sunnuntai 12. elokuuta 2018

Mahdoton tehtävä: oikean ruoan valinta


Juon joka päivä monta kuppia kahvia, tavallista suomalaista vaaleapaahtoista kahvia. Kahvin juonti on sopiva nautinto ihmiselle, joka haluaa elää terveellisesti, sillä kahvi on terveellistä ja se pidentää ikää.

Mutta tänä aamuna yllättäin luin netistä, että kahvissa on akryyliamidia, joka aiheuttaa syöpää, ja että erityisen paljon sitä on vaaleapaahtoisessa kahvissani.

No mikäs siinä, siirryn tummaan, ajattelin, mutta vilkaisin huvikseni Eviran sivuilta, mitä akryyliamidista virallisesti sanotaan, ja luin että sitä on paljon myös aamiaismuroissa, joita usein aamukahvin seuraksi nautin.

No, voin lakata syömästä herkullisia tattarihiutaleitani ja siirtyä kaurapuuroon, ajattelin, tykkään minä siitäkin.

Kun aloin tottua ajatukseen tummasta kahvista ja kaurapuurosta, luin innoissani lisää akryyliamidista ja sain tietää, että sitähän muodostuu myös perunaan ja leipään, kun niitä paistetaan tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa. Ei siis olisi järkeä syödä myöskään peruna- ja makaronilaatikkoa, näkkileipää, ruisleipää, paahtoleipää, keksejä, sipsejä, ranskanperunoita eikä paistettuja perunoita, jos tuota myrkkyä haluaa välttää.

No, ei minua haittaa, ajattelin, ihan helppoa, kun en ennestäänkään tuollaisia ruokia paljon ole syönyt. Kunnes huomasin Eviran sivuilta, että monille muillekin arkipäivästä tutuille elintarvikkeille on annettu kaikenlaisia käytön rajoituksia ja varoituksia.

Esimerkiksi
kaloille, makkaroille, maksalle, pakastevihanneksille, pavuille, punajuurelle, nitraattipitoisille kasviksille, ulkomaisille pakastemarjoille, vihertyneille perunoille, raaoille tomaateille, iduille, varastoiduille porkkanoille, sienille ja raa'alle lihalle sekä tyhjiö- ja suojakaasupakatuille kylmäsavustetuille ja graavisuolatuille kalatuotteille ja tyhjiöpakatuille sillituotteille ja mädille, öljykasvien siemenille (pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon ja auringonkukansiemenet) sekä energia-, riisi- ja yrttiteejuomille.

Kun ennestään tiedän, että vältettäviä ovat myös sokeri, suola, kova rasva, punainen liha, vehnäleipä, käristetty ruoka, alkoholi sekä lisä- ja torjunta-aineiden jäämiä ja ympäristön saasteita sisältävät ruoka-aineet, niin aloin jo huolestua, että ei minulle paljon valinnanvaraa jää. 

Varsinkin jos vielä otan huomioon henkilökohtaiset ruoansulatushaasteeni sekä ekologiset tekijät ja eläinten ja kalojen oikeudet ja sen, että en ainakaan juuri nyt pysty ryhtymään omavaraistaloudesta eläväksi luomutuottajaksi, niin ...
tulin siihen tulokseen, että kotiruokani pääraaka-aineet ovat sitten hapankaali, muikku, kaura, kotimaiset porkkanat ja marjat.

Vaan eipä se mitään, niilläkin pärjään, kunhan saan kahvia. Edes sitä tummaa.

2 kommenttia:

 1. Huh. Mitkä listat "myrkyllisistä" ruoka-aineista. Eihän kohta voi syödä mitään, jos noita noudattaa. Ravitsemustieteilijöilläkin voi olla ristiriitoja keskenään siitä, minkälainen ruoka on terveellistä. Minusta ihmisen on syötävä sitä mikä tuntuu kehossa ja mielessä hyvältä. Kivaa viikonalkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin. Vaikka ei ihan myrkyistä ole kysymys, niin terveellisistä rajoituksista, ja ihan tavallistenkin ruoka-aineiden kohdalla niitä on. Harva edes tietää, että kalallekin on rajoituksia annettu, tai että siemeniäkään ei pitäisi kohtuuttomasti syödä, ne kun ovat muuten ruokavalioon suositeltavia.
   Niin, oma keho ehkä kertoo parhaiten, vaikka joskus sekin voi olla väärässä. Mutta eipä ruoka nyt liene kuitenkaan elämän suurin ongelma silloin, kun sitä on. Toivottavasti.
   Kivaa viikonalkua sinullekin, Marja.

   Poista