisolmujen sekamelska. Minulla on tällaisista sotkuista monta hyvää kokemusta, mutta yhden kerran olen ollut mukana sellaisessa solmussa, että turvauduin jopa ulkopuoliseen asioiden selventäjään.

Ja kun MINÄ turvaudun selvänäkijään, on asiat todellakin sekaisin.

Eräs huolestunut tuttavani suositteli minulle erästä tunnettua selvänäkijää, jonka hän tiesi varmasti tietävän, mitä minun piti tehdä, jotta sotku selviää ja solmut aukeavat. Ja vain 50 euron hintaan. 

Tilanne oli sellainen, että muuan vanha ystävä kaukaa nuoruusmenneisyydestä oli ilmaantunut elämääni ja tuonut mukanaan jotain muutakin kuin kauniita muistoja. Ystäväni elämä oli luiskahtanut raiteiltaan alkoholin ja sen mukanaan tuomien masennuksen ja työn puutteen ja vaikka minkä myötä, ja huomaamattani jouduin minäkin vähitelllen mukaan tuohon sotkuun.

Ensin pienesti, sitten vähä vähältä yhä enemmän. Pikku hiljaa huomasin tukevani ystävääni kaiken aikaa ja monella tavalla, ja lopulta ymmärsin, että hän käytti minua hyväkseen. Hän jopa sai minut tuntemaan syyllisyyttä kaikesta kurjuudestaan, kunnes olin ihan puhki poikki ja oma elämäni alkoi luisua myös minne lie.

Ajattelin, että 50 euroa ei ole paha hinta siitä, jos joku siinä kaaoksessa pystyy kertomaan, miten pääsen taas tolkkuihini. Piti vain kirjoittaa kirje ja kertoa kaikki: mitä oli tapahtunut ja mitä parhaillaan tapahtui, mitä olin tehnyt ja mitä toivoin tulevaisuudessa voivani tehdä.

Mutta enhän minä selvänäkijälle ala sellaista kertomaan, minkä hän jo taitonsa vuoksi tietää, ajattelin, joten laitoin hänelle vain kysymyksen: Elämäni on sotkussa, mitä teen?

Viikon päästä sain kirjeen, joka sisälsi paljon kauniita lohdutuksen ja toivon ajatuksia. Sekä ohjeita:
Minun piti
- luottaa tunteisiini
- olla kärsivällinen
- ajatella itseäni
- pitää huolta itsestäni
- levätä ja rauhoittua
ja
- luottaa siihen että kaikki käy lopulta hyvin.

Sen tarkempia ohjeita en saanut, mutta mieli rauhoittui, otin etäisyyttä ystävääni ja jaksoin eteenpäin. Ja niin todella kävi, että kaikki kääntyi hyvin päin. Ystävä muutti toiselle paikkakunnalle ja löysi uuden tukihenkilön, ja minä pääsin vapaaksi.

Mutta sen opin, että en enää ala toisen ihmisen sotkuja selvittämään. Selvittelen vain omiani, niissäkin on riittävästi. Ja senkin opin, ettei elämän tarvitse olla lasinkirkasta, kyllä se polku aukeaa umpipöpelikköönkin. Lopulta.

Ja nuo selvänäkijän ohjeet, nehän ovat niin viisaita yleisohjeita, että olisin tiennyt ne itsekin. Jos olisin mielentilaltani kyennyt.

...

Uskotko sinä, että kukaan oikeasti voi tietää tulevaisuutta?
6 kommenttia:

 1. Uskon. Olen itse nähnyt joskus enneunia. Ja kyse ei ole mistään sattumasta, koska olivat niin täsmäkuvia. Sitten (yleensä seuraavana päivänä) asia tapahtui minusta riippumattomista syistä ja monesti ei ollut edes minun asiani vaan jonkun ystävän tai ihan tuntemattoman, kuten joku tapahtuma uutisissa.
  Mutta tuosta sinun ennustajastasi en osaa sanoa. Ehkä hänellä on parempi pisnespää, kuin selvänäkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia tuollaiset enneunet, joista kerrot, Mari. Minä en ole sellaisia nähnyt, omia sotkujani vain selvittelen unissakin :).
   Tuo minua auttanut selvänäkijä oli hyvä antamaan lohdutusta, hän kirjoitti minulle kauniin kirjeen, mutta ei hän tosiaan mitään varsinaisesti nähnyt, mihinkään suuntaan.

   Poista
 2. Hei. Sinähän voit kestokäyttää kirjettä. Jos joku asia alkaa hermostuttaa, kaivat vaan kirjeen esiin, luet sen - ja pistät viiskymppiä johonkin kivaan. Kristiina

  VastaaPoista
 3. Moikka. En usko selvännäkijöihin. Juuri tuollaista ympäripyöreää ne höplöttelee. Ja itse asiakas jo alussa selittää hänelle asioitaan. Niin ei tarvitse paljon ennustella. Kivaa keskiviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama käsitys minullakin on, Marja. Kokeilin kuitenkin :)

   Poista